Πώς να μιλήσουμε για τη μετανάστευση;: Διαδικτυακή συζήτηση από το Γαλλικό Ινστιτούτο

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει μία ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση στα κοινωνικά του δίκτυα με θέμα: Αφηγήσεις από τα σύνορα – Πώς να μιλήσουμε για τη μετανάστευση;.

Στο πλαίσιο της γόνιμης αντιπαράθεσης απόψεων της σύγχρονης ελληνικής και γαλλικής διανόησης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε μία προσπάθεια κατανόησης όλων όσων απορρέουν από την πραγματικότητα στην κοινωνία του σήμερα, επικεντρώνει φέτος τον προβληματισμό στο θέμα της μετανάστευσης και στην ευρύτερη έννοια των συνόρων.

Η μετανάστευση μονοπωλεί το ενδιαφέρον του γαλλικού και του ελληνικού Τύπου, άλλοτε υπό το πρίσμα της ανθρωπιστικής κρίσης που διαδραματίζεται στα σύνορα της Ευρώπης, άλλοτε ως αντικείμενο εθνικών και ευρωπαϊκών συζητήσεων και δημόσιων πολιτικών.

Στο θέμα της μετανάστευσης, ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, οι λέξεις που επιλέγονται είναι καθοριστικής σημασίας. Στόχος των αφηγήσεων από τα σύνορα είναι να μεταφέρουν τον αναγνώστη ή τον ακροατή τους σε έναν χώρο όπου διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές, ένα χώρο τον οποίο ο δημοσιογράφος ή ο κινηματογραφιστής καλείται να περιγράψει όσο το δυνατόν πιο πιστά, αγνοώντας πολλές φορές τις πολιτικές και επικοινωνιακές συνέπειες που θα επιφέρουν οι εικόνες, οι φωνές και οι μαρτυρίες που συλλέγει.

Για την εναρκτήρια συζήτηση του κύκλου «Φύλο και Μετανάστευση» του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, ζητήσαμε από πέντε Έλληνες και Γάλλους δημοσιογράφους και δημιουργούς ντοκιμαντέρ να μας μιλήσουν για τις εμπειρίες τους και για το πώς αντιλαμβάνονται το νόημα της δουλειάς τους.

Ειδικοί ανταποκριτές, κινηματογραφιστές ή δημοσιογράφοι-ανταποκριτές διαφόρων εθνικών ΜΜΕ, θα δώσουν την προσωπική τους μαρτυρία για την πραγματικότητα της δουλειάς του ρεπόρτερ στα σύνορα και θα μας προσκαλέσουν να αναλογιστούμε τη διαχείριση των πληροφοριών που συνδέονται με το θέμα της μετανάστευσης στην Ευρώπη από τα μέσα ενημέρωσης.

Με τη συμμετοχή της κινηματογραφίστριας Irène Omelianenko και των δημοσιογράφων Μαριάννα Καρακουλάκη, Μαρίνα Ράφενμπεργκ και Σταύρο Μαλιχούδη.

Την συζήτηση θα συντονίσει ο Fabien Perrier, δημοσιογράφος και ξένος ανταποκριτής στην Ελλάδα, ειδικός αναλυτής μεταναστευτικού φαινομένου.

Πληροφορίες:
-Ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
(Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Δίαυλος)
Ταυτόχρονη μετάφραση
-Τρίτη 23 Ιουνίου 2020, στις 19.00

Παρουσίαση των εισηγητών

Fabien Perrier

Ανεξάρτητος δημοσιογράφος, ο Fabien Perrier μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας επί σειρά ετών. Πτυχιούχος του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Sciences Po Paris) και του Freie Universität de Berlin (Otto-Suhr Institut), εξειδικεύεται στα ευρωπαϊκά θέματα.

Επικεντρώνεται ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό φαινόμενο. Στο πλαίσιο αυτό, κατέγραψε για λογαριασμό του γαλλικού ιστότοπου Les Jours (www.lesjours.fr) την πορεία μίας οικογένειας Σύριων προσφύγων, την οποία εξιστορεί σε 23 επεισόδια, από την αναχώρηση από τη Συρία μέχρι την άφιξη και την ένταξή τους στη Γαλλία (https://lesjours.fr/obsessions/l-exil-des-jaamour/ και https://lesjours.fr/obsessions/l-asile-des-jaamour/). Έχει επίσης πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό ρεπορτάζ από τα ελληνικά νησιά ή από τα σύνορα του Έβρου. Τέλος, βρέθηκε για τρεις εβδομάδες επί του πλωτού νοσοκομείου Aquarius, που περισυνέλλεξε πρόσφυγες στη Μεσόγειο (http://www.regards.fr/monde/article/l-aquarius-des-vies-humaines-sauvees-en-mediterranee).

