Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2016: Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος, από τις 26 έως τις 29 Μαΐου, σε όλη τη χώρα, την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος, από τις 26 έως τις 29 Μαΐου, σε όλη τη χώρα, την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα.

Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Μουσείων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος και κάλλους της χώρας.

Η δράση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012 σε 3 νομούς, και στη συνέχεια το 2013, το 2014 και το 2015 σε 12, 29 και 31 νομούς αντίστοιχα. Φέτος συμμετέχουν περισσότεροι από 150 φορείς σε 34 νομούς όλης της επικράτειας.   
Συγκεκριμένα 45 Εφορείες Αρχαιοτήτων και Μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προγραμματίζουν πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με 13 Δήμους, 19 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημιακές Σχολές, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμούς πολιτών, αλλά και με πολλούς εθελοντές.  

Από την ερχόμενη Πέμπτη 26 Μαΐου έως την Κυριακή 29 Μαΐου οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να ενημερωθεί αλλά και να ψυχαγωγηθεί συμμετέχοντας σε ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας σε συνεργασία με  τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,  το Δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου και άλλους φορείς θα υλοποιήσει τις εξής δράσεις:

Την Πέμπτη 26 Μαΐου και ώρα 9:00-13:00 εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού με τίτλο «Μια μέρα στον Αγ. Συμεών» στο μοναστήρι Αγ. Συμεώνος.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή 26 και 27 Μαΐου και ώρα 9:00-13:00 εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού με τίτλο «Οι περιπέτειες της Αιχμηρής και του Ξέστρου στον Εύηνο ποταμό» στο χώρο του σχολείου.

Την Παρασκευή 27 Μαΐου και ώρα 9:00 – 13:00 θα πραγματοποιηθούν:
– Ξενάγηση για μαθητές δημοτικού στο αρχαιολογικό μουσείο Θυρρείου με τίτλο «Θύρρειο: Η αρχαία πόλη και το περιβάλλον της».
– Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού στο αρχαιολογικό θέατρο Μακύνειας (9:00 –13.00) με τίτλο «Πρόσωπα και προσωπεία στο αρχαιολογικό θέατρο Μακύνειας».
– Ομιλία- παρουσίαση της αρχαίας πόλης Μακύνειας, κτήριο πολιτιστικού συλλόγου Μακύνειας (19:30) 

ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ν. Κίου και άλλους φορείς της περιοχής,  θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Ασίνης, την Πέμπτη 26,  την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μαΐου, με θέμα «Αναγνωρίζουμε  τη χλωρίδα της  αρχαίας Ασίνης». Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μια ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο, με ταυτόχρονο εντοπισμό και αναγνώριση της χλωρίδας της περιοχής. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα γίνουν ξεναγήσεις και προγράμματα γνωριμίας με τη χλωρίδα του αρχαιολογικού χώρου σε δημοτικά σχολεία και το Σάββατο στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου. Οι συμμετέχοντες θα περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο, θα προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν είδη φυτών και θα συζητήσουν για τη διαχρονική σημασία τους, έχοντας ως πληροφοριακό υλικό καρτέλες που θα μοιραστούν. Στο πλαίσιο του προγράμματος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τολού σε συνεργασία με το Δημοτικό σχολείο Τολού, θα φυτεύσει φυτά της ελληνικής φύσης σε επιλεγμένο από την υπηρεσία χώρο.

ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας θα πραγματοποιήσει από την Πέμπτη 26 έως την Κυριακή 29 Μαΐου και ώρα 9:00-14:00  στον αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας τη δράση για παιδιά Δ΄ και Ε΄ Δημοτικού με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της Αρχαίας Μαντίνειας». Η δράση περιλαμβάνει ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με πολυποίκιλες δραστηριότητες στον οργανωμένο και επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας. Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία του μαθητικού κοινού με το χώρο με βιωματικό τρόπο, ώστε η επίσκεψη να αποτελέσει μία διαφορετική εμπειρία.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας σε συνεργασία με το Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 29 Μαΐου και ώρα 19:00- 21:00 στο κέντρο της πόλης της Τρίπολης τη δράση με τίτλο «Περίπατος στα μνημεία της πόλης μας». Πρόκειται για περίπατο και παρουσίαση του Παναρκαδικού Αρχαιολογικού Μουσείου Τρίπολης, του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου και του Μαλλιαροπούλειου Θεάτρου. Η δράση περιλαμβάνει περίπατο και περιήγηση στο κέντρο της πόλης. Στόχος της δράσης είναι η γνωριμία του κοινού με τα μνημεία της πόλης του, μνημεία που όλοι συναντούν στην καθημερινότητα αλλά δεν τα γνωρίζουν.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιήσει στο Αρχαιολογικό  Μουσείο Τεγέας την Παρασκευή 27 Μαΐου και ώρα 8:00 με 15:00, εκδήλωση με τίτλο «EuropeinmyRegion 2016». Πρόκειται για την παρουσίαση του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας και των υπόλοιπων συγχρηματοδοτούμενων έργων και πρωτοβουλιών της ΕΕ- DG Regio στην Πελοπόννησο. Η δράση διοργανώνεται με αφορμή την πρωτοβουλία Europeinmyregion “Open EU Project days” και στοχεύει στην ανάδειξη των συγχρηματοδοτούμενων έργων στους πολίτες προβάλλοντας τα αποτελέσματα, τα οφέλη, τις ευκαιρίες και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους και επικεντρώνεται στο άνοιγμα των έργων στους πολίτες. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης το κοινό θα ενημερώνεται για συγχρηματοδοτούμενα έργα και πρωτοβουλίες της ΕΕ- DG Regio.

Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, σε συνεργασία  με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τρίπολης  θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 27 Μαΐου στις 10:00 στο σπήλαιο «Κάψια» Αρκαδίας, τη δράση με τίτλο: «Ο κόσμος των σπηλαίων: Σπήλαιο Κάψιας Αρκαδίας: στοιχεία γεωλογίας και αρχαιολογίας». Πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και περιλαμβάνει στοιχεία για τη δημιουργία και τα είδη των σπηλαίων, τον λιθωματικό τους διάκοσμο και τον τρόπο σχηματισμού τους, καθώς και πληροφορίες για τη διαχρονική χρήση των σπηλαίων από τον άνθρωπο, με ιδιαίτερη αναφορά στο σπήλαιο «Κάψια». Θα πραγματοποιηθεί ομιλία με ταυτόχρονη προβολή παρουσίασης στο αμφιθέατρο των εγκαταστάσεων του σπηλαίου και θα ακολουθήσει ξενάγηση των μαθητών στο σπήλαιο.

ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Όμιλο Άρτας, το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του TEI Ηπείρου και τον Λαογραφικό Όμιλο «Τα Τζουμέρκα», διοργανώνουν ποδηλατοβόλτα, την Κυριακή 29 Μαΐου και ώρα 18:30. Η διαδρομή θα περιλαμβάνει τα σημαντικότερα μνημεία της Άρτας, με σημείο εκκίνησης τον βυζαντινό ναό Παναγίας Παρηγορήτισσας και στη συνέχεια τον Ι.Ν. Αγίας Θεοδώρας, τον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Άρτας, το Γεφύρι Άρτας, την Ιερά Μονή Βλαχέρνας και επιστροφή στο βυζαντινό ναό Παρηγορήτισσας. Στο χώρο του βυζαντινού ναού της Παρηγορήτισσας θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση από το τμήμα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου και τον λαογραφικό – μουσικοχορευτικό όμιλο «Τα Τζουμέρκα». Η δράση απευθύνεται τόσο στους κατοίκους όσο και σε επισκέπτες, καθώς και σε μαθητές και φοιτητές από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η άμεση επαφή του κοινού με τα σημαντικότερα μνημεία του τόπου και του περιβάλλοντος στα οποία αυτά εντάσσονται.

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
H Διεύθυνση Μουσείων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών και το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 29 Μαΐου και ώρα 10:00, περίπατο με τίτλο «Αναζητώντας τα ίχνη του αρχαίου Ηριδανού».  Αφετηρία της διαδρομής θα είναι ο Σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα και ενδιάμεσος σταθμός η Αρχαία Αγορά (ώρα 11.00), όπου οι επισκέπτες θα περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο. Παράλληλα θα ενημερωθούν για τα μνημεία της Αρχαίας Αγοράς στις παρυφές του ρου του Ηριδανού, για είδη φυτών, τη διαχρονική σημασία τους, καθώς και για το πρόγραμμα δεντροφύτευσης του αρχαιολογικού πάρκου της Αγοράς. Ο περίπατος θα συνεχιστεί στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού (12:00-13:00) όπου ο Ηριδανός ρέει επιφανειακά και θα κλείσει στο παρακείμενο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (13-13:30). Στους συμμετέχοντες θα διανεμηθεί  σχετικό έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών την Πέμπτη 26 Μαΐου και ώρα 9:30 θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτική δράση για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο τη γνωριμία με το Διόνυσο μέσα από το μύθο και τη λατρεία του στη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης. Παράλληλα, με αφορμή τις δύο πινακίδες πανίδας και χλωρίδας που βρίσκονται στα νότια του Ιερού του Διονύσου οι συμμετέχοντες μαθητές θα γνωρίσουν και θα αναζητήσουν δείγματα της πανίδας και της χλωρίδας του χώρου.

Την Πέμπτη 26 Μαΐου  και ώρα 10:00 θα υλοποιηθεί η δράση με τίτλο «Ανάντη = αντίθετα στο ρεύμα του ποταμού» στους αρχαιολογικούς χώρους Κεραμεικού και Αρχαίας Αγοράς. Πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες Α/βάθμιας Εκπαίδευσης (Δ’ -ΣΤ΄ Δημοτικού). Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν  την τοπογραφία των δύο αρχαιολογικών χώρων, τη σχέση τους με τον Ηριδανό αλλά και πολλαπλές συνδέσεις φύσης και πολιτισμού μέσα από διαθεματικές δραστηριότητες, παιχνίδι και κατασκευές.

