Pillow Gravity: Ομαδική έκθεση στην έκφραση Γιάννα Γραμματοπούλου

Η αίθουσα τέχνης ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου, παρουσιάζει την ομαδική έκθεση «Pillow Gravity».

Ο κρυπτικός τίτλος της έκθεσης μεταγράφει την «αντιστικτική γραφή» που ενέχει η σύνθεση των εικαστικών δημιουργιών που παρουσιάζονται. Η λέξη «μαξιλάρι» (pillow) ως σύμβολο της ελαφρότητας, της αιώρησης, του ύπνου έρχεται σε αντίθεση με τη λέξη «βαρύτητα» (gravity) και τις σημασίες της. Η συνύπαρξη τους συγκροτεί μια σειρά από ετερώνυμες ιδέες όπως αέρας/γη, κεφάλι/σώμα, έννοια/μορφή,  ιδεατό/αισθητό, έλξη/απώθηση, κίνηση/ακινησία, σιγή/θόρυβος, φως/σκοτάδι που χαρακτηρίζουν την υπόσταση του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Έργα ανεξάρτητα μεταξύ τους, τα οποία όμως μέσα από την ενδιαφέρουσα και ευρηματική τους παράθεση, αποδίδουν ένα όλον, ένα νέο έργο τέχνης. Με πρόθεση να εστιάσουν περισσότερο στη συλλογική συνθετική εναρμόνιση οι δέκα εικαστικοί αντιμετώπισαν τον εκθεσιακό χώρο της γκαλερί ως τον ιδανικό χώρο για να εκλάμψει η έννοια της έκθεσης ως καλλιτεχνική πράξη και ως αντικείμενο μιας εποικοδομητικής σκέψης και εμπειρίας.

Η σύνδεση των έργων, μέσα στην έκθεση, διαμορφώνεται, μεταξύ άλλων, από τις μορφικές, τις αφηγηματικές, τις νοηματικές και τις χωρικές τους ιδιότητες. Το παιχνίδι των συσχετισμών προσδιορίζει και χαρακτηρίζει την εν λόγω εικαστική σύνθεση.

Τα έργα ως σημεία διαμορφώνουν μια πορεία και ανοίγουν έναν δρόμο αισθητικής αντίληψης και οπτικών συνδιαλλαγών. Μέσα στο ευρύ σημασιολογικό φάσμα που φέρει αυτή η δημιουργική δραστηριότητα μπορεί να εντοπιστούν διάφορες και ποικίλες εννοιολογικές αναφορές, όπως χαρακτηριστικά η έννοια του χρόνου στις «ενσωματώσεις» του, η έννοια της κίνησης και οι κατοπτρισμοί της, η έννοια της πύκνωσης και του πολλαπλασιασμού. Οι αφηγήσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των έργων, πραγματικές ή υποθετικές, είναι ανοικτές και έγκεινται στις διαθέσεις και στις αναζητήσεις του εκάστοτε θεατή.

Η ουσία της παρούσας εικαστικής πρότασης βρίσκεται στον ιδιαίτερο και διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης του έργου τέχνης. Η θέση του αντικειμένου τέχνης ενδυναμώνεται και η εννοιολογική του υπόσταση αποσιωπάται. Η μορφή έχει πρωτεύοντα ρόλο. Η έκθεση με πειραματική και παιγνιώδη διάθεση κινείται ανάμεσα στη μονάδα και στο σύνολο, δημιουργεί ένα σύστημα σημείων ανοικτό στις ερμηνευτικές προκλήσεις και διερευνά τους μηχανισμούς αντίληψης μέσω των αισθήσεων.

Η έκθεση μετατοπίζεται και αναδιαμορφώνεται από τον πραγματικό/φυσικό χώρο της γκαλερί στο φανταστικό «σύμπαν» του Χάρτη** και στην συνέχεια μέσω ενός γραμμωτού κώδικα (QR code) στον ψηφιακό κόσμο. Ο Χάρτης όπως αναφέρει η ομάδα « Αποτελεί μέρος (φορητό σώμα) της έκθεσης. Αρχικά λειτούργησε ως αντικατοπτρισμός της διαδικασίας κατασκευής της. Στη συνέχεια, μέσα από συνειρμικές και οπτικές αλληλουχίες σχηματίστηκε ένα αυτόνομο περιβάλλον που φέρει τα διακριτικά γνωρίσματα ενός χάρτη. Ο Χάρτης τόσο ως αφορμή/έναυσμα όσο και ως εργαλείο διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εξερεύνηση του «κόσμου» που συγκροτείται από παράλληλα συμβάντα και πολλαπλούς συσχετισμούς. Τα κειμενικά αποσπάσματα από το βιβλίο «Τα ημερολόγια των άστρων» του Στανισλαβ Λεμ (Stanislaw Lem) αναδεικνύουν την εν λόγω συνθήκη. Ταυτόχρονα, μέσα από το περιβάλλον του χάρτη, το QR, με την μεταβλητή του υπόσταση, δίνει την δυνατότητα σε επιπλέον «περιηγήσεις» ανεξάρτητες από τα χωρικά και χρονικά όρια της φυσικής υπόστασης της έκθεσης και του Χάρτη». Η πρόθεση τους είναι η ανάδειξη της διαρκούς εικαστικής δημιουργίας.

