Πορτραίτα του Ουρανού: έκθεση του Αντρέα Γκολφινόπουλου στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου

Το Σάββατο, 18 Απριλίου 2015, η Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου εγκαινιάζει την έκθεση ζωγραφικής και μικρογλυπτικής του Αντρέα Γκολφινόπουλου με τίτλο «Πορτραίτα του Ουρανού» με τη συνδρομή των ιστορικών τέχνης Μεγακλή Ρογκάκου και Μπίας Παπαδοπούλου.

Το Σάββατο, 18 Απριλίου 2015, η Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου εγκαινιάζει την έκθεση ζωγραφικής και μικρογλυπτικής του Αντρέα Γκολφινόπουλου με τίτλο «Πορτραίτα του Ουρανού» με τη συνδρομή των ιστορικών τέχνης Μεγακλή Ρογκάκου και Μπίας Παπαδοπούλου.

Πρόκειται για την εικοστή-τετάρτη ατομική έκθεσή του και τη δεύτερη έκθεσή του στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου. Σε αυτήν παρουσιάζει 54 ζωγραφικά έργα και 10 γλυπτά που ο καλλιτέχνης φιλοτέχνησε στην περίδο 2005-2015. Περιλαμβάνονται έργα με μοτίβο το πουλί, που κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 2005, και η σειρά Πορτραίτα του Ουρανού, που ξεκίνησε το 2007 ως συνέχεια από τα γνωστά του Συννεφοκόριτσα. Οι πίνακες αναπτύσσονται σαν εικαστικό ημερολόγιο το οποίο γεμίζει καθημερινά από γραφές και σύμβολα, αποτυπώνοντας βιώματα τα οποία ο καλλιτέχνης καταγράφει από τον Κορινθιακό Κόλπο, κοιτώντας τα βουνά της Ρούμελης απέναντι. Τα έργα εμπλουτίζονται στην πορεία με μωβ κορδέλλες, με μοναχικά εμπορικά πλοία στις θάλασσες μίας ρημαγμένης Ελλάδας, και με καπνούς γεμάτους μνήμες που σκορπίζονται στο σύμπαν σαν χρωματικές φυσσαλίδες ή σαν την αγγελική αύρα των φίλων που έφυγαν…

Στο σχόλιό του με τίτλο Ευγνωμοσύνη για την Ευεργεσία ενός Ξεχωριστού Καλλιτέχνη, ο Ρογκάκος γράφει: «Αντιμέτωποι με τα έργα του Αντρέα Γκολφινόπουλου οι θεατές εκτιμούν μίαν υπέροχη συνέπεια σε τρία σημεία – την απαράμιλη θεματολογία, την εξαίρετη σύνθεση, και την άψογη τεχνοτροπία.»

Στο άρθρο της με τίτλο Τόποι Μνήμης, η Παπαδοπούλου γράφει: «Βιωματική, όπως πάντα, η ζωγραφική του Αντρέα Γκολφινόπουλου λειτουργεί λυτρωτικά, καταγράφοντας με κωδικοποιημένο τρόπο προσωπικές εμπειρίες, και διαφυλάσσοντας τις μνήμες από τη λήθη. Οι πίνακες της τελευταίας δεκαετίας, αφιερωμένοι σε επιστήθιους φίλους, φίλες και συναδέλφους που έφυγαν πρόσφατα, αφηγούνται μέσα από σύμβολα και αλληγορίες μικρές αυτόνομες ιστορίες. Εκφράζουν οικουμενικές σκέψεις για το θάνατο αλλά υμνούν ταυτόχρονα τη χαρά της ζωής.»

Στο κείμενό του με τίτλο Οι Σκέψεις μου, o Γκολφινόπουλος γράφει: «Τα τελευταία έργα μου είναι καταγραφές του χρόνου με τον ήλιο που δύει, της απόστασης με ένα νησί που μικραίνει στο μάτι καθώς όλο και απομακρυνόμαστε, και της κίνησης με ένα πουλί που πετά και μας λέγει ότι τα πάντα κινούνται – άνθρωποι, φύση, πόλεις, θάλασσες, πάγοι, η γη μας, το σύμπαν όλο.»

Η έκθεση συνοδεύεται από πλήρως εικονογραφημένο κατάλογο (80 σελίδες, ISBN: 978-960-93-6733-2).

Βιογραφικό του Αντρέα Γκολφινόπουλου

Ο Αντρέας Γκολφινόπουλος γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1943 στη Λυκοποριά Κορινθίας. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1965-1970) με δασκάλους τους Νίκο Νικολάου και Γιάννη Μόραλη στη ζωγραφική, και μετά στο Μίντλσεξ Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (1970-1973) μικρογλυτπική και κεραμική.

