Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες από την Ελλάδα που έχουν συμμετάσχει στις δράσεις της Αγοράς να ταξιδέψουν σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Οι δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και συγκεκριμένα του ενταγμένου έργου «SUB 6.3 – Εξωστρέφεια Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης».
Μετά τις επιτυχημένες δράσεις στα φεστιβάλ του Βερολίνου και των Καννών, το Φεστιβάλ συνεχίζει τις πρωτοβουλίες εξωστρέφειας, στηρίζοντας τη συμμετοχή επαγγελματιών στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Sunny Side of the Doc, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο. Πιο συγκεκριμένα, το Φεστιβάλ, καλύπτει οικονομικά το ταξίδι των επαγγελματιών του κινηματογράφου στα ξένα φεστιβάλ (διαπίστευση, μετακίνηση, διαμονή κ.ά), ενώ με τη συμβολή εξειδικευμένων επαγγελματιών, τούς παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού τους. Ταυτόχρονα, το Φεστιβάλ υποστηρίζει τη συμμετοχή των επαγγελματιών σε ειδικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στις διεθνείς κινηματογραφικές αγορές των φεστιβάλ.
Από το Docs in Progress στο Sunny Side of the Doc
Δύο παραγωγοί και μία σεναριογράφος από την Ελλάδα που συμμετείχαν στο Docs in Progress της Αγοράς του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ταξίδεψαν πρόσφατα στο σημαντικό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Sunny Side of the Doc που πραγματοποιείται στην πόλη Λα Ροσέλ της Γαλλίας και είχαν συναντήσεις με κορυφαίους επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Στη διάρκεια του Sunny Side of the Doc (19 – 22 Ιουνίου 2023), οι συμμετέχουσες Μαρία Καραγιαννάκη (Chase the Cut), Μίνα Ντρέκη (Marni Films) και Νατάσα Σέγκου (Homemade Films) είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε matchmaking sessions, καθώς και σε προγραμματισμένες προσωπικές συναντήσεις με sales agents. Η Μαρία Καραγιαννάκη συμμετείχε με το πρότζεκτ Sacred Way ~ 21km, η Μίνα Ντρέκη με το πρότζεκτ Stories of a Lie και η Νατάσα Σέγκου με το πρότζεκτ Σχέδιο θανάτου για έναν σκύλο και έναν άντρα. Σύμβουλός τους ήταν η Καταρίνα Τόμκοβα, παραγωγός, σύμβουλος – kaleidoscope, Punkchart films, MIDPOINT Institute (Σλοβακία & Τσεχία).
Παράλληλα, το σύνολο των δράσεων της ελληνικής παραγωγής ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκαν στο ελληνικό περίπτερο, για τη δημιουργία του οποίου συνεργάστηκαν η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Τρεις σκηνοθέτες στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο
Τρεις σκηνοθέτες που έλαβαν μέρος στο Agora Short Film Lab 2022 και είχαν κερδίσει τα σημαντικότερα βραβεία στο Εθνικό Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (Χρυσός Διόνυσος Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Σεναρίου) θα ταξιδέψουν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο για να συμμετάσχουν στην κινηματογραφική αγορά Cinelink από τις 14 έως τις 18 Αυγούστου. Το Agora Short Film Lab αποτελεί μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και το Clermont-Ferrand International Short Film Festival.
Οι σκηνοθέτες που θα συμμετάσχουν στο Cinelink είναι οι: Μιχάλης Κίμωνας, Βαλεντίν Στέισκαλ και Θάνος Τοκάκης. Σύμβουλός τους είναι ο παραγωγός Γιώργος Τσούργιαννης.
Συμμετοχή στο U30 του Locarno Pro
Μετά τη συμμετοχή του στο Thessaloniki Locarno Industry Academy στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Τάσος Μάλλιος, επαγγελματίας στον χώρο του πολιτισμού και προγραμματιστής ταινιών, θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα U30 του Locarno Pro (3-7 Αυγούστου) στο 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο. Το U30 είναι ένα think tank που έχει ως στόχο να δώσει φωνή σε μία νέα γενιά επαγγελματιών του σινεμά.