Θέλω να δείξω σε όλους ότι πρέπει να αγαπάνε τον εαυτό τους, το σώμα τους, να νιώθουν ελεύθεροι. Να μην τους περιορίζει κανένας και τίποτα.

Body Shaming: Τι σε κάνει να ντρέπεσαι για το σώμα σου; Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζει τη σειρά ψηφιακών συζητήσεων Society Uncensored, με ένα θέμα που μας αφορά όλους, στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση στις 29 Ιουλίου. Η βιομηχανία της ομορφιάς προβάλλει κατά κύριο λόγο γυναίκες, αλλά και άνδρες, «αποδεκτές/-ούς», που εντάσσονται στα στερεότυπα περί κάλλους, όπως ορίζονται σε εξώφυλλα περιοδικών και κοινωνικά δίκτυα. Γιατί πάντα κάποιος έχει λόγο για το δικό σου σώμα; Πρέπει εσύ να θωρακίζεις τον εαυτό σου για να μη γίνεσαι έρμαιο στην άποψη κάποιου; Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον ορισμό του τι είναι αποδεκτό ως σώμα; Τάπες, ψηλολέλεκες, τόφαλοι, κοκαλιάρηδες, με λεύκη, με ψωρίαση, με άπειρα τατουάζ: Πότε θα πάψουμε να χαρακτηρίζουμε ανθρώπους, προσβάλλοντας και πληγώνοντάς τους;

Το body shaming, αν και έχει βαθιές ρίζες στον χρόνο ως πρακτική, είναι ένας όρος που εμφανίζεται στον δημόσιο λόγο τα τελευταία χρόνια και περιγράφει τα επικριτικά σχόλια που μπορεί να δεχτεί ένας άνθρωπος για την εμφάνισή του. Το φαινόμενο αφορά τόσο γυναίκες όσο και άνδρες, επειδή όμως σχετίζεται κατεξοχήν με το γυναικείο σώμα και την εργαλειοποίηση και αντικειμενοποίησή του, το body shaming στοχοποιεί κυρίως θηλυκότητες.

Στην κοινωνία θαυμάζουμε γυναίκες, αλλά και άνδρες, στις «ιδανικές» διαστάσεις, χωρίς δερματοπάθειες και αυτοάνοσα που αλλάζουν την «αποδεκτή» όψη. Το body shaming περιγράφει τα κακόβουλα σχόλια, τα οποία εκδηλώνονται για να προσβάλουν και να χαρακτηρίσουν την εμφάνιση ενός ανθρώπου –είτε για τα φυσικά είτε για τα επίκτητα χαρακτηριστικά του– όταν ξεφεύγουν από το μη ρεαλιστικό πρότυπο που κυριαρχεί. Το body shaming έχει βαθιές πολιτισμικές ρίζες στην κοινωνία, στα Media, στην οικογένεια, στον τρόπο που μεγαλώνουμε, ακόμα και στην τέχνη και στον κινηματογράφο, και φυσικά στις πατριαρχικές κοινωνικές δομές που ακόμα επικρατούν και καθορίζουν τις αντιλήψεις μας.

Το τελευταίο διάστημα, η συζήτηση έχει ανοίξει έντονα και στην ελληνική κοινωνία. Αφορμή μπορεί να έχει σταθεί και το γεγονός ότι ασκείται τελευταία body shaming σε ανθρώπους για τα κιλά τους, την κυτταρίτιδά ή τις ραγάδες τους, τα τατουάζ ή τις δερματοπάθειές τους, ή ακόμα το ότι πρόσωπα με αναγνωρισιμότητα μπορεί να γίνονται τα ίδια θύτες κακόβουλων σχολίων. Εντωμεταξύ, γυναίκες και άνδρες με εξωπραγματικά «ιδανικές» διαστάσεις κυριαρχούν στα κοινωνικά δίκτυα, είτε για να επιβάλουν τα καθιερωμένα πρότυπα της βιομηχανίας ομορφιάς που εκθειάζουν το υπερβολικά αδύνατο και γυμνασμένο σώμα, είτε για να μας συμβουλεύσουν να αγαπάμε το σώμα μας, όπως είναι…

Εν μέσω καλοκαιριού, όπου αρκετοί και αρκετές νιώθουν ανασφαλείς να εκθέσουν το σώμα τους στα βλέμματα των άλλων, ανοίγουμε τη συζήτηση, όχι μόνο με αφορμή την παραλία, αλλά κυρίως για να δούμε πώς θα καταφέρουμε να χωράμε στα σώματά μας απενοχοποιημένα.

