Το FondationKaloy – Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Τεχνών και Πολιτισμού διοργανώνει το 1ο MusiKaloyFestival στην Κόρινθο που σκοπό έχει μέσα από τους δημιουργικούς του κόλπους να συμβάλει στην ανάπτυξη της Τέχνης και του Πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου και όχι μόνο, με τον φιλόδοξο στόχο να γίνει ένας ετήσιος θεσμός.

Ακολουθώντας πιστά τις επιταγές και το όραμα του αείμνηστου ιδρυτή του, Νικόλαου Καλογερόπουλου – μιας διακεκριμένης προσωπικότητας στο χώρο των επιστημών και της φιλοσοφίας για παροχή υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικής παιδείας και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την πολιτιστική ανάπτυξη της Κορινθίας, το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Τεχνών και Πολιτισμού προχωρά στη δημιουργία του 1ο MusiKaloyFestival, που έχει σαν επίκεντρο την τέχνη της μουσικής.

Ο σχεδιασμός του φεστιβάλ στηρίχτηκε στην παροχή υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων με την πρόσκληση σημαντικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πυρήνας της φιλοσοφίας του παραμένει το δίπολο ψυχαγωγία- διδασκαλία.

Κάθε εμφάνιση, κάθε παρουσίαση, κάθε εκδήλωση έχει χρέος να στοχεύει κατευθείαν εκεί. «Παιδεία ψυχής ιατρός…» έγραφε ο Πλάτων.

«Η Κόρινθος πάντα ήταν κομβικό σημείο Πολιτισμού. Εδώ άνθισαν οι Τέχνες ,η Φιλοσοφία, οι Επιστήμες. Η Μουσική είχε την τιμητική της στην Κόρινθο από την εποχή του Αρίωνα του κιθαρωδού που υπηρέτησε στην αυλή του Περίανδρου, αλλά και από τα σύγχρονα μουσικά σύνολα που υπήρξαν στην πορεία των χρόνων. Αξιοποιώντας αυτήν την παρακαταθήκη αλλά και την εμπειρία των έξι ετών που αποκτήσαμε από την συναναστροφή μας με δεκάδες μουσικά σχήματα και αξιόλογους μουσικούς στο Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Τεχνών και Πολιτισμού της Κορίνθου κάνουμε πραγματικότητα ένα όνειρο ετών. Διοργανώνουμε το 1° MusiKaloyFestival Κλασικής Μουσικής στην Κόρινθο.

Σκοπός μας είναι να δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους της πόλης να απολαύσουν την λόγια μουσική από ορχήστρες και διακεκριμένους σολίστες από όλον τον κόσμο, αλλά και να επαναπροσδιοριστεί η Κόρινθος ως ένας μουσικός πόλος έλξης φιλόμουσων από όλα τα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό.Ευελπιστούμε να καταξιωθεί ως Κορινθιακός και Πελοποννησιακός θεσμός, να συμπεριληφθεί στα σημαντικά φεστιβάλ κλασικής μουσικής της πατρίδας μας και γιατί όχι και της Ευρώπης.»

Καλή επιτυχία!

Μαρία Χρισταρά Πρόεδρος του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος
«Θα ήθελα να καλωσορίσω στο MusiKaloyFestival όλους τους φίλους της μουσικής τέχνης. Ένα ξεχωριστό happening εκδηλώσεων που φιλοδοξεί να γίνει ετήσιος θεσμός, αλλά και μια αφορμή για να μοιραστούμε μαζί σας την αγάπη μας για τη μουσική τέχνη. Πρόκειται για το πρώτο, πολλά υποσχόμενο, ξεκίνημα της δράσης η οποία στην εναρκτήρια αυτή διοργάνωση περιλαμβάνει εξαίρετους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ευχαριστούμε θερμά το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη στήριξη και την αιγίδα των εκδηλώσεων. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες και πολλά ακόμη χρόνια ζωής στην πιο όμορφη μουσική περιπέτεια της Κορίνθου!»

Παναγιώτης Θεοδοσίου Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ.

