Ψύλλοι στ’ Άχυρα: Θέλουμε να ψάχνουμε τον εσωτερικό κόσμο μας πρώτα

Οι “Ψύλλοι στ’ Άχυρα” από τη Θεσσαλονίκη μας συστήνονται και μας μιλούν για τη δημιουργία του πρώτου τους δίσκου.

Οι “Ψύλλοι στ’ Άχυρα” ενώθηκαν το 2015 και αμέσως ξεκίνησαν τις ζωντανές εμφανίσεις στο κοινό της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε μουσικά φεστιβάλ σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ροκ μελωδίες και ελληνικός στίχος η απλή συνταγή, που όμως κατάφερε να ξεχωρίσει αυτούς τους πέντε Ψύλλους μέσα στ’ άχυρα και να τους πάει ένα βήμα παραπέρα. Έτσι, το 2018 τους βρίσκει με το νέο τους πρώτο άλμπουμ σε κυκλοφορία. Και αυτή σίγουρα είναι μόνο η αρχή…

Το ντεμπούτο άλμπουμ τους κυκλοφορεί από την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018 σε CD και ψηφιακή μορφή από την Puzzlemusik. Πρόκειται για ένα άλμπουμ με 11 τραγούδια με ηχητικό πυρήνα τις ροκ κιθάρες του Νίκου και της Αρτέμιδος, το στιβαρό και πολύ συχνά εκρηκτικό rhythm section του Σάκη και του Χάρη και την ιδιαίτερη και με πάθος ερμηνεία του Ηρακλή.

Ο ήχος τους είναι γνώριμος και οικείος, αλλά παράλληλα φρέσκος και πολλά υποσχόμενος, υπενθυμίζοντας πως το ελληνικό ροκ είναι ακόμα εδώ ανανεωμένο και πάνω απ’ όλα πιστό στο κοινό του.

Περισσότερα για τους Ψύλλους και τα νέα τους τραγούδια στη συνέντευξη που ακολουθεί.

– Μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο σας άλμπουμ ως “Ψύλλοι στ’ Άχυρα”. Πριν μας πείτε για τη δημιουργία αυτού του δίσκου θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια για το πώς άρχισαν όλα; Πότε και πώς βρεθήκατε μαζί και γιατί “Ψύλλοι στ’ Άχυρα”;

Ο Ηρακλής έψαχνε μουσικούς να κάνει μια μπάντα. Στην αρχή ξεκίνησε να κουβεντιάζει με τον Νίκο και σιγά σιγά βρεθήκαμε όλοι/ες μαζί. Γνωριζόμασταν, με έναν τρόπο, αρκετό καιρό πριν την μπάντα. Μάλιστα πολλές φορές είχαμε παίξει μαζί σε παρέες κοινές. Αυτή η πόλη είναι μικρή εξάλλου, όπως κι αν δείχνει. Από την πρώτη πρόβα βρήκαμε έναν νόημα σε όλο αυτό και επιβιβαστήκαμε στο ίδιο όχημα, χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Όσο για το όνομα, έχει ενδιαφέρον καμιά φορά να χωθείς μέσα στ άχυρα και να ψάξεις για ψύλλους. Πολύ συχνά οι απάντηση βρίσκεται στην ερώτηση ή μπροστά στα μάτια μας αλλά πρέπει να κανείς να γυρίσει το βλέμμα κατά κει ή, σε διαφορετική περίπτωση αν διαισθανθεί κάποια ματαιότητα να φύγει για αλλού.

– Από τη στιγμή που βρεθήκατε πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η συνέχεια μέχρι να γίνει πραγματικότητα το πρώτο σας άλμπουμ; Πείτε μας λίγα λόγια για τη δημιουργία του. Πόσο εύκολο είναι για μια ελληνόφωνη ροκ μπάντα να μπει στη δισκογραφία σήμερα;

Υπάρχει μια δυνατή ενέργεια από την αρχή. Τίποτα δεν είναι εύκολο για αυτό και έχει ενδιαφέρον, το βιώνουμε πολύ όμορφα. Όταν πάει καλά γελάμε και όταν δεν πάει γελάμε με τα χάλια μας, έχουμε βρε έναν δρόμο (μπούσουλα)!

Είναι μεγάλη στιγμή για καθέναν και καθεμιά από εμάς αυτός ο δίσκος. Από τη στιγμή που δεχτήκαμε την πρόταση από τον Χρήστο βάλαμε κάτω, μετρήσαμε τις δυνάμεις μας και είπαμε πως θα βάλουμε τα δυνατά μας. Εντάξει δεν αλλάζει κάτι, με την λογική πως οι ίδιοι/ες που είμασταν είμαστε και σήμερα που κυκλοφορεί, απλώς γίνεται πιο γλυκιά και γλαφυρή αυτή η ιστορία. Τίποτα δεν είναι εύκολο πια, ούτε για την ελληνόφωνη ροκ ούτε για κανέναν, εξάλλου αν μπεις στην δισκογραφία δεν θα πει πως εξασφαλίζεις κάποια αποδοχή. Συνέχεια πρέπει να προσπαθείς και να σκαλίζεις τον εαυτό σου και αυτό έτσι κι αλλιώς μας ταιριάζει.

