Ψηφιακές Συζητήσεις στη Στέγη: 8 Νέοι Άθρωποι Συζητούν για την Πολιτισμική Ταυτότητα και την Έννοια του «Ανήκειν»

Η Στέγη συνεχίζει τη σειρά συζητήσεων Society Uncensored με μία συζήτηση ανάμεσα σε νέους ανθρώπους για την πολιτισμική ταυτότητα στην ελληνική κοινωνία.

Στο πλαίσιο της σειράς ψηφιακών συζητήσεων της Στέγης για την ελληνική κοινωνία, Society Uncensored.

Σε μια εποχή που ο δυτικός κόσμος συχνά ασχολείται με τον όρο «ταυτότητα» και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, πώς ορίζεται αυτό που είμαστε ή γινόμαστε; 

Τι σε κάνει αυτό που είσαι τώρα; Η καταγωγή σου, η θρησκεία σου, το χρώμα σου, το φύλο σου, Ή η κοινωνία που μεγάλωσες; Είσαι η οικογένεια μέσα στην οποία γεννήθηκες, οι φίλοι σου, τα βιώματα σου, Ή μήπως όλα αυτά που αγαπάς και σε παρακινούν καθημερινά ώστε να βρεις τον εαυτό σου;

Με αφορμή τις περισσότερες από 152.000 προβολές της πρώτης συζήτησης της σειράς συζητήσεων Society Uncensored, «9 Αφροέλληνες συζητούν: Τι σημαίνει “δεν μπορώ να αναπνεύσω” στην Ελλάδα» και τα χιλιάδες σχόλια που τη συνοδεύουν έως σήμερα, η Στέγη συνεχίζει να ανοίγει συζητήσεις για όλα όσα απασχολούν την κοινωνία του σήμερα, για την υβριδική διάσταση της ταυτότητας και το δικαίωμα του ανήκειν. Στις 10 Φεβρουαρίου συντονιζόμαστε στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση για να παρακολουθήσουμε τη διαδικτυακή συζήτηση «8 νέοι άνθρωποι συζητούν: Πολιτισμική Ταυτότητα και η έννοια του «ανήκειν».

Νέοι που ζουν στην Ελλάδα, με πολύ διαφορετικές καταβολές, μοιράζονται, ανοίγονται και εκθέτουν τις εμπειρίες τους και τα προσωπικά τους βιώματα για την πολιτισμική τους ταυτότητα και τον τρόπο που αυτή διαμορφώνεται στην καθημερινότητά τους. Όπως χαρακτηριστικά λέει ένας από τους συμμετέχοντες «Δεν έχουμε ρίζες. Δεν είμαστε δέντρα. Μπορούμε και μετακινούμαστε, ανοίγουμε τα φτερά μας, τους ορίζοντές μας».

Συντελεστές
Επιμέλεια, συντονισμός:
Τζάκυ Αμπουλιμέν, πολιτική επιστήμονας
Ειρήνη Νιαμουάια Οντούλ, οικονομολόγος

Συμμετέχοντες:
Νατάνη Πέτρος: Σύμβουλος Καινοτομίας & Ψηφιακού Επιχειρείν
Άντα Τσαουσάι: Χρηματοοικονομικός
Πατρίτσια-Καταρζίνα Μάντρο: Ιδιωτική Υπάλληλος
Μοχάμεντ Μπελχέντι: Διερμηνέας & Πολιτισμικός Διαμεσολαβητής
Νίκος Αρβανίτης: Bartender
Μεστίσα Ολίχα: Φοιτήτρια
Τζάκυ Αμπουλιμέν: Πολιτική Επιστήμονας
Ειρήνη Νιαμουάια Οντούλ: Οικονομολόγος

Επιμέλεια σειράς: Πάσκουα Βοργιά, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Πάσκουα Βοργιά, Σμαράγδα Δογάνη
Οπτικοακουστική επίβλεψη: Χρήστος Σαρρής
Γενική τεχνική διεύθυνση: Λευτέρης Καραμπίλας

Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους

Η συζήτηση θα παραμείνει διαθέσιμη στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση

Λίγα λόγια για τη σειρά της Στέγης Society Uncensored: Μια σειρά ψηφιακών συζητήσεων για την ελληνική κοινωνία

Η κοινωνία είναι οι άνθρωποι, και οι άνθρωποι ήταν και θα είναι πάντα στο επίκεντρο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Άνθρωποι που συναντιούνται και συζητούν, ανοιχτά, αδιαμεσολάβητα, για κρίσιμα και επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής και του τόπου, αποτελούν τους πρωταγωνιστές της νέας ψηφιακής σειράς συζητήσεων Society Uncensored που διοργανώνουν οι Λέξεις & Σκέψεις της Στέγης.