Πρόγραμμα 1ου MusiKaloyFestival

Οι επιλογές σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων κινούνται κυρίως γύρω από θεματικούς άξονες και όχι στην απλή παράθεση μουσικών παρουσιάσεων. Κάτι που, ανάμεσα στα άλλα φιλοδοξεί να κάνει τη διαφορά στα ως τώρα καλλιτεχνικά τεκταινόμενα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
6 Νοεμβρίου

«Ταξίδι στη Μεσόγειο» με το ντουέτο SpyrosMourikis, κλαρινέτο/ EleniNikolaidiMouriki, πιάνο. Η Carmen χορεύει σε εβραϊκό γάμο, η Traviatta παρακολουθεί ελληνικό νησιώτικο γλέντι και η Μασσαλιώτιδα φλερτάρει στο καρναβάλι της Βενετίας! Ένα ανατρεπτικό ταξίδι στις μουσικές της Μεσογείου με γνωστές μελωδίες από ιταλικές και γαλλικές όπερες, ισπανικά φλαμένκο, εβραϊκά τραγούδια και ελληνικούς νησιωτικούς χορούς. Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος στις 20.30.

13 Νοεμβρίου

«Αρίων και Περίανδρος»

Ο Αρίωνας, ο ξακουστός μουσικός της Κορινθιακής αρχαιότητας που πρωταγωνιστεί στην μουσική παράσταση του Παναγιώτη Θεοδοσίου «Αρίων και Περίανδρος» για αφηγητή, ενόργανο σύνολο και εικαστικές παρεμβάσεις. Ακολουθούμε την ιστορία του ήρωα της αρχαιότητας,ο οποίος την εποχή του τυράννου Περίανδρου – όπως ο ιστορικός Ηρόδοτος αναφέρει – δοκιμάζει την τύχη του με το ταξίδι του στην Ιταλία και την γεμάτη κινδύνους επιστροφή του στην Ελλάδα και ειδικότερα στην πόλη της Κορίνθου. Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος στις 20.30.

Οι δύο εκδηλώσεις που ακολουθούν έχουν κοινό θεματικό άξονα την «Ιθάκη». Την Ιθάκη ως το γνώριμο και αγαπημένο ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, αλλά και ως τον αιώνιο προορισμό του καθενός μας.

20 Νοεμβρίου

«Ένα ταξίδι ξεκινά…».

Το ταξίδι του Ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα με τα έργα των F. Chopin, F.Liszt, I.Albenizφθάνοντας ως και τον Γαλλικό Ιμπρεσσιονισμό του C.Debussy, όπως το προτείνει ο Γερμανός νέος και πολλά υποσχόμενος πιανίστας AndreasKönig στο ομώνυμο ρεσιτάλ του. Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος στις 20.30

11 Δεκεμβρίου

«Ιθάκη… ένα ταξίδι ολοκληρώνεται» τιτλοφορείται ο επίλογος του MusiKaloyFestival με δυο μουσικούς που έχουν μια πλούσια καριέρα στο ενεργητικό τους και μας τιμούν για άλλη μια φορά με την ξεχωριστή παρουσία τους. Noé Inui, βιολί/ VassilisVarvaresos, πιάνο σε ένα αποκλειστικά ρομαντικό πρόγραμμα που ξεκινά με τη Σονάτα αρ.2 του R.Schumann για να κλείσει με την, ίδιας φόρμας, σύνθεση του Γάλλου G.Faure. Στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου “Βασίλης Ρώτας ‘στις 20.30.

Οι παραστάσεις «Αρίων και Περίανδρος» ,«Ένα ταξίδι ξεκινά…» και η «Ιθάκη… ένα ταξίδι ολοκληρώνεται» φέρουν την αιγίδα και την χρηματοδότηση του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
INFO:

Τιμές εισιτήριων: 15 ευρώ

Μειωμένο εισιτήριο των 8 ευρώ δικαιούνται φοιτητές, άτομα ηλικίας 65+, παιδιά και νέοι έως 18 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ με τον συνοδό τους, πολύτεκνοι.

