Το βιβλίο “Πολιτιστική Ποίηση – Η Διατοπική γραφή του Δημοσθένη Αγραφιώτη” μελετά το έργο του συνεπέστερου στη διερεύνηση συστημάτων διεθνοποίησης της ποιητικής και καλλιτεχνικής μοντερνιστικής εμπειρίας Έλληνα καλλιτέχνη, του Δημοσθένη Αγραφιώτη, μιας πολυσχιδούς καλλιτεχνικής προσωπικότητας, που συνδυάζει ποικίλες πρωτοποριακές δραστηριότητες, τόσο στις δημιουργικές όσο και στις θεωρητικές του εκφάνσεις.
Η βαρύτητα που δίνει ο Αγραφιώτης στις οπτικοακουστικές πλευρές των λεκτικών σημαινόντων, οι σύνθετες ειδολογικά φόρμες που χρησιμοποιεί, η ένταξή του σε ένα διεθνές κοσμοπολιτικό περιβάλλον, ο προβληματισμός του για τις προοπτικές αναπαράστασης της σύγχρονης κοινωνίας και του αστικού/μητροπολιτικού χώρου, οι αναζητήσεις του αναφορικά με τη σχέση της γραφής με τη μετά-βιομηχανική ζωή αλλά και η φροντίδα του για το άνοιγμα διαλόγου μεταξύ διαφορετικών και ποικίλων πολιτιστικών πεδίων αναδεικνύουν την πολυσημία της καλλιτεχνικής του δράσης.
Η συγγραφέας
Η Ελισάβετ Αρσενίου είναι καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Οι δημοσιεύσεις της αφορούν ζητήματα μοντερνισμού και πρωτοπορίας της λογοτεχνίας. Βιβλία της: Κ.Π. Καβάφης: η αξία της ποίησης (2016), Πρακτική εισαγωγή στη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας (2012), Χιλιάδα (2011), Η ρητορική της ουτοπίας: μελέτες για τη μετάβαση στη νέα πρωτοπορία. Πέντε δοκίμια πάνω στο έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου (2009), Γερτρούδης Στάιν, Τρυφερά Κουμπιά: Αντικείμενα – φαγητά – δωμάτια, μετάφραση και επίμετρο (2008), Οδυσσία, κείμενο πολιορκίας (2005), Νοσταλγοί και Πλαστουργοί: έντυπα, κείμενα και κινήματα στη μεταπολεμική λογοτεχνία (2003), Between Modernism and the Avant-Garde: Greek Literary Experimentation in the early 1960s (1995), The question of the Greek Literary Avant-Garde: The Case of the Journal ‘Pali’ (1993).