Συντελεστές

Συμμετέχουν:
Ειρήνη Γεωργή: Διευθύντρια Δημιουργικού σε Διαφημιστική Εταιρία
Θωμάς Ζάμπρας: Stand-up κωμικός
Ελένη Κούμη: Illustrator
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά: Δημοσιογράφος
Σήλια Τσιούφη: Μουσικός

Συντονισμός συζήτησης: Φωτεινή Κοκκινάκη, Δημοσιογράφος, ΓΓ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Επιμέλεια: Νίκος Αθανασόπουλος, Πάσκουα Βοργιά, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Μελπομένη Μαραγκίδου
Οργάνωση παραγωγής: Πάσκουα Βοργιά, Σμαράγδα Δογάνη
Επίβλεψη κινηματογράφησης και οπτικοακουστικού υλικού: Χρήστος Σαρρής
Συνεργείο βιντεοσκόπησης και μοντάζ: ALASKA
Εκτέλεση παραγωγής: Ευγενία Αγκιστριώτη

Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους

To βίντεο θα παραμείνει διαθέσιμο χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό

Λίγα λόγια για τη σειρά της Στέγης Society Uncensored
Μια σειρα ψηφιακων συζητησεων για την ελληνικη κοινωνια
Η κοινωνία είναι οι άνθρωποι, και οι άνθρωποι ήταν και θα είναι πάντα στο επίκεντρο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Άνθρωποι που συναντιούνται και συζητούν, ανοιχτά, αδιαμεσολάβητα, για κρίσιμα και επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής και του τόπου, αποτελούν τους πρωταγωνιστές της ψηφιακής σειράς συζητήσεων Society Uncensored που διοργανώνουν οι Λέξεις & Σκέψεις της Στέγης.

Χωρίς λογοκρισία, οι πολίτες μοιράζονται τις εμπειρίες τους. Εκπρόσωποι οργανώσεων με ενεργό δράση, μέλη από την ακαδημαϊκή και την καλλιτεχνική κοινότητα, από τα πεδία του ακτιβισμού και της κοινωνίας των πολιτών, της δημοσιογραφίας, της έρευνας, της νομικής εκπροσώπησης και της διακυβέρνησης, άνθρωποι διαφόρων εθνοτήτων και κοινοτήτων της Αθήνας παίρνουν θέση απέναντι στα ζητήματα που ανοίγουν και ανοίγονται μέσα από τον διάλογο.

Βαθιές και ειλικρινείς συζητήσεις που αναδεικνύουν σημαντικές πλευρές της κοινωνικής μας ζωής, σε μια ανοιχτή ψηφιακή πλατφόρμα συνδιαλλαγής και γόνιμου διαλόγου: Αυτός είναι ο σκοπός της σειράς Society Uncensored, που δημιουργήθηκε για να ακουστεί μια πληθώρα «φωνών», με στόχο τη διάχυση διαφορετικών –και ενίοτε περιθωριοποιημένων ή αμφιλεγόμενων– απόψεων, τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση απέναντι σε κυρίαρχα κοινωνικά θέματα, όπως αναδεικνύονται μέσα από την τρέχουσα επικαιρότητα, τις δημόσιες συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ΜΜΕ, αλλά και στην καθημερινότητά μας.

Διατίθενται ήδη οι συζητήσεις
9 Αφροέλληνες συζητούν: Τι σημαίνει «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» στην Ελλάδα
https://www.youtube.com/watch?v=_aXNZafzKog
8 γυναίκες συζητούν για την πατριαρχία, τον σεξισμό και την έμφυλη βία στην ελληνική κοινωνία
https://www.youtube.com/watch?v=_SRPOM3qnLg
8 νέοι άνθρωποι συζητούν: Πολιτισμική ταυτότητα και η έννοια του «ανήκειν»
https://www.youtube.com/watch?v=eH0eMiX4igY
Psofos: Η ρητορική μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
https://www.youtube.com/watch?v=bZpM6s8AbT4
Σύγχρονη οικογένεια: Τι σημαίνει να είσαι γονιός σήμερα;
https://youtu.be/krBXcDiFfgk

Διαβάστε περισσότερα για την ψηφιακή σειρά συζητήσεων Society Uncensored
www.onassis.org