Την Πέμπτη 26 Μαΐου και ώρα 10:30 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου. Στο πλαίσιο της ξενάγησης θα γίνει αναδρομή στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής από το 1959, όταν συλλαμβάνεται η ιδέα δημιουργίας του Πνευματικού Κέντρου της Αθήνας, έως τη διενέργεια σωστικών ανασκαφών για την ανέγερση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης το 1995, την αποκάλυψη της παλαίστρας  και την ανάδειξη της θέσης.

Την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαΐου  και ώρα 9:00 θα υλοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο Ακαδημίας Πλάτωνος εκπαιδευτική δράση για το πώς το φυσικό περιβάλλον γίνεται πηγή έμπνευσης για τον άνθρωπο και πώς επηρεάζει τη μορφή των δημιουργημάτων του. Ομάδες μαθητών θα έρθουν σε επαφή με φυσικά αντικείμενα τα οποία αποτέλεσαν την αφορμή για τη δημιουργία μορφών τέχνης.

Την Παρασκευή 27 Μαΐου  και ώρα 10:30 στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς θα πραγματοποιηθεί η δράση με τίτλο “Πράσινες μυθιστορίες”. Η δράση περιλαμβάνει παρουσίαση των ανασκαφών, της διαμόρφωσης και της δενδροφύτευσης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς καθώς και διαδραστικό – θεματικό περίπατο στον αρχαιολογικό χώρο δομημένο ως παιχνίδι ρόλων. Κατά τη διάρκεια της πράσινης διαδρομής, οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν τη διαθεματική παρουσίαση 13 δέντρων και θάμνων της Αγοράς χρησιμοποιώντας σενάριο/εικονογραφημένους διαλόγους και σχετικό εποπτικό υλικό. Πολυαισθητηριακές δραστηριότητες, φύλλα εργασίας και κατασκευές ζωντανεύουν την Ιστορία και τις ιστορίες, τους μύθους, τη χρήση και τις απεικονίσεις στην τέχνη των 13 φυτών, αναδεικνύοντας τις πολλαπλές συνδέσεις φύσης και πολιτισμού.

Την Παρασκευή 27 και την Κυριακή 29 Μαΐου, σε συνεργασία με το Βοτανικό Κήπο Διομήδους του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και με αφορμή την παρουσία του προστατευόμενου ενδημικού φυτού Micromeriaacropolitana στην Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης, θα πραγματοποιηθεί μια δράση ευαισθητοποίησης του κοινού πάνω σε θέματα διατήρησης της σπάνιας ενίοτε χλωρίδας στους αρχαιολογικούς χώρους και της προστασίας των μνημείων από τα φυτά με τρόπους φιλικούς στο περιβάλλον. Η δράση θα επικεντρωθεί στην περιοχή της Νότιας Κλιτύος, όπου θα παρουσιαστούν οι εργασίες συντήρησης που πρόσφατα ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ  2007-2013  σε δύο μνημεία του χώρου, στο Ωδείο Ηρώδη του Αττικού και στη Στοά Ευμένους.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης  Λαυρίου θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 28 Μαΐου και ώρα 10:00-14:00 στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου τη δράση με τίτλο “Δρυμού Δρώμενα”. Πρόκειται για περιηγητική ξενάγηση για μικρούς και μεγάλους, συνδυασμένη με εκπαιδευτικές δράσεις. Η δράση περιλαμβάνει:

Α. Περίπατο στα μονοπάτια της κοιλάδας της Σούριζας:
Περιήγηση σε κλειστή διαδρομή αγροτικής οδού, διασχίζοντας συγκροτήματα αρχαίων μεταλλουργικών εργαστηρίων και κατάλοιπα των εργασιών της Γαλλικής και της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας στο μοναδικό γεωλογικό – βιοποικίλο σύνολο του Λαυρεωτικού οικότοπου.

Β. Ξενάγηση στον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο των μεταλλουργικών εργαστηρίων της Σούριζας (ήπια διαδρομή).
Γ. Εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά στον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο των μεταλλουργικών εργαστηρίων της Σούριζας.

Το Σάββατο 28 Μαΐου και ώρα 12:00-14:00 θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στις αρχαιότητες στη θέση Πλάσι Μαραθώνα από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθ. κ.κ. Ν. Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Π. Βαλαβάνη, Γ. Παπαδάτο και Γ. Βαβουρανάκη σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα. Η δράση περιλαμβάνει παρακολούθηση της διαδικασίας ανασκαφής, τεκμηρίωσης και των πρώτων μέτρων προστασίας των αρχαίων που αποκαλύπτονται στο πλαίσιο της συστηματικής έρευνας με συμμετοχή πλειάδας φοιτητών και ερευνητών. Η ανασκαφή διεξάγεται από το Μάιο του 2014 από τον Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ, υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής. Η ανασκαφή έχει διττό χαρακτήρα, εκπαιδευτικό και ερευνητικό. Ως εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί το βασικό πεδίο πρακτικής άσκησης των φοιτητών αρχαιολογίας. Ως ερευνητικό πρόγραμμα αφορά μία θέση η οποία αποτέλεσε επίκεντρο ανθρώπινης δραστηριότητας από τη Νεολιθική εποχή έως και την Ύστερη Αρχαιότητα (http://www.arch.uoa.gr/ereyna/anaskafes/plasi-mara8onas.html).