– Ακούγοντάς σας κανείς το σίγουρο είναι ότι έχει την αίσθηση ότι το ελληνικό ροκ είναι εδώ και βασιλεύει. Υπάρχει μια επιστροφή του κοινού σ’ αυτή τη μουσική ή το ελληνικό ροκ δεν έχασε ποτέ το κοινό του;

Τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ροκ υπάρχει μια αίσθηση καρκινοβασίας. Ακόμα και αν εξετάζει ο κόσμος πιο καχύποπτα τον ελληνικό στίχο –που δεν ισχύει πάντα- την μεγάλη ευθύνη την έχουν οι μουσικοί, αυτοί δημιουργούν, από αυτούς ξεκινάν όλα. Δεν μας αρέσει να ακούμε μουσικούς που τα βάζουν με τον κόσμο. Θέλουμε να ψάχνουμε τον εσωτερικό κόσμο μας πρώτα από όλα…

Το σίγουρο είναι πως εμείς δεν κάναμε την δουλειά μας –όποια και αν είναι αυτή- για να διαφυλάξουμε την κληρονομιά ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο του ελληνικού ροκ. Γελάμε και κλαίμε στα ελληνικά για αυτό και μας βγήκε ελληνόφωνο, αυθόρμητα και καθόλου στρατηγικά.

– Ποιες είναι οι επιρροές σας, εκτός και εντός ροκ μουσικής; Σας αρέσει να αναμιγνύετε διαφορετικά στοιχεία στα τραγούδια σας;

Πολλές μουσικές και άσχετες για πολλούς μεταξύ τους. Μας αρέσει το rock n roll, garage, stoner, post punk, post rock αλλά μας αρέσουν και οι παραδοσιακές μουσικές, τα δημοτικά, ρεμπέτικα, νανουρίσματα, καντάδες και βαλσάκια. Όταν χρειάζεται προσπαθούμε να τα παντρέψουμε αυτά ή κάποια από αυτά ψάχνοντας πάντα το ήχο μας.
Επίσης επηρεαζόμαστε και από τις άλλες τέχνες και όχι μόνο από την μουσική αλλά και από τον κινηματογράφο, την λογοτεχνία, το θέατρο…

– “Καλωσορίσαμε της γης οι κολασμένοι – Εδώ το ξέρουμε καλά, κανείς δεν μας προσμένει – Μας υπομένει”. Είναι οι πρώτοι στίχοι από το κομμάτι “Περιοδεία στην αλμύρα” που περιλαμβάνεται στο άλμπουμ. Ένα όμορφο κομμάτι γραμμένο για τους πρόσφυγες… Μέσα από τους στίχους και τη μουσική σας έχετε ένα σκοπό αφύπνισης και επικοινωνίας με το κοινό για τέτοια ζητήματα; Είναι γενικά μία στάση ζωής που τη βγάζετε δημιουργικά στα κομμάτια σας; Γενικά από που αλλού εμπνέεστε για να γράφετε;

Πέρα από τις προσωπικές ανησυχίες και προβληματισμούς του καθενός όλη η ιστορία αυτή από την στιγμή που της δίνουμε δημόσιο λόγο γίνεται για να ξεκινήσει σιγά σιγά μια επικοινωνία με το κοινό. Πόσο περισσότερο λοιπόν, όταν μιλάμε για τέτοιες θεματολογίες όπως ο ξεριζωμός και η προσφυγιά και η εξαθλίωση.

Η τέχνη είναι το φόντο στο κάδρο μιας κοινότητας. Δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια ή να συμπορεύεται με την τεχνοκρατία ούτε και να ελιτίζει.

Δεν πολύ-πιστεύουμε στην έμπνευση να σου πω την αλήθεια. Πιστεύουμε στην ανησυχία, στην έννοια της δημιουργίας, στους ανθρώπους που τρώγονται με τα ρούχα τους. Δηλαδή μου φαίνεται λιγάκι περίεργο κάποιος απλώς να κάθεται και να του έρχεται «έμπνευση» σαν να τον προίκισε η μοίρα να είναι καλλιτεχναράς.

Λίγο πολύ γράφεις τη ζωή που έχεις επιλέξει να ζεις. Η κοινωνική ευαισθησία/ αδικία / ανασφάλεια, το πάθος για την ισονομία και ελευθερία, οι έρωτες, η πόλη μας η Θεσσαλονίκη, είναι η ζωή της δημιουργίας μας.

– Το πρώτο σας άλμπουμ θα παρουσιαστεί επίσημα την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου στο 8Ball στη Θεσσαλονίκη. Θα ακολουθήσουν άλλα live, ίσως και σε άλλες πόλεις;

Την Πέμπτη στις 18/1 θα μαζευτούμε με τους φίλους μας Ρεύμα 102 και Γουρούνια στο διάστημα αλλά και με πολλούς φίλους να γιορτάσουμε όλοι και όλες την κυκλοφορία του δίσκου μας ‘’Ψύλλοι στ΄ Άχυρα’’. Ακόμη, θα γίνει σίγουρα ένα live στην Αθήνα κατά τον Μάρτη λογικά αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη την ημερομηνία. Μιλάμε και με άλλες πόλεις και αναμένουμε!

Οι «Ψύλλοι στ΄ άχυρα» είναι:

Νίκος Βρύζας (ηλ. κιθάρα, φωνητικά)
Ηρακλής Δαΐτσης (φωνή, ακουστική κιθάρα)
Σάκης Δρακούλης (τύμπανα)
Χάρης Κατόπης (μπάσο, φωνητικά)
Άρτεμις Παρλαμπά (ηλ. κιθάρα, φωνητικά)

Info:

https://www.facebook.com/psylloistaxyra/
https://www.youtube.com/channel/UCmOnx5hrnxa0OFTyjRTzSwg
https://www.facebook.com/puzzlemusik.label

Περισσότερες πληροφορίες για την παρουσίαση του δίσκου: Ψύλλοι στ’ Άχυρα: Παρουσίαση δίσκου στο EightBall Club

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