Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζει τη νέα περιοδική έκθεση με τίτλο «Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς».
Στην έκθεση παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, η «Συλλογή Ραιδεστού» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Μέσα από αυτήν ξετυλίγονται η ιστορία και οι μνήμες των Ελλήνων που ζούσαν κάποτε στην Ανατολική Θράκη. Μίτο της αφήγησης αποτελούν οι αρχαιότητες που συγκέντρωσε από το 1871 και μετά ο Θρακικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος στη Ραιδεστό. Το 1922 σημαντικός αριθμός των μαρμάρινων μνημείων της συλλογής μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη από τους πρόσφυγες και παραδόθηκε στο μουσείο της πόλης.
ένας κούρος και μία κόρη, ταφικές στήλες,
ανάγλυφα αφιερωμένα στους θεούς,
τραπεζοφόρα, αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές…
Μνημεία μέσα από τα οποία σκιαγραφούνται ποικίλες εκφάνσεις της ζωής στη βόρεια Προποντίδα από τον 6ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. Σε αυτά αποτυπώνονται, όμως, και οι αγωνίες, οι αξίες και οι ανάγκες των ανθρώπων της νεότερης εποχής. Στη δίνη της ιστορίας, το αρχαίο παρελθόν αποκτά διαφορετικό, κάθε φορά, νόημα. Έτσι, αν στα τέλη του 19ου αιώνα η αρχαιολογική «Συλλογή Ραιδεστού» σηματοδοτούσε την προσπάθεια επιφανών Θρακιωτών να συνδεθούν με την ένδοξη αρχαιότητα, στον 20ο αιώνα τα ίδια μνημεία έγιναν ενθυμήματα μιας χαμένης, πια, πατρίδας. Στον 21ο αιώνα οι αρχαιότητες από την Ανατολική Θράκη προσφέρουν την ευκαιρία να στοχαστούμε γύρω από το διαχρονικό και τόσο επίκαιρο ζήτημα της προσφυγιάς.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ελάχιστος φόρος τιμής στους θρακιώτες πρόσφυγες που σε δύσκολες στιγμές δεν λησμόνησαν τα αρχαία μνημεία.