Την Κυριακή 29 Μαΐου και ώρα 11:00 σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ολύμπου «Αριστόδικος» και τον Δήμο Σαρωνικού θα πραγματοποιηθεί δράση-ξενάγηση στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Λαυρεωτικού Ολύμπου.

Ανάμεσα στα όρη Πάνειον και Όλυμπος της Νοτιοανατολικής Αττικής, στην περιοχή του αρχαίου Δήμου Αιγιλίας, ανοικοδομήθηκε τον πρώιμο 6ο αιώνα μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με ημικυκλική αψίδα, σύνθρονο, δύο νάρθηκες και προσκτίσματα, που ανασκάφηκε κατά τα έτη 1929 και 1952 από τον Νικόλαο Κοτζιά. Το επιβλητικό μνημείο περιβάλλεται από ελαιώνα και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς διασώζει αξιόλογο ψηφιδωτό δάπεδο στο Ιερό με αναθηματική επιγραφή και βυζαντινή εγκατάσταση ελαιοτριβείου. H δράση περιλαμβάνει παρουσίαση του μνημείου με προβολή εποπτικού υλικού στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο του Ολύμπου από την αρχαιολόγο κα Δ. Πέτρου. Θα ακολουθήσει περιήγηση και ξενάγηση στον χώρο της Βασιλικής.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία την Κυριακή 29 Μαΐου στις 10:00-11:30 και στις 11:30-13:00 θα πραγματοποιήσουν ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Βραυρώνας, ενώ παράλληλα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία θα υλοποιήσει περιβαλλοντική περιήγηση για το ευρύ κοινό σε επιλεγμένες περιηγητικές διαδρομές στον Υγρότοπο Βραυρώνας με παράλληλη παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπια.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Νήσων, σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας και το Βοτανικό Κήπο Διομήδους του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη και την Παρασκευή 26 και 27 Μαΐου  και ώρα 9:00  εκπαιδευτική περιήγηση με  αρχαιογνωστικό και φυσιογνωστικό περιεχόμενο. Η περιήγηση απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Δυτ. Αθήνας και θα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Ιερό της Αφροδίτης Δαφνίου όπου θα γίνει ενημέρωση στους μαθητές για την αρχαία Ιερά Οδό και το Ιερό της Αφροδίτης και στη συνέχεια μετάβαση στο Βοτανικό Κήπο Διομήδους όπου μετά από μία περιήγηση στον ανθώνα οι μαθητές θα μεταβούν και θα ξεναγηθούν στο εντός του Κήπου ευρισκόμενο  ”Μουσείο Αρχαίας Ιστορίας των Φυτών”.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή 26 και 27 Μαΐου  και ώρα 10:00 σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά (Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων) θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική περιήγηση με τίτλο “Ζέα, το λιμάνι των νεωσοίκων” στους νεώσοικους της Ζέας, κατάλοιπα των οποίων διατηρούνται τόσο μέσα στο  λιμάνι, όσο και σε υπόγεια σύγχρονων κτηρίων.

Το λιμάνι της Ζέας είναι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Αρχαιότητας στη Μεσόγειο. Μαζί με τον Κάνθαρο, το μεγάλο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά και την Μουνιχία, το σημερινό Μικρολίμανο,  ήταν τα τρία  λιμάνια που φιλοξένησαν  τις εγκαταστάσεις του πολεμικού ναυτικού της  πόλης, χάρη  στο οποίο η Αθήνα υπήρξε η πρώτη ναυτική υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου.  Από αυτές τις εγκαταστάσεις σήμερα στο λιμάνι της Ζέας σώζονται λίγα κατάλοιπα, άλλα μέσα στη θάλασσα, άλλα κάτω από σύγχρονες οικοδομές. Η εκπαιδευτική περιήγηση απευθύνεται σε μαθητές σχολείων που γειτνιάζουν με το λιμάνι της Ζέας και έχει στόχο να τους γνωρίσει μια σημαντική πτυχή της ιστορίας της γειτονιάς τους.

Την Κυριακή 29 Μαΐου και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Αστικών Πυλών Πειραιώς η οποία θα συνδυαστεί με   αρχαιολογικό περίπατο που θα πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα μετά και έχει ως στόχο τη γνωριμία με σωζόμενα τμήματα των Μακρών Τειχών. Οι Αστικές Πύλες αποτελούσαν την αρχαία είσοδο στον Πειραιά, μέσω των δύο αρχαίων δρόμων που ένωναν το άστυ των Αθηνών με το πολεμικό και εμπορικό λιμάνι του. Οι δρόμοι αυτοί έβαιναν κατά μήκος των Μακρών Τειχών.  Η γνωριμία με τα αρχαία αυτά  μνημεία αποκαλύπτει στοιχεία της αρχαίας οχύρωσης του Πειραιά και την σύνδεσής της με την Αθήνα μέσω των Μακρών τειχών, έργα στα οποία στηρίχθηκε η Αθηναϊκή ηγεμονία.