Η κατανόηση του κόσμου μέσα από την εμπειρία της διαισθητικής συνοχής των αντικειμένων. Ο θεατής ως «φιλόσοφος» που «στο τέλος ενός στοχασµού που, ενώ αρχικά τον αποκόπτει από τον περίγυρο, τον κάνει να νιώσει καλύτερα τους δεσµούς αλήθειας που τον δένουν µε τον κόσµο και µε την ιστορία, δεν βρίσκει την άβυσσο του εαυτού του ή της απόλυτης γνώσης, βρίσκει την ανανεωµένη εικόνα του κόσµου, και τον ίδιο µέσα στην εικόνα, ανάµεσα στους άλλους». – Νίκη Παπασπύρου

Σύντομα Βιογραφικά Σημειώματα

Μαίρη Αντωνοπούλου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε αρχικά στο τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας και στη συνέχεια στην Προπαρασκευαστική και Επαγγελματική Σχολή Καλών Τεχνών Πύργου της Τήνου. Επίσης, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο Α΄ Εργαστήριο Γλυπτικής, µε καθηγητή τον Ν. Τρανό (2010 – 2016). Στο πλαίσιο των σπουδών της παρακολούθησε εργαστήρια σκηνογραφίας, σχεδίου και κεραμικής. Έχει συµµετάσχει σε  ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Απόλλωνας Γλύκας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε στην Ακαδημία Leica στο τμήμα δημιουργικής φωτογραφίας (2000 – 2003) και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο Ε’ εργαστήριο (2005 – 2012). Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχει βραβευτεί σε διάφορους διαγωνισμούς. Έχει τρείς ατομικές παρουσιάσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και συμπόσια γλυπτικής. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Νικολέττα Κατσαμπέρη. Γεννήθηκε το 1981 στις Σέρρες. Ολοκλήρωσε τη σχολή Μαρμαρογλυπτικής Τήνου απο όπου και εισήχθη με υποτροφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών στον τομέα γλυπτικής με καθηγητή τον Ν.Τρανό. Με πεντάμηνη υποτροφία φοίτησε στο Central Saint Martins του Λονδίνου. Έργα της έχουν βραβευτεί από συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις, συμπόσια και φεστιβάλ γλυπτικής σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Χρήστος Μπληγιάννος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Σπούδασε στην Προπαρασκευαστική και Επαγγελματική Σχολή Καλών Τεχνών Πύργου της Τήνου και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο Β΄ Εργαστήριο Γλυπτικής, με καθηγητή τον Γ. Λάππα (2008 – 2016). Στο πλαίσιο των σπουδών του παρακολούθησε εργαστήρια, ζωγραφικής, σκηνογραφίας και ψηφιδωτού, ενώ έλαβε υποτροφία Erasmus για το Πανεπιστήμιο του Πόρτο (FBAUP) της Πορτογαλίας (2012 – 2013). Έχει συµµετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ζέτα Νικολοπούλου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε ενδυματολογία στη Σχολή Σχεδιαστών Μόδας, του Εργαστηρίου Ελεύθερων Σπουδών Βελουδάκη (1998-2000) και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο Ε’ εργαστήριο, με καθηγητή τον Δ.Σακελλίων (2006-2013). Στο πλαίσιο των σπουδών της παρακολούθησε εργαστήρια γλυπτικής, γραφικών τεχνών και φωτογραφίας. Το 2010 στο πλαίσιο της υποτροφίας Socrates-Erasmus φοίτησε στο τμήμα visual arts της σχολής art and design of Midlessex University of London. Έχει συµµετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Γιώργος Χριστόφορος Παλαμάρης. Γεννήθηκε στο Λίντς της Αγγλίας το 1986. Σπούδασε στην Προπαρασκευαστική και Επαγγελματική Σχολή Καλών Τεχνών Πύργου της Τήνου και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στον τομέα γλυπτικής (2009 – 2016). Το 2012-2013 ήταν υπότροφος με το πρόγραμμα Erasmus στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαλένθιας στην Ισπανία. Συμμετείχε στο Circuits and Currents project Space της Καλών Τεχνών, ως administrator του χώρου (2014-2015) και συνεργάστηκε με την Σχολή Καλών τεχνών του Μονάχου της Γερμανίας Το 2018 βραβεύτηκε από την ΜΚΟ Artworks για το εικαστικό του έργο. Έχει δυο ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές παρουσιάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ζει και εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας.

Ηλίας Σιψάς. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε αρχικά σχεδιασμό επίπλου (1999 – 2001) και στη συνέχεια στην Προπαρασκευαστική και Επαγγελματική Σχολή Καλών Τεχνών Πύργου της Τήνου. Επίσης, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στον τομέα γλυπτικής (2008 – 2016). Το 2012 στο πλαίσιο της υποτροφίας Erasmus παρακολούθησε τη σχολή ΑrtEZ Academy of Arts της Ολλανδίας. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, συμπόσια γλυπτικής και φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Αντώνης Σταμπέλος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Σπούδασε στην Προπαρασκευαστική και Επαγγελματική Σχολή Καλών Τεχνών Πύργου της Τήνου και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο Ε’ εργαστήριο, με καθηγητή τον Δ. Σακελλίων. Παράλληλα παρακολούθησε τα εργαστήρια γλυπτικής και πολυμέσων video art/ animation. Έχει συµµετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ευάγγελος Χατζής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Σπούδασε στην Προπαρασκευαστική και Επαγγελματική Σχολή Καλών Τεχνών Πύργου της Τήνου (2007- 2010) και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών στον τομέα γλυπτικής με καθηγητές τον Ν. Τρανό (2010-2012) και τον Γ. Λάππα (2012-2016). Στο πλαίσιο των σπουδών του παρακολούθησε εργαστήρια σχεδίου και φωτογραφίας. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Νίκος Iavazzo. Γεννήθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας το 1976. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο Ε’ εργαστήριο (2005 – 2011). Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα γλυπτικής, γραφικών τεχνών και πολυμέσων. Από το 2009 παρουσιάζει τη δουλειά του σε ομαδικές εκθέσεις. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.


Φωτογραφία θέματος: The shift, Ηλίας Σιψάς

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