Η συζήτηση αυτή είναι η τελευταία εκδήλωση του ‘apropos documenta‘, ενός πρότζεκτ του Goethe-Institut που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Σεπτέμβριο του 2017.
Οι προσκεκλημένοι ομιλητές συμμετείχαν στο ‘All: Collected Voices’, ένα σκέλος του ‘apropos documenta’ που έγινε σε συνεργασία με το Radio Athènes και επιμελήθηκε η Έλενα Παπαδοπούλου και ο Thomas Boutoux. Το αρχείο αποτελείται από συνεντεύξεις, άμεσες αναθέσεις και τυχαίες συναντήσεις με καλλιτέχνες, κριτικούς, γκαλερίστες, επιμελητές, συγγραφείς και μουσικούς που συλλέχθηκαν σε μια ειδική ιστοσελίδα σχεδιασμένη από τους Dexter Sinister.
Το ‘All: Collected Voices’ προσεγγίστηκε σαν ένας παραγωγικός χώρος σύγκρουσης στον οποίο αυθόρμητες σκέψεις γώρω απο την documenta 14, αλλά και πρωτότυπα ηχητικά έργα, αναγνώσεις ποίησης και περφόρμανς που δεν σχετίζονταν με την d14, παρήγαγαν παράλληλες συνομιλίες.
Στην προσπάθειά μας να συνεχίσουμε να αξιολογούμε μέσω της ροής των λέξεων και των αλλαγών στον τόνο της φωνής τι συνέβη στην Αθήνα σαν τόπο επαφής (των αυτόχθονων και ξένων), των προτάσεων (καλλιτεχνικών και πολιτικών), της χαρτογράφησης (του παρελθόντος και του μέλλοντος), η συζήτηση -που θα έχει μορφή σεμιναρίου- έχει σαν αφετηρία τον όρο «jetztzeit» όπως τον χρησιμοποιεί ο Walter Benjamin στο κείμενο του Θέσεις για τη Φιλοσοφία της Ιστορίας (1940).
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο Benjamin περιγράφει μια ιδέα του χρόνου που εγκυμονεί δυνατότητα, έναν χρόνο σε στάση, γεμάτο ενέργεια, έτοιμο να κάνει το ‘άλμα της τίγρης’ προς το μέλλον. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει με φυσικό τρόπο αλλά απαιτεί την παρέμβαση του καλλιτέχνη για να τον “εκτοξεύσει” και να τον απαλλάξει από την αδιάκοπη ροή στην οποία διαφορετικά θα παγιδευόταν.
Μέσα από την πρακτική τους ως επιμελητές, κριτικοί, συγγραφείς και καλλιτέχνες, οι Kirsty Bell, Anthony Huberman, Rallou Panagiotou, Helena Papadopoulos και Eva Stefani θα μιλήσουν γύρω από την ιδέα ενός «Χρόνου γεμάτου από την παρουσία του τώρα» και την δυνατότητα (ή αδυνατότητα) ενός άλματος της «τίγρης».
Λίγα λόγια για τους προσκεκλημένους
Η Kirsty Bell είναι κριτικός και συγγραφέας που ζει στο Βερολίνο. Το βιβλίο της The Artist’s House: Από το χώρο εργασίας στο έργο τέχνης εκδόθηκε το 2013 απο τον οίκο Sternberg Press. Είναι τακτική συνεργάτης του frieze, art agenda και Mousse.
Ο Anthony Huberman είναι επιμελητής, διευθυντής του Ινστιτούτου Σύγχρονης Τέχνης CCA Wattis στο Σαν Φρανσίσκο.
Η Ραλλού Παναγιώτου είναι καλλιτέχνις, ζει στη Γλασκώβη και την Αθήνα. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε διεθνή μουσεία και οργανισμούς, Tate Britain (2015), Glasgow International (2016), Signal (2017) και Radio Athènes (2016). Εκπροσωπείται από την γκαλερί Bernier Eliades, στην Αθήνα και την γκαλερί Ibid, στο Λος Άντζελες.
Η Έλενα Παπαδοπούλου είναι επιμελήτρια, ιδρύτρια του ινστιτούτου σύγχρονης τέχνης Radio Athènes.
Η Εύα Στεφανή είναι καλλιτέχνης και σκηνοθέτης, ζει στην Αθήνα και το Βερολίνο. Είναι επίκουρη καθηγήτρια κινηματογραφικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η δουλειά της παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Ντοκουμέντα 14.