Την Κυριακή 5 Ιουνίου και ώρα 10:30 θα πραγματοποιηθεί αρχαιολογικός περίπατος κατά μήκος των Μακρών Τειχών. Οι αρχαιολόγοι της Εφορείας θα προσφέρουν τη  δυνατότητα στους επισκέπτες να κατανοήσουν και να αναπλάσουν την αρχαία τοπογραφία της πεδιάδας μεταξύ της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς θα επισκεφθούν θέσεις, όπου διατηρούνται όχι μόνο τμήματα των Μακρών Τειχών, αλλά και κατάλοιπα  ταφικών  μνημείων, κτηρίων και  δρόμων  που  τα  πλαισίωναν. Τα Μακρά Τείχη αποτέλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα οχυρωματικά έργα στην Αρχαία Αττική, συνδέοντας την Αθήνα με το κεντρικό της λιμάνι, τον Πειραιά. Ταυτόχρονα συμβόλιζαν την πολυεπίπεδη ανάπτυξη της Αθήνας και την μετατροπή της σε ναυτική και πολιτική υπερδύναμη. Ο αρχαιολογικός περίπατος θα συνδυαστεί με ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο των Αστικών Πυλών Πειραιώς μία εβδομάδα νωρίτερα.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο την Παρασκευή 27 Μαΐου  θα υλοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες Ε’ Δημοτικού με θέμα «Θα υπάγω εις τους κήπους…» (διάρκεια 1,5 ώρα). Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με δημιουργικό εργαστήρι, όπου τα παιδιά θα ζωγραφίσουν με χρώματα και πινέλα το δικό τους κήπο.

Την Κυριακή 29 Μαΐου, στις 10:00 και στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Θα υπάγω εις τους κήπους…» (διάρκεια 1,5 ώρα), για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών. Μαζί με τα παιδιά θα ανακαλύψουμε σε εικόνες, πίνακες, υφάσματα και αντικείμενα μικροτεχνίας του Μουσείου, λουλούδια, φυτά και δέντρα, κήπους πραγματικούς και συμβολικούς. Στο τέλος τα παιδιά θα φυτέψουν σε γλαστράκια εποχιακά λουλούδια και αρωματικά φυτά. Είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στις δράσεις.

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών θα παρουσιάσει δύο εκπαιδευτικά προγράμματα, την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαΐου  και ώρες: 9:00-11:30, 11:30-13:00, για δύο σχολικές ομάδες των 30 ατόμων ανά ημέρα, στο κτήριο του Ιστορικού Αρχείου Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων (Ψαρομηλίγκου 22, Κεραμεικός) ως εξής:

α) Ένα μικρό παραμύθι από την κουκουβάγια του Αρχείου, που απευθύνεται σε μαθητές Α΄ – Β΄ Δημοτικού. Η δράση εστιάζει σε ιστορικά έγγραφα του 19ου αιώνα, όπου απεικονίζονται σχέδια εμβλημάτων διαφόρων Δήμων του τότε νεοσύστατου ελληνικού κράτους, με παραστάσεις φυσικών τοπίων, ζώων και πτηνών. Τα παιδιά συμμετέχουν σε ομαδικά παιχνίδια παρατηρητικότητας και αναζήτησης.

β) Μικρά μυστικά και κρυμμένα ξωτικά σ’ ένα παλιό τυπογραφείο που όμως έγινε Αρχείο, που απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ – ΣΤ΄ Δημοτικού. Σχετίζεται με την ιστορία του κτηρίου, την αναπαλαίωση και τη μετατροπή του από ερειπωμένο παλαιό τυπογραφείο σε Αρχείο, με ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική προσαρμογή του στον περιβάλλοντα φυσικό και δομημένο χώρο.

Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φ. Ανωγειανάκη, διοργανώνει την Παρασκευή 27 Μαΐου, στο Λουτρό των Αέρηδων, τις ακόλουθες δράσεις:

«Νερό και Φωτιά. Η συνάντησή τους στο Λουτρό των Αέρηδων ” Εκπαιδευτικό πρόγραμμα – εργαστήρι για τη χρήση των φυσικών πόρων στο Λουτρό των Αέρηδων.  Ώρα έναρξης: 10:00. «Πως ζεσταινόταν το παλιό λουτρό; » Ξενάγηση για το ευρύ κοινό.

Το θέμα αφορά στην λειτουργία των δημόσιων λουτρών από την ενεργειακή τους πλευρά, και σχετίζεται με το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης και τη διαχείριση της ενέργειας και του περιβάλλοντος στο παρελθόν αλλά και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από το μνημείο του Λουτρού των Αέρηδων, το μόνο από τα δημόσια λουτρά της Αθήνας που σώζεται μέχρι σήμερα. Ώρα έναρξης: 12.00.

ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαϊας το Σάββατο 28 Μαΐου, από τις 10:00 έως τις 13:30, θα πραγματοποιήσει στον αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης τη δράση «Το φυσικό περιβάλλον στο μυκηναϊκό πάρκο της Βούντενης: χλωρίδα και πανίδα, τότε και σήμερα». Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο χώρο και να ακούσουν από τους υπεύθυνους αρχαιολόγους την ιστορία των ανθρώπων της μυκηναϊκής εποχής, σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο έζησαν. Στη συνέχεια, τα παιδιά ηλικίας 6-10 ετών, συνοδευόμενα από τους γονείς τους, θα έχουν τη δυνατότητα να ζωγραφίσουν τα αρχαία ζώα και τα φυτά της Βούντενης και να ζωντανέψουν με τις κατασκευές τους το αρχαιολογικό πάρκο. Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής.

