Πινακοθήκη Βογιατζόγλου: Open Studio με οχτώ εικαστικούς στο Κτίριο 1

Η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου ανοίγει ξανά τις πόρτες του Κτιρίου 1 για το κοινό μετά από τέσσερα χρόνια.

Αυτή τη φορά, οι οχτώ εικαστικοί «ένοικοί» του θα μας υποδεχθούν στην Πινακοθήκη Βογιατζόγλου, στα εργαστήριά τους, για μια εκ των έσω ματιά στην καλλιτεχνική πρακτική τους.

Φώτιος Μπάλας

Ο Φώτιος Μπάλας (Fotios Balas) είναι εικαστικός που ζει και εργάζεται μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και έκανε μεταπτυχιακό στο πεδίο της μόδας (Fashion Branding). Από το 2012 είναι συνεργάτης της γκαλερί Lola Nikolaou, ενώ δίδαξε στην ιστορική σχολή μόδας Veloudakis. Τα έργα του, εκτός από επιτοίχιες και επιδαπέδιες κατασκευές, έχουν συχνά τη μορφή του φορέσιμου και την κλίμακα ενός κοσμήματος. Έχει παρουσιάσει τέσσερις φορές τις συλλογές του στην ελληνική εβδομάδα μόδας (AXDW), ενώ το 2020 συνεργάστηκε με την σχεδιάστρια Σήλια Κριθαριώτη για την συλλογή SS20 που παρουσιάστηκε στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Η σχέση τέχνης και μόδας αποτελεί αντικείμενο της προσωπικής του έρευνας. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει συμμετάσχει σε εικαστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο έργο του χρησιμοποιεί ποικίλα μέσα και διαφορετικές τεχνικές έκφρασης, με μαύρο χιούμορ και ειρωνική διάθεση, φλερτάρει τόσο με το εφήμερο όσο και με το διαρκές. Έλκεται από τα αντικείμενα που έχουν υποστεί την φθορά του χρόνου και έχουν ολοκληρώσει τον σκοπό για τον οποίο έχουν αρχικά κατασκευαστεί, ενώ αρέσκεται στο να αναζητά την ¨ομορφιά¨ στα πιο απίθανα μέρη. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Bassment Rats

O Bassment Rats γεννήθηκε το 1989 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το στυλ του είναι έντονα επηρεασμένο από τα κινούμενα σχέδια, τα κόμικ, και από την graffiti/hip hop κουλτούρα. Του αρέσει να πειραματίζεται και να χρησιμοποιεί διαφορετικά μέσα για τη δημιουργία έργου, γι’ αυτό και στη δουλειά του μπορείς να συναντήσεις από digital εικονογραφίσεις, εξώφυλλα δίσκων, ρούχα, animation, καμβάδες, τοιχογραφίες, μέχρι και τατουάζ, πάντα με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της προσωπικής του αισθητικής.

Κωστής Δαμουλάκης

Ο Κωστής Δαμουλάκης είναι εικαστικός, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Η ενασχόλησή του, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με το γκράφιτι και το τατουάζ επηρέασαν και καθόρισαν τις αναφορές, τη μορφή και το περιεχόμενο των έργων του. Με βασικό μέσο τη ζωγραφική, συνθέτει χαρακτηριστικά σύγχρονα έργα με σύμβολα που ανασύρει από διαφορετικά κινήματα, πολιτισμούς και εποχές. Στο έργο του μελετά καθημερινά γεγονότα της πόλης με πρωταγωνιστή το ανθρώπινο σώμα, δημιουργώντας μια ποιητική του κοινού και του ασήμαντου. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ τοιχογραφίες του συναντά κανείς σε διάφορες πόλεις στον κόσμο. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε τέσσερις ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε χώρους τέχνης και μουσεία. Έχει βραβευθεί από την ARTWORKS (2022) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Μίλτος Δίγκας

Ο Μιλτιάδης Δίγκας γεννήθηκε το 1993 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από την Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Γιώργο Τσακίρη. Το σώμα της δουλειάς του αποτελείται κυρίως από γλυπτικές εγκαταστάσεις-περιβάλλοντα, τα οποία βασίζονται σε ενός είδους αλληγορικής αφήγησης, και διερευνούν αφενός την υπέρβαση και αφετέρου την έλλειψη μυθολογικών φαινομένων.

