Το «Πήρε τη ζωή της στα χέρια της» του Βασίλη Κατσικονούρη είναι μια τρελή… τρελή… τραγωδία για τη δύναμη της εικόνας, το «φαίνεσθαι» και το «είναι», τα παιχνίδια της φαντασίας, την αλήθεια και το ψέμα.

«To έργο παρουσιάζει τρεις περιπτώσεις ανθρώπων: ένας ψυχοθεραπευτής ως εκπρόσωπος της Επιστήμης, ένας θεατρικός συγγραφέας ως εκπρόσωπος της Τέχνης και, τέλος, μια διαφημίστρια ως εκπρόσωπος της Επικοινωνίας. Και οι τρεις είναι διαχειριστές του λόγου και της εικόνας, διανοούμενοι και επιτυχημένοι. Απέναντί τους, ένας μοναχικός άνθρωπος, η Φωτεινή, που δεν ξέρει να διαχειρίζεται τίποτα, εκτός ίσως από τη φαντασία και τις αναμνήσεις της». Έτσι περιγράφει ο Βασίλης Κατσικονούρης το «Πήρε τη ζωή της στα χέρια της», που έγραψε το 2006-2007. Στη συνέχεια αναφέρει ότι το «Πήρε τη ζωή της στα χέρια της» θα μπορούσε να θεωρηθεί το τρίτο έργο μιας τριλογίας που ξεκινά με το «Γάλα» και συνεχίζεται με τους «Αγνοούμενους – μια ενδιαφέρουσα ζωή», στην οποία θα έδινε τον τίτλο «Η τριλογία των ανυπεράσπιστων».

Σημείωμα σκηνοθέτριας

Όλο και πιο συχνά, τα βιβλία, οι σειρές,  οι ταινίες, αλλά και οι επιστήμονες της κβαντικής φυσικής, αναφέρονται σε παράλληλα σύμπαντα και ζωές σαν μια νέα πραγματικότητα που ξημερώνει… Όλο και πιο κοντά νιώθω να έρχεται η στιγμή που η ανθρωπότητα θα μπορεί να επιλέγει και να πάρει τη ζωή στα χεριά της… Αρκεί μόνο να μην γίνει κάποιο λάθος, λέει ο συγγραφέας μας, αρκεί να είμαστε ώριμοι γι’ αυτό το δώρο…

Φανταστείτε να είχαμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα σε αυτό που συμβαίνει και σε αυτό που θα θέλαμε ή θα έπρεπε να έχει συμβεί. Να έχουμε την ευκαιρία να ζούμε μια αόρατη και μη καταγεγραμμένη σε κανένα μητρώο ζωή – τη ζωή που πιστεύουμε πως μας αξίζει να ζούμε δηλαδή. Εκείνη τη ζωή που καραδοκεί να υπάρξει πίσω από αυτήν που βιώνουμε κανονικά, καθημερινά, σχεδόν αυτοματικά, στα όνειρά μας, στο άδυτο της φαντασίας μας, στις μύχιες σκέψεις μας, στις βαθιές μας επιθυμίες, στην ερωτική μας έξαψη, στην ποιητική μας γλώσσα που είναι και η μητρική – εκεί στον πυρήνα της ύπαρξης μας.

Το ποτάμι της παράλληλης εκείνης ζωής κυλάει πέρα από τη θέλησή μας και γίνεται ένα με το άλλο ποτάμι που κυλάει μέσα στις φλέβες μας. Βουίζει, βράζει, αφρίζει, ξεχειλίζει, παγώνει, τρέχει, σταματάει, στερεύει από τη μια στιγμή στην άλλη, παύει… Και ο άνθρωπος που νομίζει ότι έχει πάρει τη ζωή του στα χέρια του απορεί, θλίβεται και νοσταλγεί. Επιτίθεται σε όποιον ακόμη μπορεί να δροσίζεται, να ξεδιψάει, να κολυμπάει ξένοιαστος, να στροβιλίζεται στις δίνες και να γκρεμίζεται στους καταρράκτες, να αφήνεται στη θεϊκή ορμή του έρωτα…

Για αυτό το ποτάμι που αλόγιστα ξοδεύουμε επενδύοντας σε μια απατηλή πραγματικότητα και ξεχνούμε να θυμόμαστε μιλάει ο Βασίλης Κατσικονούρης μέσα από την ηρωίδα του. Ένα πλάσμα εύθραυστο, διάφανο, σχεδόν γυάλινο, ανυπεράσπιστο, ανεπάγγελτο, διαζευγμένο, ορφανό, μα και απαράμιλλα ερωτευμένο και φωτεινό – τη Φωτεινή.

Η επιθυμία ενός ταξιδιού στο ποτάμι συμβολίζει στο έργο του Βασίλη τη νοσταλγία της αληθινής ζωής, του έρωτα και της δημιουργίας. Για το δικό μου ταξίδι μέσα στο έργο, νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη για τη συγκυρία, τη συνεργασία, την τύχη, την αγάπη και την εμπιστοσύνη που αξιώθηκα να μετουσιώσω τη συγγραφική του διάνοια σε θεατρική πράξη.

Ευχαριστώ τους υπέροχους ηθοποιούς και τους καλλιτεχνικούς συντελεστές  για τη συνεργασία μας καθώς και την καλλιτεχνική διεύθυνση και ολόκληρο τον μηχανισμό του ΚΘΒΕ που μας εμπιστεύτηκε και μας στήριξε σε κάθε μας βήμα.

 -Φρόσω Λύτρα

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
«Πήρε τη ζωή της στα χέρια της»

  • Σκηνοθεσία: Φρόσω Λύτρα
  • Σκηνικά: Φρόσω Λύτρα, Δανάη Πανά
  • Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης
  • Πρωτότυπη μουσική: DNA (Μιχάλης Νιβολιανίτης, Αλέξανδρος Χρηστάρας)
  • Χορογραφία-επιμέλεια κίνησης-βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Κελέση
  • Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
  • Οργάνωση Παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη
  • Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Ωρολογά Μαρία
  • Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Άννα Ευθυμίου (Βέρα), Φαίη Κοκκινοπούλου (Φωτεινή), Δημήτρης Σιακάρας (Αντρέας), Νίκος Τσολερίδης (Κάρολος)
  • Χορεύτρια επί σκηνής: Αναστασία Κελέση

Τα έργα τέχνης που περιλαμβάνονται στη σκηνική σύνθεση της παράστασης είναι δημιουργίες του εικαστικού καλλιτέχνη Στέλιου Γαβαλά

Κατάλληλο για θεατές άνω των 12 ετών