Τη Δευτέρα 30 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η δράση «Γνωριμία με το Ρωμαϊκό Στάδιο της Πάτρας» που στοχεύει στη γνωριμία με το Ρωμαϊκό Στάδιο της Πάτρας, ένα σπουδαίο αλλά «άγνωστο» μέχρι στιγμής για το ευρύ κοινό μνημείο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο του μνημείου, στην αρχιτεκτονική δομή του, στα θεάματα και δρώμενα που διαδραματίζονταν σε αυτό και στον σημαντικό του ρόλο στην ζωή της ρωμαϊκής Πάτρας.

ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών σε συνεργασία με τον Δήμο Γρεβενών, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γρεβενών  θα πραγματοποιήσει τις εξής δράσεις:

Δήμος Δεσκάτης: Την Παρασκευή  27 Μαΐου  και ώρα 11:00 θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Άρκτος» για παιδιά Α/θμιας Εκπαίδευσης στο Δημοτικό Σχολείο Δεσκάτης.

Δήμος Γρεβενών: Το Σάββατο 28 Μαΐου και  ώρα 9:30  θα πραγματοποιηθεί για το ευρύ κοινό  περιβαλλοντική ξενάγηση /πεζοπορία στον Όρλιακα  από το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Γρεβενών με κατάληξη στο χωριό Σπήλαιο. Θα ακολουθήσουν θεματικές ξεναγήσεις  α) στη μεταβυζαντινή, σταυροπηγιακή  μονή της Ιεράς Κοίμησης της Θεοτόκου (17ο αι.), το καθολικό της οποίας  ανήκει στον αγιορείτικο τύπο του σύνθετου τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλο και πλευρικούς χορούς, και β) στο  Kάστρο,  η οχύρωση του οποίου χρονολογείται από τους ελληνιστικούς έως και τους βυζαντινούς χρόνους.

ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας (Γραφείο Β. Ελλάδος), σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Προσοτσάνης διοργανώνει εκδήλωση στο Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη (Μααράς) Δράμας την Παρασκευή 27 Μαΐου και ώρα 9:00. Θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική δράση για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο: «Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη: η διαδρομή ενός υπόγειου ποταμού» η οποία περιλαμβάνει περιήγηση στο σπήλαιο και τον περιβάλλοντα χώρο, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εικαστικό εργαστήριο. Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών με τον ιδιαίτερο χώρο του σπηλαίου και η ανάδειξη της σημασίας του υπόγειου ποταμού που ρέει στο εσωτερικό του για τη δημιουργία του σπηλαίου, τον άνθρωπο και το περιβάλλον.


ΝΟΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου σε συνεργασία με το τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 29 Μαΐου  και ώρα 8:00 πεζοπορία με αφετηρία το Αργάσι Ζακύνθου και κατάληξη στο βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου Μεγαλομάτη στο Σκοπό, όπου θα ακολουθήσει ξενάγηση στο μνημείο, του οποίου οι εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης ολοκληρώθηκαν από την Εφορεία το Δεκέμβριο του 2015 στα πλαίσια των έργων ΕΣΠΑ.

ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 26 Μαΐου και ώρα 10:00 περιήγηση στη μεσαιωνική πόλη της Γλαρέντζας, έναν ιδιόμορφο «ανοικτό» αρχαιολογικό χώρο, όπου τα ορατά μνημεία της (γοτθικός ναός, πύλη, γεφύρι, φρούριο…) βρίσκονται διασκορπισμένα, χωρίς περιφράξεις, ανάμεσα σε καλλιεργούμενες κατά το πλείστον ιδιοκτησίες.

ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 29 Μαΐου  και ώρα 10:00 περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Μίεζας με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ιστορίας, της μυθολογίας και του φυσικού περιβάλλοντος στην τοπική κοινωνία.

Επίσης, την Κυριακή 29 Μαΐου και ώρα 10:00 θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο Λευκόπετρας περιήγηση για το ευρύ κοινό στο Ιερό της Μητέρας Θεάς.

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας σε συνεργασία με το Τμήμα Προστασίας τρίτης ηλικίας & ευπαθών κοινωνικών ομάδων (ΚΑΠΗ – ΚΗΣΗ – Βοήθεια στο Σπίτι) Δήμου Ηγουμενίτσας, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & της ψυχοκοινωνικής υγείας Αριάδνη, τον Φορέα Διαχείρισης Στενών & Εκβολών ποταμών Αχέροντα & Καλαμά και το 1ο Νηπιαγωγείο Ηγουμενίτσας, θα πραγματοποιήσει τις εξής δράσεις: Το Σάββατο 21 Μαΐου και ώρα 9:00 θα υλοποιηθεί περιήγηση με τίτλο «Γνωριμία με τον αρχαίο Θύαμι». Πρόκειται για γνωριμία με τον ποταμό Καλαμά, τον αρχαίο Θύαμι, που αποτελεί πηγή ενέργειας και ζωής, αφορμή αναψυχής και ταυτόχρονα ένα σαφές γεωγραφικό όριο. Η δράση περιλαμβάνει ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων, τειχισμένο οικισμό που αναπτύχθηκε κατά μήκος του ρου του ποταμού Καλαμά και παρατήρηση με τηλεσκόπιο της υδρόβιας ζωής στο Δέλτα του ποταμού. Απευθύνεται στην ομάδα των σπουδαστών του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας που συμμετέχουν στις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & της ψυχοκοινωνικής υγείας Αριάδνη η μετακίνηση των οποίων θα πραγματοποιηθεί δωρεάν, με μέριμνα του Κέντρου Αριάδνη, αλλά και στο ευρύ κοινό η μετακίνηση του οποίου θα πραγματοποιηθεί με ίδια μέσα. 

