Δέκα Τμήματα από οκτώ ακαδημαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα που εδρεύουν σε τέσσερις πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο και Φλώρινα) εκπροσωπούν φέτος την Ελλάδα στο Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήματα της Διεθνούς Έκθεσης Σκηνογραφίας και Παραστατικών Τεχνών Prague Quadrennial 2023. Από την Αθήνα, συμμετέχουν: Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής ΠΑΔΑ, Εργαστήριο Σκηνογραφίας ΑΣΚΤ, Laboratory Scenography Athens. Από τη Θεσσαλονική, συμμετέχουν: Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ, Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ. Από το Ναύπλιο: Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Από τη Φλώρινα: Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Πάνω από 350 φοιτητές και φοιτήτριες ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν εργασίες που υλοποιήθηκαν κατά την περίοδο της τελευταίας διετίας.

Πρόκειται για μια φοιτητική συμμετοχή εκτενή σε όγκο, αλλά και εξαιρετικά διευρυμένη ως προς το εύρος και τη σχεδιαστική της στόχευση, αποτέλεσμα της επιμελούς και ευφάνταστης ανταπόκρισης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην ειδική ανοιχτή πρόσκληση για την ελληνική φοιτητική συμμετοχή και στο θέμα που διατυπώθηκε: Επανεξετάζοντας τις πόλεις: επιτελεστικοί τόποι και ιστορίες ανθεκτικότητας.

Το θέμα της ελληνικής φοιτητικής συμμετοχής στην Prague Quadrennial 2023 αναδεικνύει ειδικότερα τη λειτουργία των πόλεων ως καίριου βιωματικού κοινού επιτελεστικού χώρου με τις ιδιόμορφες κοινωνικές, πολιτισμικές και ιστορικές ιδιαιτερότητές του. Το θέμα επισημαίνει επίσης τις διαφορετικές δυνατότητες των καλλιτεχνικών διαδικασιών αναζωογόνησης των πόλεων, αντανακλώντας τις ποικίλες ανταποκρίσεις μετά την καταλυτική εμπειρία της πανδημίας. Ο προβληματισμός αναφορικά με το βιωμένο αστικό περιβάλλον και τη δημιουργική και ευφάνταστη χρήση του δημόσιου χώρου και της δημόσιας σφαίρας συνδέει -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- όλες τις επιμέρους συμμετοχές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη σημασία του θέματος για τον ελληνικό χώρο. Τεκμηριώνει παράλληλα και την καίρια διεπιστημονική αξία του συγκεκριμένου ερευνητικού και καλλιτεχνικού πεδίου και στην Ελλάδα-, ενώ ένα σημαντικό τμήμα των συμμετοχών, ακολουθώντας εδραιωμένες διεθνείς τάσεις, διερευνά και πιο συγκεκριμένα τις επιτελεστικές όψεις αυτής της διαλογικής σχέσης ανάμεσα στον αστικό και τον παραστασιακό χώρο.

Η έκθεση PQ23 θα πραγματοποιηθεί για 11 ημέρες στην Πράγα (8-18 Ιουνίου 2023).

Τα τμήματα που συγκροτούν την ελληνική φοιτητική συμμετοχή με ζωντανές δράσεις και την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών -τριών τους θα πλαισιώσουν τον εκθεσιακό χώρο που επιμελήθηκε η καθηγήτρια Λίλα Καρακώστα και ο οποίος έχει τη μορφή σκηνής που σχεδιάστηκε για να λειτουργεί ως «ομπρέλα» τόσο κυριολεκτικά -στον υπαίθριο χώρο της φοιτητικής έκθεσης PQ23- όσο και μεταφορικά, στεγάζοντας τα εκθέματα και τις επιτελεστικές δράσεις των δέκα διαφορετικών τμημάτων της Ελληνικής Φοιτητικής Συμμετοχής στην PQ23.

H παρουσία της ελληνικής φοιτητικής συμμετοχής στην PQ23 κατέστη δυνατή χάρη στην οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υλοποίηση αυτής από το Ελληνικό Φεστιβάλ (κατασκευή περιπτέρου, εκθεσιακός κατάλογος, επίσημο site) με οργάνωση/εκτέλεση παραγωγής από την Delta-Pi.

To Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ ανέλαβε την επιμέλεια της παρουσίας της φοιτητικής έκθεσης στον κατάλογο της ελληνικής συμμετοχής στην PQ23, στο επίσημο site και συντόνισε την παρουσία της στην μεγάλη αυτή διεθνή έκθεση σκηνογραφίας και παραστατικών τεχνών.

Για τη συμμετοχή του Τμήματος υλοποιήθηκε υπό την επιμέλεια της επίκουρης καθηγήτριας Μαρίας Κονομή το project Αθήνα/ Αντιμνημείο: Μία συγκέντρωση πολιτικών σωμάτων στο πλαίσιο του οποίου οργανώθηκαν τα ακαδημαϊκά έτη 2021-22 και 2022-23, τόσο στο προπτυχιακό όσο και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο: Δραματουργία, Παράσταση, Εκπαίδευση» 24 επιτελεστικές δράσεις που υλοποιήθηκαν σε επιλεγμένα σημεία της πρωτεύουσας από τους ίδιους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.

