Στη συζήτηση για την έκθεση του Αντώνη Πίττα συμμετέχουν οι Johan F. Hartle, φιλόσοφος και πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών της Βιέννης, ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΚΠΑ, και η Δάφνη Βιτάλη, επιμελήτρια του ΕΜΣΤ. Συντονίζει η επιμελήτρια εκδόσεων του ΕΜΣΤ, Άννυ Μάλαμα.

Το 2019 ξέσπασαν στη Γαλλία οι συχνά βίαιες διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», ενός grass roots κινήματος που ζητούσε περισσότερη οικονομική δικαιοσύνη. Ο Αντώνης Πίττας που εκείνη την περίοδο έκανε ένα residency στο σπίτι του Theo van Doesburg, του πρωτεργάτη του κινήματος της ιστορικής πρωτοπορίας De Stijl, είδε την σύμπτωση αυτή σαν μια ευκαιρία να εξετάσει την κληρονομιά του μοντερνισμού μέσα από ένα πολιτικό πρίσμα. Φωτογράφισε τους διαδηλωτές, την αστυνομία και τις αντιπαραθέσεις τους στους δρόμους και δημιούργησε από το περίγραμμα των σωμάτων τους σιλουέτες φτιαγμένες από το κίτρινο ανακλαστικό υλικό που χρησιμοποιούμε στις οδικές σημάνσεις. Για την έκθεση, τοποθέτησε τις σιλουέτες μπροστά από αυθεντικά έργα του van Doesburg που για πρώτη φορά εκτέθηκαν στην Ελλάδα. Oι σιλουέτες έμοιαζαν να κλείνουν τον δρόμο αλλά και να προστατεύουν το έργο και την κληρονομιά του.

Με τη συζήτηση «Πράξεις μοντερνισμού» το ΕΜΣΤ επανέρχεται στα κεντρικά θέματα της έκθεσης του Αντώνη Πίττα. Ποιες είναι οι φιλοσοφικές και πολιτικές αντιφάσεις του μοντερνισμού που επιζούν ως τις ημέρες μας; Ποιος είναι ο ρόλος του κίτρινου χρώματος στη σύγχρονη ιστορία της τέχνης; Υπάρχει άραγε μια διπλή υπόσταση στα μεγάλα κινήματα διαμαρτυρίας που από τη μία ζητούν περισσότερη δικαιοσύνη, ισονομία και ευημερία και από την άλλη διακινούν συχνά πολιτικές ιδεολογίες αυταρχισμού και ανορθολογισμού;

Mε την ευκαιρία της συζήτησης θα παρουσιαστεί η έκδοση του ΕΜΣΤ «jaune, geel, gelb, yellow: Πράξεις μοντερνισμού με τον Αντώνη Πίττα και τον Theo van Doesburg» η οποία εντάσσεται στο καινούριο πρόγραμμα ψηφιακών/έντυπων εκδόσεων του Μουσείου.

Ομιλητές

Ο Johan F. Hartle είναι πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών της Βιέννης. Το ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται στη σύγχρονη τέχνη, τη θεσμική κριτική και την πολιτική αισθητική.

Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Έχει μελετήσει εκτενώς τις μεταπολιτευτικές διαδικασίες εκσυγχρονισμού και τις μεταβολές των στρωμάτων της μεσαίας τάξης.

Ο Αντώνης Πίττας γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στο Άμστερνταμ. Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, στο Ινστιτούτο Piet Zwart στο Ρόττερνταμ, και στο Ινστιτούτο Sandberg στο Άμστερνταμ. Έχει υπάρξει artist-in-residence στο Center for Curatorial Studies του Bard College στο Annandale-on-Hudson της Νέας Υόρκης. Αυτή την στιγμή είναι Honorary Fellow of the Faculty of Humanities, στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Η Δάφνη Βιτάλη είναι επιμελήτρια στο ΕΜΣΤ. Την περίοδο αυτή στο ΕΜΣΤ επιμελείται την έκθεση του Αντώνη Πίττα «jaune, geel, gelb, yellow: Πράξεις μοντερνισμού με τον Αντώνη Πίττα και τον Theo van Doesburg».

Η Άννυ Μάλαμα είναι διδάκτωρ της ιστορίας της τέχνης και επιμελήτρια εκδόσεων στο ΕΜΣΤ. Έχει συνεπιμεληθεί την έκδοση «jaune, geel, gelb, yellow: Πράξεις μοντερνισμού με τον Αντώνη Πίττα και τον Theo van Doesburg».

Photo Credit: Αντώνης Πίττας. “jaune, geel, gelb, yellow. Πράξεις μοντερνισμού με τον Αντώνη Πίττα και τον Theo van Doesburg”, 2021/22 Άποψη εγκατάστασης: ΕΜΣΤ, Φωτογραφία: Studio Vaharidis

Διαβάστε επίσης:

Αντώνης Πίττας – jaune, geel, gelb, yellow: Μια παρέμβαση στη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης