Σε καιρούς και κοινωνίες σαν τις δικές μας, που οι αλλαγές είναι δριμύτατες και τα ανησυχητικά φαινόμενα εντείνονται, απαιτείται διαρκής προβληματισμός και αναθεώρηση των εκπαιδευτικών μας προσεγγίσεων προκειμένου να μεταδώσουμε στις νεότερες γενιές αρχές και αξίες που συνυφαίνονται με τον πολιτισμό μας, δηλαδή παιδεία.
Το βιβλίο αυτό μας εισάγει στα ρητορικά προγυμνάσματα (προπαρασκευαστικές ασκήσεις ρητορικής), τα οποία χρησίμευσαν ακριβώς ως παιδαγωγικοί οδηγοί για τους Έλληνες από την ελληνιστική εποχή μέχρι την πτώση του Βυζαντίου. Κατά εκπληκτικό τρόπο, η διάδοσή τους υπήρξε ευρύτατη στη δυτική Ευρώπη, όπου τα βρίσκουμε να εφαρμόζονται μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Ανακαλύπτουμε ξανά σήμερα τις δυνατότητες αυτής της διανοητικής γυμναστικής, η οποία καθοδηγούσε τους εφήβους από τον χειρισμό του μύθου έως την υποστήριξη ενός νομοσχεδίου, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους, βελτιώνοντας τη γλωσσική τους έκφραση και διδάσκοντάς τους πώς να εκφράζουν τα αισθήματά τους και να ελέγχουν την επιχειρηματολογία τους.
Οι αρχές αυτής της εκπαίδευσης, η οποία είναι συνάμα γλωσσική, μορφωτική και πολιτική, ενισχύονται από τη σύγχρονη νευρολογική παιδαγωγική και είναι εύκολα προσαρμόσιμες στα καινούργια μέσα πληροφόρησης και επικοινωνίας.
Ο συγγραφέας του μικρού αλλά συναρπαστικού και παιγνιώδους αυτού εγχειριδίου, ο Πιερ Σιρόν, έντιμος άνθρωπος των ημερών μας, φιλοδοξεί να μας αποκαλύψει την ξεχασμένη τέχνη της αρχαίας ρητορικής εκπαίδευσης, την τόσο γόνιμη για όλους και για όλες τις εποχές.