Ανταποκριτής των γαλλικών εφημερίδων Libération, Le Soir και Le Temps, συνεργάζεται επίσης με περιοδικά (Alternatives Economiques, Marianne, Regards, Vanity Fair…) ενώ έγραψε το βιβλίο Alexis Tsipras – Une histoire grecque (Ed. François Bourin, 2019), που μεταφράστηκε και κυκλοφορεί στα ελληνικά με τίτλο Αλέξης Τσίπρας και οι μεταμορφώσεις της πολιτικής (εκδόσεις Τόπος, 2019).

Irène Omelianenko

Κινηματογραφίστρια στο χώρο του ντοκιμαντέρ, η Irène Omelianenko εργάστηκε στο Radio France από το 1982 έως το 2018. Με τον Jean Couturier, δημιούργησε τις εκπομπές Clair de nuit, Oeuvre pour les nuits magnétiques, Le bon plaisir, Le pays d’ici, Le vif du sujet και Sur les Docks. Υπήρξε επίσης σύμβουλος προγράμματος ντοκιμαντέρ και ηχητικής δημιουργίας, για τον ραδιοφωνικό σταθμό France Culture από το 2011 έως το 2016, καθώς και Επίτιμη πρόεδρος του Συλλόγου για την ανάπτυξη του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ – Addor.

Μαρίνα Ράφενμπεργκ

Πτυχιούχος του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών της Λιλ (IEP de Lille) και του Ινστιτούτου Δημοσιογραφίας (Institut Pratique de Journalisme), η Μαρίνα Ράφενμπεργκ εδρεύει στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Γαλλοελληνικής καταγωγής, μοίραζε τον χρόνο της ανάμεσα στις δύο χώρες, μέχρι να αποδεχτεί, το 2014, την πρόκληση μίας εποικοδομητικής εμπειρίας, ως ξένη ανταποκρίτρια Τύπου.

Ανταποκρίτρια της εφημερίδας Le Monde εδώ και τρία χρόνια, συνεργάζεται επίσης με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) και με άλλα γαλλικά έντυπα όπως το GEO, Le Point, le Journal du Dimanche, Le Courrier des Balkans. Η Μαρίνα Ράφενμπεργκ καλύπτει την προσφυγική κρίση από το 2015 ενώ μεταβαίνει τακτικά στο νησί της Λέσβου, μία από τις κυριότερες πύλες εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη, με την αρνητική δημοσιότητα που απορρέει από την προσφυγική δομή της Μόριας.

Μαριάννα Καρακουλάκη

Η Μαριάννα Καρακουλάκη είναι ερευνήτρια και υποψήφια διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ. Διεξάγει εθνογραφική, διεπιστημονική έρευνα με θέμα τη βία στα σύνορα και την πολιτική χωρίς σύνορα. Έχει διακριθεί για το δημοσιογραφικό της έργο που καλύπτει το προσφυγικό ζήτημα και τις κοινωνικές διαμαρτυρίες στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα Βαλκάνια. Συμμετείχε στην έκδοση του βιβλίου Critical Perspectives on Migration in the 21st Century, που κυκλοφόρησε το 2018. Η Μαριάννα Καρακουλάκη εργάζεται ως ανεξάρτητη ξένη ανταποκρίτρια για λογαριασμό ευρωπαϊκών ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και η Deutsche Welle, ενώ παραθέτει τακτικά σχολιασμούς για το Al Jazeera.

Είναι επίσης αρχισυντάκτρια και διευθύντρια της συντακτικής επιτροπής του ιστότοπου E-International Relations.

Σταύρος Μαλιχούδης

Ο Σταύρος Μαλιχούδης γεννήθηκε το 1992. Κάλυψε το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα για λογαριασμό του Solomon MAG, ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση ΜΜΕ, ενώ συνεργάστηκε με δίκτυα ευρωπαίων δημοσιογράφων στο πλαίσιο διασυνοριακών ερευνών.

Συγκεκριμένα εργάστηκε επί τρία χρόνια πάνω σε θέματα έρευνας Εσωτερικού, αρθρογραφώντας για το Balkan Insight και την HufPost Greece. Το 2019, έλαβε υποτροφία του Balkan Fellowship for Journalistic Excellence, για την έρευνα που αποκάλυπτε την πραγματικότητα που βιώνουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Την ίδια χρονιά, χάρις σε υποτροφία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρακολούθησε πρόγραμμα κατάρτισης στη δημοσιογραφία δεδομένων του Πανεπιστημίου Columbia.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