Ρέμπραντ και Άμστερνταμ – Προσωπογραφίες: Δείτε online την έκθεση του Μουσείου Thyssen-Bornemisza

Το Μουσείο Thyssen-Bornemisza της Μαδρίτης παρουσιάζει διαδικτυακά την έκθεση “Ρέμπραντ και Άμστερνταμ – Προσωπογραφίες: 1590-1670”, με πάνω από 30 προσωπογραφίες του σπουδαίου Ολλανδού ζωγράφου.

Το όνομά του συμβολίζει την περίοδο της «χρυσής εποχής» της Ολλανδίας, στην οποία ανήκει χρονικά το έργο του. Φιλοτέχνησε συνολικά περίπου 400 πίνακες, περισσότερα από 1000 σχέδια ζωγραφικής και περίπου 290 χαρακτικά, αν και μέρος των έργων που αποδίδονται στον Ρέμπραντ –κυρίως έργα ζωγραφικής και σχέδια– αμφισβητείται. Στο πρώιμο και λιγότερο στο ύστερο έργο του, κυριάρχησαν οι προσωπογραφίες, ωστόσο διακρίθηκε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, αναπαριστώντας επίσης, τοπιογραφίες, καθώς και ιστορικές, βιβλικές, μυθολογικές ή αλληγορικές σκηνές. Το σύνολο του έργου του χαρακτηρίζεται στην πορεία του χρόνου από εκτεταμένες και βαθιές αλλαγές στο ύφος του, ένδειξη μίας διαρκούς αναζήτησης. Ακόμη σε κάθε μεμονωμένο έργο ή εκδοχή του, παρατηρούνται συνεχείς μετασχηματισμοί πριν την κατάληξη σε μία τελική εικαστική μορφή.

Portrait of Hendrickje Stoffels ,  Rembrandt © The National Gallery, London

Για πρώτη φορά στην Ισπανία, το μουσείο Thyssen-Bornemisza φιλοξενεί μια έκθεση για τον Ρέμπραντ ως ζωγράφο πορτρέτων.  Μαζί με περίπου τριάντα εννέα από τα πορτρέτα του, η έκθεση περιλαμβάνει και σημαντικά έργα άλλων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνταν μαζί του στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Χρυσής Εποχής. Η έκθεση παρουσιάζει συνολικά 80 πίνακες ζωγραφικής, 16 γκραβούρες και μία χαλκογραφία- μερικά από τα αυτά τα έργα δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στην Ευρώπη.

Σε επιμέλεια του Norbert E. Middelkoop, του επιμελητή του Μουσείου του Άμστερνταμ, η έκθεση θα αποκαλύψει την ποικιλία και την ποιότητα αυτών των έργων και θα παρουσιάσει τις ιστορίες πίσω από τα μοντέλα: παντρεμένα ζευγάρια, τεχνίτες στην εργασία, παιδιά, φοιτητές, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες.

Περιηγηθείτε online στην έκθεση «Ρέμπραντ και Άμστερνταμ – Προσωπογραφίες: 1590-1670» εδώ. 

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