Regarding Nicolas Calas: συνέδριο και έκθεση για τον Nicolas Calas στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

Το ‘Regarding Nicolas Calas’ είναι μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένη στον ποιητή και τεχνοκριτικό Νικόλαο Κάλας, έναν από τους λίγους Έλληνες διανοητές των οποίων το έργο έτυχε σημαντικής αναγνώρισης τόσο στην Ελλάδα οσο και στη Γαλλία και στις ΗΠΑ.

Το ‘Regarding Nicolas Calas’ είναι μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένη στον ποιητή και τεχνοκριτικό Νικόλαο Κάλας, έναν από τους λίγους Έλληνες διανοητές των οποίων το έργο έτυχε σημαντικής αναγνώρισης τόσο στην Ελλάδα οσο και στη Γαλλία και στις ΗΠΑ.

Ποιητής, κριτικός, θεωρητικός της τέχνης, επιμελητής εκθέσεων – ο Νικόλαος Κάλας αυτοχαρακτηριζόταν «νομάς σοφός». Σε διαρκή επαφή με την αιχμή της πρωτοπορίας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, το πολυσχιδές και διεπιστημονικό γραπτό έργο του πηγάζει από ένα ευρύ φάσμα ενασχολήσεων: τη διαμόρφωση του ελληνικού μοντερνισμού, τη σχέση τέχνης και πολιτικής, τον υπερρεαλισμό, τους πρωτόγονους πολιτισμούς, την ανθρωπολογία, την Pop Art, το πορτογαλικό μπαρόκ, το έργο του Hieronymus Bosch (αντικείμενο του magnum opus του Κάλας, που παραμένει ανέκδοτο).  Με σημείο εκκίνησης τις πολιτικές διαμάχες και τις πολεμικές που σηματοδότησαν τον ελληνικό μεσοπολεμικό μοντερνισμό, ο Νικόλαος Κάλας, πολύγλωσσος και κοσμοπολίτης, συντάχθηκε με τις θεωρητικές αναζητήσεις και πολιτικές θέσεις του André Breton στο Παρίσι στο τέλος της δεκαετίας του 1930, όπου και εξέδωσε τη θεωρητική μελέτη Foyers dʼIncendie (Εστίες Πυρκαγιάς)· ο Breton αναγνώρισε στον Κάλας ένα από τα πιο λαμπρά πνεύματα της εποχής του και, λίγο αργότερα, από την έναρξη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, ο Κάλας αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους διαύλους επικοινωνίας των υπερρεαλιστών με πρωτοποριακούς κύκλους καλλιτεχνών και κριτικών στη Νέα Υόρκη.  Τη μεταπολεμική περίοδο, ο Κάλας δραστηριοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη κυρίως ως τεχνοκριτικός, συνεργάστηκε με ποιητές όπως ο William Carlos Williams, επιμελήθηκε εκθέσεις και διατηρούσε επαφή με συλλέκτες και γκαλερίστες όπως η Peggy Guggenheim, η Marian Goodman και ο Αλέξανδρος Ιόλας, καθώς και με καλλιτέχνες όπως ο Barnett Newman, ο Jasper Johns, ο Robert Rauschenberg, ο John Cage και ο Marcel Duchamp.

Το Regarding Nicolas Calas (Για τον Νικόλαο Κάλας) είναι μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένη στον ποιητή και τεχνοκριτικό Νικόλαο Κάλας και περιλαμβάνει διεθνές συμπόσιο, έκθεση με εικαστικές εγκαταστάσεις σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς και σειρά εργαστηρίων ανοιχτών και στο ευρύ κοινό. Στόχος των εκδηλώσεων είναι να αναδείξουν τη διεθνή εμβέλεια του έργου του Κάλας και να προβάλουν την επικαιρότητα της σκέψης του σε σχέση με σύγχρονους προβληματισμούς του ευρύτερου χώρου των τεχνών και του πολιτισμού.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει διεθνές συνέδριο, εικαστικές εγκαταστάσεις σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς και σειρά εργαστηρίων ανοιχτών και στο ευρύ κοινό. Στόχος των εκδηλώσεων είναι να αναδείξουν τη διεθνή εμβέλεια του έργου του Κάλας και να προβάλουν την επικαιρότητα της σκέψης του σε σχέση με σύγχρονους προβληματισμούς του ευρύτερου χώρου των τεχνών και του πολιτισμού.

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε χώρους της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Οι ημερομηνίες:

Εργαστήρια: 17-18 Ιουνίου 2016 (πραγματοποιήθηκαν)
Συνέδριο: 21-22 Οκτωβρίου 2016
Έκθεση: 21-27 Οκτωβρίου 2016

ΣΥΜΠΟΣΙΟ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Στόχος του συμποσίου είναι η συνολική και πολύπλευρη αποτίμηση της πορείας του Κάλας στην Ελλάδα, στη Γαλλία, την Πορτογαλία και στις ΗΠΑ. Κύριους άξονές του θα αποτελέσουν, αφενός, η συμβολή του Κάλας στο μεσοπολεμικό ελληνικό μοντερνισμό και στη διαμόρφωση της θεωρίας του γαλλικού υπερρεαλισμού και, αφετέρου, ο ρόλος του στη μεταπολεμική εικαστική σκηνή της Νέας Υόρκης.