Γιώργος Μπράντζος

Ο Γιώργος Μπράντζος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987 και αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ) το 2020. Η ζωγραφική του είναι βασισμένη στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, με επιρροές από Jean Fautrier, Jasper Johns, και Joan Miro. Τα έργα του έχουν ως αφετηρία την ελευθερία και τη φαντασία. Ξεκινάει σχεδιάζοντας και συνθέτοντας χειρονομίες, σχήματα που στην πορεία καθώς πλάθονται, αποκαλύπτουν κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν, τα οποία κρατάει εμφανή. Τον ενδιαφέρει η συνύπαρξη διαφορετικών υλών και υφών, τις οποίες παντρεύει μέσα στο πλαίσιο.

Πάνος Παπαδόπουλος

Ο Πάνος Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Είναι συνιδρυτής του Dadada Academy, μιας εικαστικής κολεκτίβας με βάση τη Βιέννη. Σπούδασε στο Σχολή Καλών Τεχνών της Βιέννης (Prof. Marcus Prachensky), όπου του απονεμήθηκε το βραβείο Meisterschülerpreis της Ακαδημίας.

Στις ατομικές του εκθέσεις συμπεριλαμβάνονται οι: “Purple Rain”, Γκαλερί Ελένη Κορωναίου, Αθήνα (2023); “Liebes Δrama”, Büro Weltausstellung, Βιέννη (2022); “26:53 a.m.”, Γκαλερί Ελένη Κορωναίου, Αθήνα (2019); “Drawing yourself into corners”, Martinetz Gallery, Κολωνία (2018); “Painting yourself into corners”, Irene Laub Gallery, Βρυξέλλες (2018), ενώ έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Κολωνία, Βιέννη, Βερολίνο, Ντιτρόιτ, Νέα Υόρκη, Παρίσι.

Το 2015 συμμετείχε στο πρόγραμμα φιλοξενίας Hooper Projects, στο Λος Άντζελες.

Fenok

Ο Fenok γεννήθηκε το 1998 στην Καρδίτσα. Σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. (2016 – 2021) με καθηγητές τους Γ. Τσακίρη, Β. Βασιλακάκη και Σ. Παναγιωτάκη. Η δουλειά του περιλαμβάνει τοιχογραφίες, μια σειρά έργων σε χαρτί, όπως σχέδια με στιλό, εγκαταστάσεις και φωτογραφίες. Χαρακτηριστικό των έργων του αποτελεί το «μπλε» χρώμα. Είναι συνδιοργανωτής του project «Nowstalgism».

Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και ομαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σωτήρης “SOTEUR” Φωκέας

Ο Σωτήρης “SOTEUR” Φωκέας είναι ένας διεπιστημονικός καλλιτέχνης που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ) το 2013 και από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ το 2020.Η δουλειά του περιστρέφεται γύρω από την τέχνη του δρόμου, την εννοιολογική τέχνη, τις εγκαταστάσεις και την περφόρμανς. Στον πυρήνα της, αφορούσε πάντοτε το δίπολο μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου χώρου, με το δημόσιο να είναι είτε οι δρόμοι είτε οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Όταν δεν δημιουργεί, μπορεί κανείς να τον βρει να προσπαθεί πολύ σκληρά να γίνει influencer/instamodel μέσω του λογαριασμού του στο Instagram ή να δημιουργεί memes για την περιβόητη σελίδα meme (dojo) “SACREDDOJO”.

Κεντρική εικόνα θέματος: Κωστής Δαμουλάκης. Λεπτομέρεια έργου

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