Από το 1975 έως 1977 δίδαξε σχέδιο και χρώμα στον Αθηναϊκό Τεχνολογικό Όμιλο – Α.Τ.Ο. του Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη. Από το 1977 έως το 2010 δίδαξε χρώμα στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα – Τ.Ε.Ι. της Αθήνας. Είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Διακοσμητικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του εν λόγω Τ.Ε.Ι. Οι πιο σημαντικές του αναθέσεις μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν τα εξής έργα: «Άσπρο Κυπαρίσι» με μπετόν και λευκό μάρμαρο, ύψους 10 μέτρων, στα Σαρανταπηχιώτικα Κορινθίας (1994)˙ «Μνημείο Αιώνιας Θυσίας και Αγάπης για τον Άνθρωπο» με λιθάρι, πορόλιθο, μάρμαρο και γρανίτη, ύψους 7 μέτρων καί μήκους 46 μέτρων, στα Ροζενά Κορινθίας (1998)˙ «Μεγάλη Γοργόνα» με χυτό αλουμίνιο για την πισίνα του Γιώργου και Δήμητρας Σταματάκη, ύψους 1 μέτρου και μήκους 3 μέτρων, Αθήνα (2010).

Έχει παρουσιάσει τα έργα του στις εξής 24 προσωπικές εκθέσεις: Γλυπτική και Κεραμική, Άνσντελ Γκάλερι, Λονδίνο, Αγγλία (1973)˙ Γκαλερί Θόλος, Αθήνα (1974)˙ Γλυπτική και Κεραμική, Πνευματικό Κέντρο Ώρα, Αθήνα (1975)˙ Γκαλερί Κρεωνίδη, Αθήνα (1976)˙ Γκαλερί Ανατολή, Αθήνα (1979)˙ Γκαλερί Νταντά, Αθήνα (1980, 1982, 1983)˙ Χορός, Γκαλερί του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Τέξας, Σαν Μάρκος TX, ΗΠΑ (1981)˙ Γκαλερί Μπεχράκη, Κόρινθος (1984, 1986, 1988, 1991, 1995)˙ Πέτρινα Ερωτικά, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Αθήνα (1985)˙ Γκαλερί Άνεμος, Κηφισιά (1987)˙ Αναδρομική, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Αθήνα (1989)˙ Γυναικείο Σύννεφο Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Αθήνα (1993)˙ Εικόνες και Οράματα, Αίθουσα Τέχνης Κρεωνίδη, Αθήνα (1999)˙ Ζωγραφική και Γλυπτική, Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου (2000)˙ Μορφογέννηση Ι, Αίθουσα Τέχνης Τιτάνιουμ, Αθήνα (2006)˙ Μορφογέννηση ΙΙ, Αίθουσα Τέχνης Άνεμος, Αθήνα (2007)˙ Ζωγραφική και Μικρογλυπτική, Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου (2008)˙ Πορτραίτα του Ουρανού, Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου (2015).

Έχουν ασχοληθεί με το έργο του οι εξής Ιστορικοί Τέχνης: Έφη Ανδρεάδη, Ντιάνα Αντωνακάτου, Βιβή Βασιλοπούλου, Τ. Γουίλιαμς, Χάρης Καμπουρίδης, Αντρέας Καράμπελας, Αργύρης Κατούφας, Α. Κινγκ, Λένα Κοκκίνη, Γ. Κοντογιάννης, Αλέξανδρος Κριτσέλης, Γιάννης Κολοκοτρώνης, Τ. Λέμαν, Στέλιος Λυδάκης, Μαρία Μαραγκού, Κωστής Μεραναίος, Ελένη Παλλαντίου, Δημήρης Παναγιωτόπουλος, Μηνάς Παρασκευαΐδης, Μεγακλής Ρογκάκος, Ντόρα Ρογκάν, Βεατρίκη Σπηλιάδη, Μάνος Στεφανίδης, Τώνης Τσιρμπίνος, Νίκος Χολέβας, Λεωνίδας Χρηστάκης, και Χρύσανθος Χρήστου.

Έργα του βρίσκονται στις εξής δημόσιες συλλογές: Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Αθήνα˙ Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Αγία Παρασκευή˙ Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Θεσσαλονίκη˙ Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου˙ Μουσείο Βορρέ, Παιανία˙ Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αθήνα˙ Ελληνική Πρεσβεία, Λονδίνο˙ Τράπεζα Νόβα Σκότια, Αθήνα. Επίσης στις εξής ιδιωτικές συλλογές: Χάρη Αντωνίου, Θεοδώρου Βενετσιάνου, Μιχάλη Γκιόκα, Γιώργου Κωστόπουλου, και Γιώργου και Δήμητρας Σταματάκη.

Ο δημιουργικός χρόνος του Γκολφινόπουλου μοιράζεται στην Αθήνα και τη Λυκοποριά.

www.golfinopoulos.gr

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