Πριν πετάξουν για το Παρίσι προσκεκλημένοι του Théâtre de la Ville, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης και η ομάδα του OSMOSIS, παρουσιάζουν την τελευταία τους δουλειά —RELIC— στο Θέατρο Ροές (Rēs Ratio Network) για ένα μόνο Δευτερότριτο (11 & 12 Απριλίου 2016 στις 21.00).
Τη σόλο παράσταση, που διακρίθηκε στην διεθνή πλατφόρμα Aerowaves 2015 και έχει παρουσιαστεί ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις —μεταξύ άλλων τη Βαρκελώνη, το Ελσίνκι, τη Λωζάνη, το Άμστερνταμ, καθώς και στα Φεστιβάλ Αθηνών (συμπαραγωγός του έργου), Καλαμάτας κ.α.— υποδέχεται το δίκτυο καλλιτεχνών Rēs Ratio Network (Άρης Σερβετάλης, Έφη Μπίρμπα, Μιχαήλα Πλιαπλιά, Νίκος Ηλίας).
Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης παρουσιάζει μια μαγική όσο και παράδοξη παράσταση εμβαθύνοντας στη μεταμόρφωση και τη γελοιότητα, εκεί όπου το παιχνίδι και η έρευνα, το εξαντλητικό νόημα και η ανοησία ενισχύουν το ένα το άλλο. Η λατινική ρίζα της λέξης Relic (Relinque) παραπέμπει σε αυτό που απομένει: πρόσωπα, γλώσσες, ιστορίες. Το έργο ξεδιπλώνεται σαν ένα ταξίδι μεταμορφώσεων και η ιστορία του είναι τόσο η ιστορία ενός προσώπου όσο κι ενός τόπου. Το χιούμορ εναλλάσσεται με την ανησυχία και το παράδοξο με το οικείο. Σε αυτό τον κόσμο, το απόκοσμο φαντάζει αφοπλιστικά ανθρώπινο.
Στις 13 Μαΐου το Relic θα συνεχίσει το ταξίδι του, προσκεκλημένο από το Théâtre de la Ville στο Παρίσι, με την ευκαιρία του Φεστιβάλ Chantier d’Europe. Σε ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία σύγχρονης τέχνης της Ευρώπης, το Palais de Tokyo, θα φιλοξενηθεί η ιδιαίτερη αυτή performance που, μέχρι το τέλος του 2016, έχει ήδη κληθεί και από άλλα σημαντικά φεστιβάλ, όπως το Interplay Festival Turin, το Dublin Dance Festival, το Tercera Setmana Valencia, το Front@ Ljubljana και ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ χορού της Ευρώπης, την Biennale de la Danse της Λυών.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
O Βρετανός κριτικός Graham Watts, που είδε το RELIC στη Βαρκελώνη, έγραψε:
«…ένα σπονδυλωτό, αναρχικό θέατρο, που θα μείνει ζωντανό στη μνήμη για καιρό. Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, άξιος εκπρόσωπος του παράδοξου Ελληνικού θεάτρου, διαθέτει τεράστιο χάρισμα και κανένα δισταγμό.»
Σκηνοθεσία, χορογραφία, ερμηνεία: Ευριπίδης Λασκαρίδης
Σύμβουλος σκηνοθέτη: Τατιάνα Μπρε
Κοστούμι: Άγγελος Μέντης
Σύμβουλος δραματουργίας: Αλέξανδρος Μιστριώτης
Ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Μιχόπουλος
Φωτιστική εγκατάσταση: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Μίλτος Αθανασίου
Μουσικός συνεργάτης: Κορνήλιος Σελαμσής
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Πλέσσα
Ειδικές κατασκευές: Μάριος Σέργιος Ηλιάκης, Ιωάννα Πλέσσα & Μελίνα Τερζάκη
Υπεύθυνη παραγωγής περιοδείας: Αριστέα Χαραλαμπίδου
Υποστήριξη ηχητικού σχεδιασμού: Νικόλας Καζάζης, Σήλια Τσιούφη
Υποστήριξη φωτιστικής εγκατάστασης: Μιχάλης Γιασίνσκι
Συνεργάτες παραγωγής: Νατάσα Κουβάρη, Τζέιμς Κωνσταντινίδης
Φωτογραφίες: Μίλτος Αθανασίου
Μία συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και της Oμάδας OSMOSIS
Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά
Σχετικά με τον δημιουργό
Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης πρόσφατα απέσπασε το Pina Bausch Fellowship για το έτος 2016 και με την ευκαιρία αυτή θα θητεύσει για τρεις μήνες δίπλα στον διεθνή χορογράφο-σκηνοθέτη Λεμί Πονιφάσιο στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και στη Χιλή. Στο παρελθόν έχει διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ ως σκηνοθέτης μικρού μήκους, ενώ τελειώνοντας το Θέατρο Τέχνης βρέθηκε υποψήφιος βραβείου καλύτερου ηθοποιού από την ένωση κριτικών θεάτρου.
Το 2009 σχημάτισε την ομάδα OSMOSIS. Δουλειά της ομάδας έχει παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών, το Θέατρο Εμπρός, το Εθνικό Θέατρο, το Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας κ.α. Στο Θέατρο ΡΟΕΣ σκηνοθέτησε το 2012 τις Καρέκλες του Ιονέσκο, με την Όλια Λαζαρίδου και τον Αντώνη Καφετζόπουλο, και το 2011 σκηνοθέτησε την Όλια Λαζαρίδου στον βιογραφικό της μονόλογο Κορίτσι Μπαταρία.
Η ταυτότητα της δουλειάς του διατρέχετε από την έρευνά του επάνω στη μεταμόρφωση και τη γελοιότητα.
Σχετικά με το Rēs Ratio Network
Το Rēs Ratio Network γεννήθηκε από τη συνάντηση τεσσάρων ανθρώπων, στο πλαίσιο της δημιουργίας του έργου Σωσίας, το οποίο παρουσιάστηκε στο Θέατρο Ροές κατά την περίοδο 2014-15. Μέσω αυτής της καρποφόρας συνεργασίας, εμφανίστηκε επιτακτική η ανάγκη για την εδραίωση μιας διαλεκτικής σχέσης μεταξύ εκείνων των καλλιτεχνών που έχουν ως κοινό γνώμονα μια ερευνητική μέθοδο εργασίας κατά τη προσέγγιση του έργου.
Οι Άρης Σερβετάλης, Έφη Μπίρμπα, Μιχαήλα Πλιαπλιά και Νίκος Ηλίας, καθώς έρχονται από διαφορετικούς χώρους –του θεάτρου, των εικαστικών τεχνών και της σκηνοθεσίας, της λογοτεχνίας και της αρχιτεκτονικής, της οργανωτικής μέριμνας και του συνολικού σχεδιασμού για την υποδοχή των δράσεων–, κομίζουν στη κοινή τους προσπάθεια την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησε ο καθένας κατά την προσωπική του διαδρομή.
Ένα δίκτυο συνεργατών, που με συνέπεια θα αναλάβουν την ανάπτυξη και την προώθηση όσων καλλιτεχνικών προτάσεων επιδιώκουν να προχωρήσουν πέρα από τα παγιωμένα, που επιχειρούν να υπερβούν τα εσκαμμένα, κρίθηκε πως δεν είναι μόνο κάτι ευκταίο αλλά και εφικτό. Οι τέσσερις συντελεστές, οι οποίοι αποτελούν τον πυρήνα του εν λόγω εγχειρήματος, επιζητούν να καταστήσουν το Rēs Ratio Network πόλο συσπείρωσης καλλιτεχνών για τη συστηματική συγκρότηση και παρουσίαση έργων παραστασιακής τέχνης και σκηνικής γραφής.