Σκοπός των δράσεων αυτών ήταν να προσφέρουν μία διαφορετική θέαση και ένα νέο βίωμα της πόλης όχι μόνο ως μνημειακού συνόλου -με αναγωγή κυρίως στην αρχαιότητα- αλλά ως μία σύγχρονη πολυπολιτισμική πόλη με ετερόκλητα αισθητηριακά, αισθητικά και κοινωνικοπολιτικά ερεθίσματα. Κάτω από αυτή τη σκέψη ξεδιπλώθηκε μια πολυφωνική και συγχρονική, site-specific-επιτελεστική χαρτογράφηση του κέντρου (και όχι μόνο) της πόλης αξιοποιώντας τις ανεξάντλητες δυνατότητες της διευρυμένης σκηνογραφίας και ενεργοποιώντας την έννοια της πόλης ως ζωντανού επιτελεστικού αρχείου. Ένα άλλο σημείο εκκίνησης ήταν η διερεύνηση του πολιτικού σώματος ως προσωπική και συλλογική σωματική γραφή στον δημόσιο χώρο και το χωρικό του πλαίσιο. Μέσα από τις ατομικές και συλλογικές δημιουργίες των φοιτητών και των φοιτητριών, εξετάστηκαν πολιτικές της ταυτότητας, του φύλου και της σεξουαλικότητας, του έρωτα και της επιθυμίας, αυτοβιογραφικοί αναστοχασμοί και κοινωνικοί προβληματισμοί για τον αστικό εξευγενισμό και την αστεγία, τη μεταναστευτική/ προσφυγική κρίση, τη μιντιακή χειραγώγηση, την κριτική των εκπαιδευτικών και πολιτισμικών πολιτικών ως και επίκαιρες συμπράξεις με τις τρέχουσες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας του καλλιτεχνικού κόσμου. Η επιτελεστική συνθήκη συνέβαλε καταλυτικά ώστε να ενεργοποιηθεί ο δημόσιος χώρος και να υπάρξει η δυνατότητα ανθρώπινης επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης.

Μία τετραμελής ομάδα που αποτελείται από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές (Αντωνία Τσίλι, Αφροδίτη Μητσοπούλου, Νικόλαος Κλάδης, Αγγελική Στρατάκη) του Τμήματος, με επικεφαλής την υποψήφια διδάκτορα Δήμητρα Νικολοπούλου πέτυχε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της Ε.Ε. “Culture Moves Europe” ώστε να στελεχώσει την ευρύτερη καλλιτεχνική ομάδα που θα παρουσιάσει, στο πλαίσιο της PQ23, την site specific performance GRAPEFRUITS or THE SEASONS IN THE CITY που σκοπό έχει να συνδέσει ποιητικά τις δύο πόλεις, την Αθήνα και την Πράγα.

Eπιβλέπουσες φοιτητικής συμμετοχής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ

Μαρία Κονομή, Eπίκουρη Καθηγήτρια Σκηνογραφίας – Ενδυματολογίας
Δρ. Ίλια Λακίδου, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό
Επιβλέπουσα καθηγήτρια πρότζεκτ
Μαρία Κονομή
Eπικουρική συνδρομή
Δήμητρα Νικολοπούλου, υποψήφια διδάκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ.
Βίντεο / Μοντάζ
Νικόλας Κλάδης, Θησέας Μαρκόπουλος, Γιώργος Τζανάκος
Φωτογραφίες
Θησέας Μαρκόπουλος
Μοντάζ σύντομου βίντεο
Ίλια Λακίδου
Μουσική σύντομου βίντεο
Γιώργος Μπραουδάκης

Συντελεστές Ελληνικής Φοιτητικής Συμμετοχής

Επιμελήτριες
Λίλα Καρακώστα
Μαρία Κονομή
Επιμέλεια Φοιτητικού Καταλόγου & Ιστοσελίδας
Μαρία Κονομή, Ίλια Λακίδου
Σχεδιασμός εκθεσιακού χώρου
Λίλα Καρακώστα

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Συγγραφείς θέματος φοιτητικής συμμετοχής (αλφαβητικά)
Αγγελική Αυγητίδου, Λίλα Καρακώστα, Μαρία Κονομή, Αθηνά Στούρνα
Οργάνωση Φοιτητικής συμμετοχής
Μαρία Κονομή, Ίλια Λακίδου
Γραφιστικός σχεδιασμός/επιμέλεια: logo, καταλόγου, ιστοσελίδας και banners
Πάνος Ανδριανός
Webpage wix design
Ίλια Λακίδου
QR code design
Λουκία Μάρθα
Τελικό μοντάζ συλλογικού βίντεο
Νικόλαος Κλάδης