Προσωπείο και Βλέμμα: Ομαδική έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Το εργαστήριο Γυψοτεχνίας-Χαλκοχυτικής της ΑΣΚΤ παρουσιάζει στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης ομαδική έκθεση με τίτλο «Προσωπείο και Βλέμμα», στην οποία θα παρουσιαστούν έργα που πραγματοποίησαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του εργαστηρίου κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-18.

Αφορμή των έργων στάθηκαν δύο ασκήσεις που αποτέλεσαν τα θέματα επεξεργασίας εκείνης της χρονιάς και έφεραν τους τίτλους «Η μάσκα μου» και «Το βλέμμα». Μέσα από τις ασκήσεις, οι φοιτητές διερεύνησαν τη σχέση του προσώπου τους με το αντίγραφό του και το προσωπείο καθώς και τον ρόλο του βλέμματος στην γλυπτική απεικόνιση ενός ανθρώπινου προσώπου και παρουσιάζουν τις προτάσεις τους για τα εικαστικά και τεχνικά ζητήματα που τους τέθηκαν.

Πρόσωπο και προσωπείο αναπτύσσουν μια σχέση αλληλεπίδρασης. Το προσωπείο (ή η μάσκα) συνιστά ένα άλλο πρόσωπο, μια άλλη όψη του προσώπου, το οποίο φέρει ιδιότητες και χαρακτηριστικά του προσώπου που καλύπτει. Από την άλλη, το πρόσωπο που φορά ένα προσωπείο καλείται να υιοθετήσει την νέα όψη του. Εάν θεωρηθεί, λοιπόν, ότι η μάσκα αποτελεί μια πλαστική επιφάνεια επί της οποίας εκφράζεται μια προσωπικότητα, το ζήτημα που ανακύπτει για έναν γλύπτη όταν καλείται να δημιουργήσει ένα προσωπείο λαμβάνει εικαστικές, εκφραστικές και συναισθηματικές διαστάσεις.

Το βλέμμα, η ματιά, το κοίταγμα αποτελούν τρόπους οπτικής σχέσης του ανθρώπου με τον κόσμο, τρόπους συσχέτισης του ανθρώπου με τον εξωτερικό κόσμο αλλά και τρόπους επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων· τρόποι, οι οποίοι συμπυκνώνονται και εκφράζονται στα ανθρώπινα μάτια και την κίνησή τους. Σε αυτό, άλλωστε, εδράζεται το γεγονός ότι η απόδοση των ματιών διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην καλλιτεχνική δημιουργία σε όλη την ιστορία της, αποτελώντας μέχρι και σήμερα θέμα που απασχολεί τους καλλιτέχνες.

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος με έργα των σπουδαστών και ψηφιακή έκδοση με κείμενα των:

Ιωάννη Ν. Νέστορος (Ψυχίατρος, Διδάκτωρ (PhD McGill) της Νευροφυσιολογίας, Ψυχοθεραπευτής, Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Επιστημονικός Διευθυντής του Τεχνοβλαστού του Παν/μίου Κρήτης «ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΑΜΦΙΑΡΑΕΙΑ») «Οι συναισθηματικές εκφράσεις του προσώπου και του βλέμματος από την ψυχολογική και νευροεπιστημονική σκοπιά»,

Ευαγγελίας Διαμαντοπούλου (Λέκτορας Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Ε.Κ.Π.Α.) «Από το προσωπείο στο πρόσωπο»,

–  Άννας Τριανταφύλλου (Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Διδάκτωρ Διαπολιτισμικής Επιστήμης, Sorbonne Nouvelle-Paris 3) «Μύθος, κοινωνία, τελετουργικό: η μάσκα ως ταυτοτικό σύμβολο»,

– και Μάρκου Γεωργιλάκη (Γλύπτης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Εικαστικού Τμήματος Α.Σ.Κ.Τ.)
 «Η επιτήδευση του προσωπείου και η αλήθεια του βλέμματος».

Τέλος, η Φανουρία Βλάχου (φοιτήτρια τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, Α.Σ.Κ.Τ.) καταθέτει το πόρισμα της έρευνας που πραγματοποίησε στο αρχείο του iset σε ένα κείμενο με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα», παρουσιάζοντας αρχειακό υλικό το οποίο αναφέρεται σε έργα Ελλήνων καλλιτεχνών με θέμα το βλέμμα και τη μάσκα ή και σε αντίστοιχες εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν.

Τα κείμενα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα: www.sculpture.asfa.gr

Επιμέλεια έκθεσης και καταλόγου
Μάρκος Γεωργιλάκης, Γλύπτης – Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ.

Σχεδιασμός έκθεσης
Ηρώ Μανδηλαρά, Πανεπιστημιακή υπότροφος Α.Σ.Κ.Τ.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