Ρεσιτάλ με έργα μουσικής δωματίου αφιερωμένο στον Ραχμάνινοφ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στον συνθέτη και πιανίστα Sergey Rachmaninov [Σεργκέι Ραχμάνινοφ] (1873-1943) είναι αφιερωμένο το ρεσιτάλ μουσικής δωματίου που παρουσιάζουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο βιολονίστας Ιάσων Κεραμίδης, ο τσελίστας Βenedict Klöckner [Μπένεντικτ Κλαίκνερ] και ο πιανίστας Απόστολος Παληός, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Ρώσου μουσουργού.

Οι τρεις βραβευμένοι δεξιοτέχνες, οι οποίοι έχουν στο ενεργητικό τους εμφανίσεις στις πιο γνωστές αίθουσες συναυλιών του κόσμου, αναζήτησαν στην εργογραφία του Ραχμάνινοφ συνθέσεις που συνδυάζουν το βιολί, το βιολοντσέλο και το πιάνο. Στην κοινή τους εμφάνιση στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, θα ερμηνεύσουν τη Σονάτα σε σολ ελάσσονα για βιολοντσέλο και πιάνο, το Vocalise σε μεταγραφή για βιολί και πιάνο, τη Ρομάντζα σε λα ελάσσονα για βιολί και πιάνο, τα Κομμάτια σαλονιού (Morceaux de salon), επίσης για βιολί και πιάνο, καθώς και το Ελεγειακό τρίο αρ. 1 σε σολ ελάσσονα για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από τη Μελωδία πάνω σε ένα θέμα του Ραχμάνινοφ (σε μεταγραφή για βιολί και πιάνο) του Modest Altschuler (1873-1963) [Mόντεστ Αλτσούλερ], ο οποίος ήταν συμφοιτητής του Ραχμάνινοφ στο Ωδείο της Μόσχας. Το έργο βασίζεται σε μελωδία πιανιστικού αυτοσχεδιασμού του Ραχμάνινοφ για τον φίλο του, την οποία ο Αλτσούλερ επεξεργάστηκε πολλά χρόνια αργότερα.

Ιάσων Κεραμίδης (βιολί):

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1985. Πέντε ετών άρχισε μαθήματα βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης. Από το 1998 έως το 2003 μελέτησε βιολί με τον Στέλιο Καφαντάρη στην Καρλσρούη. Συνέχισε σπουδές στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης (τάξη Ingolf Turban) και της Καρλσρούης (τάξη Ulf Hoelscher) αποφοιτώντας με άριστα. Το 2011 απέκτησε μεταπτυχιακό σολιστικό δίπλωμα με άριστα και διάκριση «Summa cum laude» παμψηφεί. Το 2012 άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα μουσικής δωματίου, στην τάξη του Artemis Quartett, στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου (UdK). Το 2007, ως νικητής της ακρόασης της Συνέλευσης του Κρατιδίου Βάδης-Βυρτεμβέργης απέκτησε ένα βιολί Ferdinandus Gagliano του 1752. Έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμπράξει ως σολίστ με ελληνικές και ξένες ορχήστρες (Φιλαρμονικές του Μπάντεν Μπάντεν, του Κόσιτσε, της Μοραβίας, της Σόφιας, του Λούντβιχσχαφεν, Συμφωνική του Νόβγκοροντ, ΚΟΑ, ΚΟΘ, Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Συμφωνική του Μύνστερ και Εθνική Ορχήστρα Λιθουανίας). Έχει πάρει μέρος σε ηχογραφήσεις για τη βαυαρική, την τσεχική και την ιταλική Ραδιοφωνία. Πρόσφατα ηχογράφησε έργα Ρόμπερτ και Κλάρας Σούμαν με τους μουσικούς Ragna Schirmer, Benedikt Klöckner, Julien Heichelbech (Berliner Klassiks) αποσπώντας θερμές κριτικές. Εξίσου θερμά έγινε δεκτή η ηχογράφηση έργων Πιατσόλλα με τους ESCUALO 5 (BIS). Από το 2013 αποτελεί μέλος της Φιλαρμονικής του Μονάχου (στα κοντσερτίνα). Έχει δώσει σεμινάρια σε όλο τον κόσμο. Από το 2020 δίνει συναυλίες με το Κουιντέτο ESCUALO 5 σε Βραζιλία, Πορτογαλία και Ελλάδα. Από το 2018 είναι μέλος της Ορχήστρας του Φεστιβάλ Λουκέρνης (Luzern Festival Orchester) και της World Orchestra of Peace. Παίζει με βιολί Lorenzo Storioni (1682), (χορηγός Freunde und Forderer der Munchner Philharmoniker) και με δοξάρι Eugene Sartory.

