Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου για όλους playforKALAMATADANCEFESTIVAL, που καθοδήγησαν η Σοφία Μαυραγάνη και η Σάνια Στριμπάκου θα γίνει την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013, στις 19:30, στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού, με τη συμμετοχή όλων όσοι πήραν μέρος σε αυτό, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ και με ελεύθερη είσοδο.
Λίγα λόγια για το εργαστήρι
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΟΡΟΥ
playforKALAMATADANCEFESTIVAL
με τις Σοφία Μαυραγάνη και Σάνια Στριμπάκου
Η Σοφία Μαυραγάνη και η Σάνια Στριμπάκου καθοδήγησαν το playforKALAMATADANCEFESTIVAL, ένα εργαστήρι για όλους, στο οποίο η παιγνιώδης φύση μας γίνεται πηγή ευρηματικών χορογραφιών. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου θα φέρει όλους τους συμμετέχοντες επί σκηνής την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, στις 19:30 στο Μέγαρο Χορού – Στούντιο.
Το playforKALAMATADANCEFESTIVAL είναι ένας ακόμα σταθμός του διεθνούς προγράμματος playforPLACE, με το οποίο η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη ερευνά τη λειτουργία και τη δυναμική της σκηνικής έκφρασης του παιχνιδιού. Με αφετηρία τον ολλανδό ιστορικό Johan Huizinga και τη θεωρία του για τον Homo Ludens [παιγνιώδη άνθρωπο], η χορογράφος αναπτύσσει μια σειρά ερευνητικά εργαστήρια in situ, τα οποία διερευνούν τη δύναμη του παιχνιδιού να εναλλάσσει το φανταστικό με το πραγματικό, το σοβαρό με το αστείο, το τοπικό με το ου-τοπικό.
Το χορογραφικό εργαστήρι playforPLACE, είναι ένα διεθνές πρόγραμμα της Σοφίας Μαυραγάνη, με το οποίο η χορογράφος ερευνά τη λειτουργία και τη δυναμική της σκηνικής έκφρασης του παιχνιδιού και ήδη έχει διοργανωθεί με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή σε Αθήνα, Κέρκυρα, Καστοριά, Τρίκαλα, Κωνσταντινούπολη και Αμβέρσα.
Το εργαστήρι
• Εφαρμόζει τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού σε όλα τα στάδια της έρευνας και της δημιουργίας.
• Ερευνά τα χαρακτηριστικά του παιγνιώδους σώματος και τον τρόπο με τον οποίο οι όροι του παιχνιδιού γίνονται όροι σκηνικής δημιουργίας.
• Ενθαρρύνει την ανάπτυξη προσωπικών ιδεών και τη δοκιμή στρατηγικών δυναμικής χορογραφικής σύνθεσης.
• Τονώνει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και εμπλουτίζει τα ερμηνευτικά και κινησιολογικά εργαλεία μέσω της διαφορετικότητας των συμμετεχόντων και της ανατροπής των αναμενόμενων πρακτικών.
• Παρέχει πρακτικές απαντήσεις στη δυνατότητα της συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων που αγαπούν το ίδιο αντικείμενο και αναζητά τον τρόπο με τον οποίο η παιγνιώδης και ανατρεπτική συνεργασία οδηγεί στο μέγιστο παραστατικό αποτέλεσμα.
Τo εργαστήρι playforKALAMATADANCEFESTIVAL απευθύνθηκε σε επαγγελματίες και σπουδαστές παραστατικών τεχνών, καθώς και σε ερασιτέχνες, μόνιμους κατοίκους της Καλαμάτας και επισκέπτες.