H καλλιτεχνική ομάδα Medea Electronique διοργανώνει από το 2009 το ερευνητικό εργαστήριο-residency Koumaria Residency σε έναν ελαιώνα λίγο έξω από ένα μικρό χωριό της Σπάρτης την Σελλασία. Φέτος, οι συμμετέχοντες του Medea Electronique Koumaria 2013 Residency (24 Οκτωβρίου-4 Νοεμβρίου) παρουσιάζουν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στο Γαλλικό Ινστιτούτο το συλλογικά παραγόμενο αποτέλεσμα της δεκαήμερης διαμονής τους στη Σπάρτη.

 Η θεματική του residency για το 2013 επικεντρώνεται στα site specific έργα, με αφορμή το εκπληκτικό τοπίο και τις τοποθεσίες γύρω από τη βάση του residency.

Εμμένοντας στον αυτοσχεδιασμό και τις εφαρμογές των νέων μέσων, πρωτοποριακοί καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, εμπνέονται από την ελληνική φύση, αναπτύσσουν έναν cross media πολυπολιτισμικό διάλογο, με σκοπό την παραγωγή και παρουσίαση συλλογικού αυτοσχεδιαστικού έργου.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες δραστηριοποιούνται σε διάφορες μορφές τέχνης, όπως: sound art, visuals, animation, motion design, performance, χορό, σκηνοθεσία, κινηματογράφο.

 

Νέες και παλιότερες εφαρμογές, οι νέες τεχνολογίες ήχου και εικόνας, η διαδραστικότητα, η επικοινωνία ανθρώπου μηχανής, ο διάλογος των τεχνών. Το σώμα, η κίνηση, ο αυτοσχεδιασμός και η συλλογικότητα. Το  «εφήμερο» έργο  τέχνης, που εμπνέεται και δημιουργείται για ένα συγκεκριμένο μέρος, αυτό της περιοχής γύρω από την Κουμαριά: Ο Ταύγετος, ο Μυστράς, τα χωριά, η φύση.

 

Οι καλλιτέχνες:

Οι  Residents

Ο Πάνος Αμελίδης συνθέτης και sound artist, το κινηματογραφικό δίδυμο από την Αργεντινή Clara Bianchi και Gwenn Joyaux, η new media art κολεκτίβα Stratofysika (Alessandra Leone, Hen Lovely Bird + Giovanni Marco Zaccari), με έδρα τη Γερμανία και την Ιταλία,η Ιταλίδα performer και χορεύτρια Alessandra Fabbri, η« interdisciplinary » Καναδή δημιουργός Jasa Baka και η εικαστικός Νέων ΜέσωνΑφροδίτη Ψαρρά.

 

Medea Electronique / ISE ENSEMBLE: Χάρης Γερμανίδης, Παναγιώτης Γουμπούρος, Μάριος Δαπέργολας, Αλέξανδρος Δρυμωνίτης, Θοδωρής Ζιούτος, Ιωάννα Καμπυλαυκά, Κλεοπάτρα Κοραή, Michael Larsson, Χρήστος Λάσκαρης Eric Lewis, Γιάννης Λώλης, Μανώλης Μανουσάκης, Guido De Flaviis, Αγγελική Πούλου, Δημήτρης Τίγκας, Tim Ward.

 

Workshops

Στο Medea Lab, στον νέο χώρο της κολεκτίβας (Πειραιώς 86, 4ος όροφος).

Workshops για τον προγραμματισμό, την ηλεκτρονική μουσική, τα interfaces, από τα μέλη της Medea Electronique & συνεργάτες, τον Νοέμβριο 2013.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στο Ίδρυμα Μ.Κακογιάννης και στο Γαλλικό Ινστιτούτο, θα γίνει παρουσίαση των workshops (στις 7 και 8 Νοεμβρίου στις 20.00).

IICSI:International Institute for the Critical Study of Improvisation

Στο Koumaria Residensy 2013, η Medea Electronique εγκαινιάζει επταετή συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κριτική Έρευνα στον Αυτοσχεδιασμό (IICSI:International Institute for the Critical Study of Improvisation). Το IICSI στέλνει φοιτητές του Koumaria Residency, ώστε να δουλέψουν με τη Medea Electronique. Με τη σειρά τους, οι φοιτητές, σνυδράμουν με τις γνώσεις τους και με κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό τη Medea Electronique στο design και σε νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές και στη δημιουργία new media art.

 

Koumaria Residency

Για δέκα ημέρες, στους πρόποδες του Ταϋγέτου ένας ελαιώνας αξιοποιείται, ως χώρος δημιουργίας σύγχρονης τέχνης, με σταθερό τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Οι καλλιτέχνες εμπνευσμένοι από την ελληνική φύση, δημιουργούν έναν αυτοσχεδιαστικό πολυπολιτισμικό διάλογο, με σκοπό την παράγωγη και παρουσίαση ενός συλλογικού έργου.

Μια κατοικία εξοπλισμένη με στούντιο ήχου και εικόνας  φιλοξενεί καλλιτέχνες από  διάφορες χώρες (έως τώρα: Ελλάδα,  Σουηδία, Καναδάς, Γερμανία, Ολλανδία, Πακιστάν, Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία)  με ποικίλα πεδία δράσης.

 

Medea Electronique

Με ένα υφέρπον λογοπαίγνιο στο όνομα – Medea μέσα από τα νέα Media- ιδρύθηκε το 2006 η καλλιτεχνική ομάδα Medea Electronique.

Η Medea Electronique απαρτίζεται από δημιουργούς που μοιράζονται μια διάθεση για πρωτοπορία κινούμενοι στον ευρύτερο χώρο της σύγχρονης τέχνης. Ενεργοί σε τομείς όπως η μουσική, η κινούμενη εικόνα, η ζωγραφική, τα πολυμέσα, η ρομποτική, οι διαδραστικές τεχνολογίες και η παραγωγή πολυμεσικών εκδηλώσεων, τα μέλη της ομάδας συγχωνεύουν ξεχωριστά πεδία έρευνας και πρακτικής σε μια προσπάθεια ανάπτυξης ενός ιδιαίτερου ύφους. Η δραστηριότητα της Medea Electronique συμπεριλαμβάνει σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις, πειραματικά οπτικοακουστικά δρώμενα, συνθέσεις ηλεκτροακουστικής μουσικής.