Benedict Klöckner (βιολοντσέλο):

Ο Μπένεντικτ Κλαίκνερ γεννήθηκε το 1989. Από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς του, έχει κερδίσει πολλά βραβεία, με πιο πρόσφατο το OPUS Klassik 2021. Συμπράττει ως σολίστ με διάσημα σύνολα: Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου, Φιλαρμονική της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (Deutsche Radiophilharmonie), Ορχήστρα Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ, σύνολα των γερμανικών ραδιοφωνιών (NDR Radiophilharmonie, MDR Sinfonieorchester), Κρατική Φιλαρμονική της Γερμανίας, Κρεμεράτα της Βαλτικής, Καμεράτα του Όσλο και Ορχήστρα Δωματίου του Μονάχου, υπό τη διεύθυνση των αρχιμουσικών: Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, Κρίστοφ Έσενμπαχ, Κριστιάν Ματσελάρου, Ίνγκο Μέτσμαχερ, Μίχαελ Ζάντερλινγκ, Χάινριχ Σιφ και Σερ Σάιμον Ρατλ. Εμφανίζεται σε γνωστές αίθουσες συναυλιών: Φιλαρμονικής του Βερολίνου, Κάρνεγκι Χολ της Ν. Υόρκης, Κέννεντυ Σέντερ της Ουάσινγκτον, στο Σικάγο, στη Σεούλ, Σαντόρι Χολ του Τόκιο, Μουζίκφεραϊν της Βιέννης, Γκεβάντχαους της Λειψίας, Τόνχαλλε της Ζυρίχης, Γκαστάιχ του Μονάχου, Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ και Ουίγκμορ Χολ του Λονδίνου. Συνεργάτες του σε συναυλίες μουσικής δωματίου είναι, μεταξύ άλλων: E. Αξ, Λ. Μπατιασβίλι, Γ. Μπασμέτ, Κ. Έσενμπαχ, Β. Φρανκ, Γ. Κρέμερ, Α.Ζ. Μούττερ και Α. Σιφ. Οι ηχογραφήσεις του έχουν επαινεθεί από τον διεθνή Τύπο και έχουν βραβευτεί (OPUS Klassik, Supersonic Award κ.ά.). Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τη Sony ηχογράφησή του στις Σονάτες για τσέλο του Μπραμς, με την πιανίστα Γιου Κοσούγκε. Σε άλλες ηχογραφήσεις του έχει συνεργαστεί με τον Γ. Κρέμερ, τους μαέστρους Χ. Σιφ και Μ. Ζάντερλινγκ, και τον συνθέτη Β. Ριμ. Σπούδασε με τον Martin Ostertag στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης, και με τους Φρανς Χέλμερσον και Γκάρι Χόφμαν στην Ακαδημία του Κρόνμπεργκ με υποτροφία «Άνγκελα Βίνκλερ». Παίζει με βιολοντσέλο «Ex Maurice Gendron» του Francesco Ruggeri (1680).

Απόστολος Παληός (πιάνο):

Σολίστ πιάνου, δρ. μουσικολογίας και ποιητής. Χαρακτηρίστηκε «από τους πιο ξεχωριστούς πιανίστες των ημερών μας» (Άλντο Τσικκολίνι) και «εξαιρετικά προικισμένος μουσικός» (Κυπριανός Κατσαρής). Γεννήθηκε στην Καρδίτσα. Έλαβε δίπλωμα πιάνου και πτυχία ανώτερων θεωρητικών από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, σολιστικό δίπλωμα πιάνου από τα Μουσικά Πανεπιστήμια Βερολίνου και Λειψίας, πτυχίο και διδακτορικό στη μουσικολογία από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Υπότροφος πολλών ιδρυμάτων, έχει βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου, μουσικής δωματίου και σύνθεσης σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, με διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών και την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου (της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, Κοντσέρτχαους της Bιέννης, Κάρνεγκι Χολ της Ν. Υόρκης κ.α.), σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ έχει συμπράξει με ορχήστρες όπως η Συμφωνική του Βερολίνου και με σημαντικούς αρχιμουσικούς. Έχει ηχογραφήσει, μεταξύ άλλων, για τη Naxos και έχει επανειλημμένα παρουσιάσει έργα σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Υπήρξε μέλος του πιανιστικού κουαρτέτου Aurora, του συγκροτήματος σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble και έχει διδάξει πιάνο και μουσική ερμηνεία στα μουσικά τμήματα του ΠΑΜΑΚ και του ΕΚΠΑ. Ως μουσικολόγος-ερευνητής έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ημερίδες και επιστημονικά περιοδικά.

Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος:

Ο επιτυχημένος κύκλος Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος συνεχίζεται και την επόμενη χρονιά με τις εξής εκδηλώσεις:

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