Η ταινία Υoung Plato έχει θέμα το πως η διδασκαλία της αρχαίας φιλοσοφίας μπορεί να ενδυναμώσει και να ενθαρρύνει τα παιδιά 4-11 ετών να δουν πέρα από τα όρια και τους περιορισμούς της ζωής τους.
Σε μια εργατική περιοχή του Μπέλφαστ, που μαστίζεται από τη φτώχεια, τα ναρκωτικά και τα όπλα, ο διευθυντής ενός δημοτικού σχολείου έχει ένα όνειρο: να εντάξει στο πρόγραμμα μαθήματα αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας. Περιτριγυρισμένα από πορτρέτα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και του Σενέκα, οι ζωηροί μαθητές μαθαίνουν να σκέφτονται, να αμφισβητούν και να φιλοσοφούν τη ζωή τους.
Μια μικρή όαση ειρήνης και διαλογισμού μακριά από τις ταραχές της σχολικής αυλής αλλά και της πρόσφατης ιστορίας της Βόρειας Ιρλανδίας. Βλέπουμε πώς η φιλοσοφία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά δημοτικού να αμφισβητήσουν τους μύθους του πολέμου και της βίας, καθώς επίσης τα αφηγήματα που τους υπαγορεύουν οι γονείς τους, οι συνομήλικοί τους και η κοινωνική και οικονομική τους θέση.
Σκηνοθεσία: Νεάσα Νι Χίαναν, Ντέκλαν ΜακΓκραθ | 52’ | 2021 | Ιρλανδία
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η ταινία βραβεύθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, με το Βραβείο British Independent Film Award 2022, το DocEdge Award στο Documentary Edge Festival 2022, το Βραβείο Καλύτερο Ντοκιμαντέρ στο One World International Human Rights Documentary Film Festival κ.α.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την Άννα Ντιντή, ερευνήτρια του ΕΚΕΦΕ ‘Δημόκριτος’, υποψήφια διδάκτωρ Φιλοσοφίας για Παιδιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Εκτός από το Γαλλικό Ινστιτούτο, η ταινία θα προβληθεί:
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, 16:00 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΔΑΝΑΟΣ, Λεωφ. Κηφισίας 109, ΑΘΗΝΑ (πλησίον Μετρό Πανόρμου)
Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, 19:00, ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ, Αποθήκη 1, Ν.Βότση 3, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