Χωρίς λογοκρισία, οι πολίτες μοιράζονται τις εμπειρίες τους. Εκπρόσωποι οργανώσεων με ενεργό δράση, μέλη από την ακαδημαϊκή και την καλλιτεχνική κοινότητα, από τα πεδία του ακτιβισμού και της κοινωνίας των πολιτών, της δημοσιογραφίας, της έρευνας, της νομικής εκπροσώπησης και της διακυβέρνησης, άνθρωποι διαφόρων εθνοτήτων και κοινοτήτων της Αθήνας παίρνουν θέση απέναντι στα ζητήματα που ανοίγουν και ανοίγονται μέσα από τον διάλογο.

Βαθιές και ειλικρινείς συζητήσεις που αναδεικνύουν σημαντικές πλευρές της κοινωνικής μας ζωής, σε μια ανοιχτή ψηφιακή πλατφόρμα συνδιαλλαγής και γόνιμου διαλόγου: Αυτός είναι ο σκοπός της σειράς Society Uncensored, που δημιουργήθηκε για να ακουστεί μια πληθώρα «φωνών», με στόχο τη διάχυση διαφορετικών –και ενίοτε περιθωριοποιημένων ή αμφιλεγόμενων– απόψεων, τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση απέναντι σε κυρίαρχα κοινωνικά θέματα, όπως αναδεικνύονται μέσα από την τρέχουσα επικαιρότητα, τις δημόσιες συζητήσεις στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και τα ΜΜΕ, αλλά και την καθημερινότητά μας.

H πρώτη συζήτηση της σειράς, 9 Αφροέλληνες συζητούν: τι σημαίνει «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» στην Ελλάδα; είναι διαθέσιμη από τις 25 Ιουλίου 2020 στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση. Μια ομάδα νέων ανθρώπων που ζουν στην Αθήνα συζητούν για το τι σημαίνει anti-blackness στην Ελλάδα και για το πώς βιώνεται ο ρατσισμός από τους ίδιους. Μια συζήτηση για να ακούσουμε την καθημερινή εμπειρία των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής ανά τον κόσμο –the Black Experience– που βρίθει από προβολές και κοινωνικά στερεότυπα που συχνά δεν αφήνουν τη φωνή τους να ακουστεί πραγματικά.

Η δεύτερη συζήτηση για την πατριαρχία, τον σεξισμό και την έμφυλη βία στην ελληνική κοινωνία είναι διαθέσιμη από τις 25 Νοεμβρίου 2020. Οκτώ γυναίκες, με ετερόκλητες καταβολές και εμπειρίες, συζητούν στη Στέγη για τα βιώματά τους ως θηλυκότητες. Μία μαιευτήρας-γυναικολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, μία δημοσιογράφος–σεναριογράφος, μία δικηγόρος, μία κοινωνιολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, μία τρανς σεξεργάτρια, η υπεύθυνη επικοινωνίας του Κέντρου Διοτίμα και μία δημόσια υπάλληλος, αφηγούνται ιστορίες που πρέπει να ακουστούν. Η συζήτηση, που έχουν παρακολουθήσει ήδη 77.000 άνθρωποι, άνοιξε τον δρόμο για δημόσιες αποκαλύψεις στην Ελλάδα για την έμφυλη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση, σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους.

Διαβάστε περισσότερα για τη σειρά συζητήσεων Society Uncensored εδώ.

Onassis Channel στο YouTube

Μένουμε σπίτι. Αλλά επιμένουμε να βγαίνουμε έξω, μέσα από το YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση. Στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, σε όλο τον κόσμο.

Το Ίδρυμα Ωνάση ανεβάζει και μοιράζεται στο κανάλι του στο YouTube στιγμές, εικόνες, συζητήσεις, ήχους, συναισθήματα. Παραστάσεις, συναυλίες, podcasts, συναντήσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, virtual κινηματογραφικές πρεμιέρες, online μαθήματα.

Η πραγματικότητα του Ιδρύματος Ωνάση γίνεται ψηφιακή. Μια Στέγη σε κάθε σπίτι, σε ένα σημείο που δεν υπάρχει στον χάρτη, για να διασκεδάζει, να επιμορφώνει, να ενώνει, να ανοίγει συζητήσεις.

NEW RELEASES (Όλα τα νέα βίντεο)
https://onassis.link/newreleases

ON STAGE (Παραστατικές τέχνες)
https://onassis.link/onstage

ONASSIS ENCOUNTERS (Συζητήσεις, ομιλίες, συναντήσεις)
https://onassis.link/encounters

FUTURE IN COMMON (Digital, έρευνα, sustainability κ.ά.)
https://onassis.link/futureincommon

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