Ο Στέφανος Σαχλίκης θεωρείται ο πρώτος εκπρόσωπος της κρητικής λογοτεχνίας και ο πρώτος ποιητής που εισήγαγε την ομοιοκαταληξία στη νεοελληνική λογοτεχνία. Βγήκε ζωντανός από την πανδημία πανώλης του 1348, γιορτάζοντας ξέφρενα τη σωτηρία του, ζώντας μια ζωή νυχτερινή χωρίς φραγμούς, ξοδεύοντας τη μεγάλη περιουσία που κληρονόμησε, μπαίνοντας ακόμα και στη φυλακή. Η ιδιόμορφη ποίηση του Σαχλίκη, ο σατιρικός της χαρακτήρας, η δημώδης γλώσσα που χρησιμοποιούσε και η μίμηση της λαϊκής παράδοσης που χαρακτήριζε τα έργα του, προσέγγιζαν την προαναγεννησιακή λογοτεχνική παραγωγή της Ευρώπης.

Η παράσταση “Στέφανος Σαχλίκης: Τ’ άστρη όπου ‘ναι άμετρα βιαζόταν να μετρήσει” στηρίζεται σε βιογραφικά στοιχεία του σπουδαίου Κρητικού ποιητή, και σε δύο κυρίως έργα του: την “Αφήγησι παράξενο του ταπεινού Σαχλίκη” και τις “Συμβουλές στον Φραντζισκή”. Πρόκειται για ένα έργο υπό εξέλιξη, που εντάσσεται στο πλαίσιο του ψηφιακού Φεστιβάλ “Τέχνη Καθ’ Οδόν 2020”, στη θεματική ζώνη “Φώτα, Αυλαία, Πάμε” του Διαδικτυακού Καναλιού του Δήμου Ηρακλείου “Heraklion Arts and Culture” και προγραμματίζεται να παρουσιαστεί δια ζώσης το ερχόμενο καλοκαίρι.

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Μια παράσταση για τον πρώτο εκπρόσωπο της κρητικής λογοτεχνίας, τον σατιρικό ποιητή του 14ου αιώνα Στέφανο Σαχλίκη είναι από τη φύση της μια αναμέτρηση με την ιστορία του Χάνδακα, την ιστορία της γλώσσας μας και την προσωπική ιστορία των ανθρώπων, που πρωταγωνιστούν σε αυτές τις ποιητικές συνθέσεις. Ο Σαχλίκης διηγείται τις περιπέτειες του στα ποιήματά του με γλώσσα τολμηρή και πνεύμα δηκτικό, εισάγοντας πρώτος αυτός στη νεοελληνική λογοτεχνία την ομοιοκαταληξία. Οι στίχοι του ξεχωρίζουν για τη λογοτεχνική τους δύναμη, αλλά και τη θεατρικότητά τους. Δεν μπορέσαμε, λοιπόν, να αντισταθούμε. Στόχος μας, 700 χρόνια μετά, είναι να φωτίσουμε με την ειρωνική κι αυτοσαρκαστική διάθεση του ποιητή όχι μόνο τη δική του μορφή, μα και συμπεριφορές που παραμένουν οικείες ακόμη και σήμερα. Πολύτιμος οδηγός στάθηκε για μας η χρηστική έκδοση των Γιάννη Κ. Μαυρομάτη και Νικόλαου Μ. Παναγιωτάκη (Μ.Ι.Ε.Τ., 2015). Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Μαυρομάτη κι αφιερώνουμε την παράσταση στη μνήμη του Ν. Μ. Παναγιωτάκη.

Συντελεστές

Σύνθεση κειμένου, σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια: Γιάννης Αναστασάκης
Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Μακιγιάζ: Ιωακείμ Λαγουδάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Στέλλα Κουφάκη
Διανομή: Θοδωρής Θεοδωρίδης (Σαχλίκης), Σοφία Δερμιτζάκη (Τύχη, Πόθα, Πολιτική), Ελένη Στρατάκη (Αφηγήτρια, Κουταγιώταινα, Πολιτική)
Και ο μικρός: Κωσταντίνος Μιχελάκης

Έπαιξαν οι μουσικοί: Aλέξανδρος Κανακάκης (Φλογέρες, μαντόλα), Bernardo Isola (Λαούτο, κλασσική κιθάρα), Ελεάννα Παπανικολοπούλου (Κρουστά), Κέλυ Θωμά (Λύρες)

Τραγούδησαν το “Ecco la primavera” η σοπράνο Ντένια Λεβέντη και ο τενόρος Emanuele Masi

Σκηνοθεσία κινηματογράφισης, μοντάζ: Μαρία Παπαδάκη
Υπεύθυνος κάμερας, βοηθός σκηνοθέτη, visual effects: Μιχάλης Αλεξάκης
Υπεύθυνος φωτογραφίας, φωτισμού, color grading: Λευτέρης Πιπεράκης
Υπεύθυνος εξοπλισμού, βοηθός φωτογραφίας: Γιάννης Μαθιουδάκης
Ηχοληψία, μιξάζ: Βαγγέλης Αποστόλου
Φωτογραφίες Προβών: Μάνος Πολιτάκης
Εκτέλεση Κοστουμιών: Ελένη Μανουσάκη
Εκτέλεση παραγωγής για τον Δήμο Ηρακλείου: Stravaganti NUOVI

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε ιστορικά μνημεία της πόλης του Ηρακλείου, όπως στη Βασιλική Αγίου Μάρκου και στις πύλες του ιστορικού Χάνδακα, καθώς και στην Επισκοπή Μυλοποτάμου, στο Ρέθυμνο, στον Πύργο των Κυρίμηδων.

Διάρκεια παράστασης: 38 λεπτά

Η παράσταση προβάλλεται δωρεάν μέσω του Διαδικτυακού Καναλιού του Δήμου Ηρακλείου “Heraklion Arts and Culture” εδώ.