Την Πέμπτη 26 Μαΐου και ώρα 10:30 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «Η Ηγουμενίτσα με το λιμάνι και το κάστρο της στο δρόμο Βυζαντινών Βενετών και Οθωμανών». Πρόκειται για ενημερωτική παρουσίαση που αφορά τη γνωριμία με την ιστορική διαδρομή της Ηγουμενίτσας μέσα  από πόστερ, γκραβούρες, λιμενοδείκτες, χάρτες, τους αιώνες που ακολουθούν μετά την πτώση του Δεσποτάτου της Ηπείρου.

Την Τετάρτη 1 Ιουνίου και ώρα 9:00 θα υλοποιηθεί η δράση «Μικροί Εξερευνητές στο Κάστρο της Ηγουμενίτσας». Πρόκειται για γνωριμία με το Κάστρο της Ηγουμενίτσας μέσα από περιήγηση – ξενάγηση και διεξαγωγή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία  με το 1ο Νηπιαγωγείο Ηγουμενίτσας.

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 26 και  Παρασκευή 27 Μαΐου και ώρα 9:30 και 12:00 δράσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς. Πρόκειται για θεματικές ξεναγήσεις με βάση τους συμβολισμούς του φυτικού κόσμου από την αρχαιότητα έως και τα νεώτερα χρόνια και με ειδική αναφορά στα ιερά δέντρα. Η δράση σχετίζεται με τη διαχρονικότητα των παιχνιδιών στον Ελλαδικό χώρο και θα περιλαμβάνει ομαδικά παιχνίδια και απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα (πρωτοβάθμια εκπαίδευση).

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δήμο Θέρμης θα υλοποιήσει δράση την Πέμπτη 26 Μαΐου και ώρα 9:30 στην Τράπεζα της Θέρμης, προκειμένου να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες το πόλισμα που αναπτύχθηκε στη συγκεκριμένη θέση κατά την αρχαιότητα. Η θέα προς τον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου προσφέρει την ευκαιρία για ομιλία σχετικά με την κατοίκησή του στην αρχαιότητα και την ίδρυση της μεταγενέστερης Θεσσαλονίκης από τον Κάσσανδρο. Επιπλέον, οι νεαροί συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αρχαία παιχνίδια, χάρη στο εποπτικό υλικό και τις αντίστοιχες κατασκευές, που υπάρχουν στο χώρο μετά την ανάπλαση-ανάδειξή του από το Δήμο Θέρμης.

Την Παρασκευή 27 Μαΐου και ώρα 10:00  σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλβης θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της αγροικίας της Ασπροβάλτας εκπαιδευτική δράση για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα παιδιά θα κληθούν, αφού θαυμάσουν την πανοραμική θέα στον Στρυμονικό κόλπο και ενημερωθούν για την αρχαία τοπογραφία, να πάρουν μέρος σε εκπαιδευτικό παιχνίδι που θα εξελιχθεί στους χώρους της αγροικίας.

Την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαΐου και ώρα 9:00-14:00 θα πραγματοποιηθούν στο πρωτοβυζαντινό κτιριακό συγκρότημα του Παλαιοκάστρου, τη λεγόμενη «Αγρέπαυλη», στο Ωραιόκαστρο, δύο εκπαιδευτικές δράσεις, μία για μαθητές Γ’ και μία για μαθητές Ε’  τάξης Δημοτικού. Κύριος στόχος των δράσεων είναι  η εξοικείωση των παιδιών με την ύπαρξη ενός αρχαιολογικού χώρου στο άμεσο οικιστικό περιβάλλον τους.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει  το Σάββατο 28 Μαΐου τις εξής θεματικές ξεναγήσεις:

Α) «Δρόμοι του λίθου»
Περιήγηση στην υπαίθρια έκθεση του ΑΜΘ «Μνήμη και …Λίθοι» Η ξενάγηση εστιάζει στη διαχρονικότητα της σχέσης περιβάλλοντος και πολιτισμού ιχνηλατώντας τη διαδρομή των λίθων: από την εξόρυξη και την επεξεργασία έως τη διακίνηση και την ποικιλία των χρήσεών τους στην αρχιτεκτονική, την ταφική πρακτική την καθημερινή ζωή.
Β) «Στεφάνια και φυσικός κόσμος»
Μέσα από τα χρυσά στεφάνια που εκτίθενται στο Μουσείο παρουσιάζονται τρόποι με τους οποίους ο φυσικός κόσμος αποτέλεσε στην αρχαιότητα πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, συμμετέχοντας στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, αναδεικνύει τον φυτικό κόσμο μέσα από τα εκθέματα και τον κήπο του και, ακόμη πιο πέρα, πρασινίζει τη γειτονιά του… Οι φετινές δράσεις με γενικό τίτλο  «Πράσινο εντός, εκτός και πέρα από αυτά…» διοργανώνονται σε συνεργασία με το «Πελίτι» (εναλλακτική κοινότητα για τη διατήρηση της γεωργικής βιοποικιλότητας της χώρας), τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και είναι οι εξής: Την Πέμπτη 26 και Παρασκευή 27 Μαΐου και ώρα 9:00 θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Ε΄ Δημοτικού στη μόνιμη έκθεση και στον κήπο, με θεματικό άξονα τον φυτικό κόσμο. Την Κυριακή 29 Μαΐου και ώρα 10:00 θα πραγματοποιηθεί περιβαλλοντική δράση για οικογένειες (φύτευση αρωματικών φυτών στη γειτονιά του Μουσείου).

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 26 Μαΐου και ώρα 10:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε νήπια και Α – Β τάξη Δημοτικού με τίτλο: «Ξεφυλλίζοντας το φυτολόγιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων».

Την Πέμπτη 26 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου και το Γεωπάρκο Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου,  εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον αρχαιολογικό χώρο Βίτσας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 έως 12 ετών. Οι μαθητές καλούνται μέσα από ένα φανταστικό ταξίδι στο χρόνο, με σημεία σταθμούς, μεταξύ άλλων, τον αρχαιολογικό χώρο Βίτσας και το Μεσοχώρι του σύγχρονου οικισμού να γνωρίσουν την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου τους, καθώς και την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής, προκειμένου να κατανοήσουν τη σημασία της προστασίας του ιστορικού και  φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και της βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Την Παρασκευή 27  Μαΐου και ώρα 10:00 θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις:
Α) Περιήγηση στο Κάστρο Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών.
Β) Ξενάγηση σε παιδιά Ε΄και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού στον αρχαιολογικό χώρο της Καστρίτσας.

ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας διοργανώνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις: Α) Την Παρασκευή 27 Μαΐου  και ώρα 9:30, αρχαιολόγοι της Υπηρεσίας θα υποδεχθούν στην κεντρική πλατεία του χωριού της Φίλιας του Δ. Σοφάδων, Π.Ε. Καρδίτσας τους μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί περίπατος με προορισμό τον Αρχαιολογικό χώρο της Ιτωνίας Αθηνάς στις όχθες του ποταμού Σοφαδίτη. Εκεί, θα ακολουθήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με τη λατρεία της Ιτωνίας Αθηνάς που τελετουργικά ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τη φύση. Τέλος, οι μαθητές μετά από μία σύντομη ξενάγηση στα αρχαιολογικά κατάλοιπα του Ιερού, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη φυσική ομορφιά του χώρου γευματίζοντας και παίζοντας.

Το Σάββατο 28 Μαΐου και ώρα 17:30, θα συναντηθούν στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες, οι οποίοι με την καθοδήγηση των έμπειρων μελών του Π.Ο.Κ. θα κατευθυνθούν προς τον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαϊκού Ναού Απόλλωνα κοντά στο χωριό της Μητρόπολης Καρδίτσας. Εκεί, θα πραγματοποιηθούν θεματικές ξεναγήσεις στο μνημείο από τους αρχαιολόγους της Υπηρεσία μας και περίπατος μέσα στον καταπράσινο περιβάλλοντα χώρο.

ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων  Καστοριάς σε συνεργασία με το Δήμο Καστοριάς, τη Διεύθυνση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Καστοριάς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυροχωρίου διοργανώνει για την εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό δύο πεζοπορικές διαδρομές. Συγκεκριμένα:
– Την Πέμπτη 26 Μαΐου  και ώρα 9:30 – 12:30,  από το ναυτικό όμιλο Μαυροχωρίου, μέσω του μεταβυζαντινού Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής και της πεδιάδας Κρεπενής με τους ‘αόρατους’ αρχαίους οικισμούς & τις τρεις αρχαίες νεκροπόλεις (8ος – τέλος 4ου αι. π.Χ.) στο νεολιθικό λιμναίο οικισμό Δισπηλιού των αγροτών-ψαράδων και των ξυλουργών-λιθοξόων.
– Την Παρασκευή 27 Μαΐου και ώρα 9:30 – 12:30, από τη Ρωμαϊκή Παραβέλα με το ‘Κοινόν των Ορεστών΄ και τη Βυζαντινή Διοκλητιανούπολη των Τειχών … στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Ορεστών στο Άργος Ορεστικό.

ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, διοργανώνει την Παρασκευή 27 Μαΐου δύο εκδηλώσεις. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εκδήλωσης με τίτλο «Με οδηγό τα ζώα πάω βόλτα στο Μουσείο», τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Κιλκίς θα ανακαλύψουν μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και στον κήπο με τη βοήθεια καρτών, εκθέμ

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