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Mary Ann Caws (Distinguished Professor of French, English, and Comparative Literature, The Graduate Centre, City University of New York, και Joseph Dreiss, Professor of Art History, University of Mary Washington.

ΕΚΘΕΣΗ: 21 – 27 OKTΩΒΡΙΟΥ 2016

Η έκθεση θα φιλοξενήσει έργα και εικαστικές εγκαταστάσεις σύγχρονων καλλιτεχνών με αφορμή τη ζωή και το έργο του Νικόλαου Κάλας. Τα έργα στηρίζονται σε πρωτογενή έρευνα στο αρχείο του Κάλας. Πέρα απο μια ιστορική αναδρομή και αποτίμηση, οι καλλιτέχνες επιχειρούν να εντοπίσουν και να σχολιάσουν με εικαστική γλώσσα την επικαιρότητα του κριτικού λόγου, της σκέψης και των αναζητήσεων του Κάλας.  Στην έκθεση θα φιλοξενηθεί υλικό από το αρχείο του Νικόλαου Κάλας, παραχώρηση της Βιβλιοθήκης των Βορείων Χωρών στην Αθήνα και του Louisiana Museum of Modern Art στην Δανία, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ) καθώς και του αρχείου της ΕΡΤ.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ: Αντώνης Βάθης, Μαρία Γεωργούλα, Δήμητρα Ιωάννου, Βασίλης Νούλας – Κώστας Τζιμούλης, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Τερέζα Παπαμιχάλη, Κύριλλος Σαρρής, Νάνα Σαχίνη – Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Γιάννης Σινιόρογλου, Εύα Στεφανή, Βασιλεία Στυλιανίδου, Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016, 20:00 στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Στα πλαίσια του ʻRegarding Nicolas Calasʼ πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια ανοιχτά στο κοινό στις 17 και 18 Ιουνίου του 2016 στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Εισηγητές των εργαστηρίων: Βιβή Χατζηγεωργίου και Ματθίλδη Πυρλή (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ), Ειρήνη Μαρινάκη (ιστορικός τέχνης), Σπήλιος Αργυρόπουλος (ποιητής/ψυχίατρος), Κύριλλος Σαρρής (ογκολόγος/εικαστικός).

ΑΙΓΙΔΕΣ – ΧΟΡΗΓΟΙ

Το Regarding Nicolas Calas πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και με τη στήριξη της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και της Ελληνικής Εταιρείας Αγγλικών Σπουδών. Το ίδρυμα Terra Foundation for American Art χρηματοδοτεί τη διάλεξη της διακεκριμένης ομιλήτριας Mary Ann Caws, (Distinguished Professor of French, English, and Comparative Literature The Graduate Center, City University of New York).  Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί με τη συνδρομή της Βιβλιοθήκης Βορείων Χωρών (Nordic Library at Athens) και του Louisiana Museum of Modern Art στην Δανία καθώς και του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑΜΙΕΤ) και του αρχείου ΕΡΤ που παράσχουν αρχειακό υλικό και δικαιώματα έκθεσης. Ευγενικές χορηγίες φιλοξενίας από το ξενοδοχείο Αθηναΐς.  ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ   Σταματίνα Δημακοπούλου ‒ επίκουρη καθηγήτρια Αμερικανικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  Βασιλική Κολοκοτρώνη ‒ καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης  Ειρήνη Μαρινάκη ‒ ιστορικός τέχνης, διδάκτωρ, Τhe London Consortium, University of London  Τερέζα Παπαμιχάλη ‒ εικαστικός, υποψήφια διδάκτωρ, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Βαρσοβίας Κωνσταντίνος Στεφανής ‒ ιστορικός τέχνης, Συλλογή Φινόπουλου, Μουσείο Μπενάκη, διδάκτωρ, Τhe London Consortium, University of London.   Σε συνεργασία με τον Βασίλη Βλασταρά – (επίκουρος καθηγητής ΑΣΚΤ)

Διοργανωτές:

Σταματίνα Δημακοπούλου ‒ επίκουρη καθηγήτρια Αμερικανικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Βασιλική Κολοκοτρώνη ‒ καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης
Ειρήνη Μαρινάκη ‒ ιστορικός τέχνης, διδάκτωρ, Τhe London Consortium, University of London
Τερέζα Παπαμιχάλη ‒ εικαστικός, υποψήφια διδάκτωρ, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Βαρσοβίας
Κωνσταντίνος Στεφανής ‒ ιστορικός τέχνης, Συλλογή Φινόπουλου-Μουσείο Μπενάκη, διδάκτωρ, Τhe London Consortium, University of London

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να το δείτε εδώ: http://regardingnicolascalas.net

Φωτ.: Ο Νικόλαος Κάλας στην έκθεση ‘Objects!’, γκαλερί Marian Goodman, 1978 (Αρχείο Έλενας και Νικόλαου Κάλας, Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών)

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