Τηλέφωνο κρατήσεων: 27410 22385 (Γραμματεία Καλογεροπούλειου – Καθημερινά 16:00 – 20:00 και Σάββατο 10:00 – 14:00)
Κατά την είσοδο των θεατών στον χώρο θα γίνεται έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την διάρκεια των συναυλιών.

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Εmail: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com

1η Εκδήλωση, Σάββατο 6 Νοεμβρίου

Το 1ο MusiKaloyFestival του FondationKaloy – Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Τεχνών και Πολιτισμού ξεκινάει με ένα «Ταξίδι στη Μεσόγειο» με τους διακεκριμένους καλλιτέχνες SpyrosMourikis, κλαρινέτο και EleniNikolaidiMouriki, πιάνο.

Η Carmen χορεύει σε εβραϊκό γάμο, η Traviatta παρακολουθεί ελληνικό νησιώτικο γλέντι και η Μασσαλιώτιδα φλερτάρει στο καρναβάλι της Βενετίας! Ένα ανατρεπτικό ταξίδι στις μουσικές της Μεσογείου με γνωστές μελωδίες από ιταλικές και γαλλικές όπερες, ισπανικά φλαμένκο, εβραϊκά τραγούδια και ελληνικούς νησιωτικούς χορούς.

Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στις 20.30

ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΙΚΗΣ

Το Πρώτο Βραβείο που κατέκτησε στον Διεθνή Διαγωνισμό “CarlNielsen” στην Δανία το 1997 στάθηκε για τον Σπύρο Μουρίκη ουσιαστικό βήμα προς την καταξίωση τόσο εντός όσο κι εκτός Ελλάδος.

Έκτοτε ακολούθησαν συνεργασίες με σπουδαίες ορχήστρες κι αρχιμουσικούς, αλλά και εμφανίσεις στις σημαντικότερες Αίθουσες Συναυλιών του κόσμου.

Ο Σπύρος Μουρίκης , μετά τα πρώτα χρόνια του στην Κέρκυρα, σπούδασε κλαρινέτο στο “Ωδείο Αθηνών” στην τάξη του Χαρ. Φαραντάτου και στο Παρίσι με τον MichelArrignon στο ConservatoiredeParis.

Διετέλεσε σόλο κλαρινέτο της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ ,της Ορχήστρας των Χρωμάτων και της MahlerChamberOrchestra.

Σήμερα κατέχει την ίδια θέση στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών καθώς επίσης και στην ορχήστρα MusicAeterna ως προσκεκλημένος στη θέση του σόλο κλαρινέτου. Είναι μέλος του Συνόλου Πνευστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι καθηγητής κλαρινέτου στο “Ωδείο Αθηνών” ,ενώ συχνά καλείται να δώσει “Master – Classes” σε Ακαδημίες και Ιδρύματα του Εξωτερικού, καθώς επίσης και να διατελέσει μέλος κριτικής επιτροπής Διεθνών Διαγωνισμών.

Η δισκογραφία του περιλαμβάνει ήδη τα σημαντικότερα έργα του ρεπερτορίου του κλαρινετου

ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Η Ελένη Νικολαΐδη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και πήρε Δίπλωμα Πιάνου με Άριστα, Ά Βραβείο και Αριστείο Εξαιρετικής Επίδοσης (τάξη Μ. Λαμπρινούδη), Πτυχίο Φούγκας με Άριστα (τάξη Π. Κούκου) και Ειδική Διάκριση στη Μουσική Δωματίου (τάξη Σπ. Στεργίου). Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στην Ιστορία Τέχνης.

Έχει συνεργαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων,τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ , την CamerataEuropea κ.α. Έχει εμφανιστεί σε συναυλιακούς χώρους και φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδας, κυρίως με έργα μουσικής δωματίου.

Είναι έφορος πιάνου στο Καλογεροπούλειο Ίδρυμα και συνοδεύει έγχορδα, πνευστά, κρουστά και κλασικό τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο και στο Ωδείο Αθηνών.