Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει τη Γαλλίδα μετζοσοπράνο Ιζαμπέλ Ντρυέ σε μια βραδιά με μελωδίες και lieder…
… την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013, στις 20.30.
Ένας ακόμη «ανατέλλων αστέρας» θα λάμψει στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013 (ώρα: 20.30). Πρόκειται για τη γαλλίδα μεσόφωνο Ιζαμπέλ Ντρυέ, η οποία, συνοδευόμενη από την καταξιωμένη πιανίστα Αν Λε Μποζέκ, θα ερμηνεύσει μελωδίες και τραγούδια γάλλων, αυστριακών και αμερικανών συνθετών. Το ρεσιτάλ της Ιζαμπέλ Ντρυέ εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σειράς Rising Stars («Ανατέλλοντες Αστέρες»), η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Προγράμματος «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ECHO), ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών μεταξύ ευρωπαϊκών αιθουσών μουσικής, το οποίο στοχεύει στην προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών, στην ανάδειξη και διάδοση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και στην προβολή ανερχόμενων νέων ερμηνευτών ή μικρών σχημάτων από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Κάθε χρόνο ο ECHO επιλέγει έξι καλλιτέχνες με εξαιρετική επίδοση, οι οποίοι ως Rising Stars δίνουν συναυλίες στις αίθουσες-μέλη του ECHO.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Από το 1995 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής μέσα από το θεσμό των Rising Stars έχει συμβάλει στην ανάδειξη γνωστών, πλέον, καλλιτεχνών της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Μέσα από τις συναυλίες αυτές, νέοι και διακεκριμένοι μουσικοί έρχονται σε επαφή με καινούργια ακροατήρια διεθνώς και έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουν στις μεγαλύτερες αίθουσες της Ευρώπης προγράμματα που έχουν επιλέξει οι ίδιοι. Είναι όλοι εξαιρετικοί στο είδος τους και αυστηρά επιλεγμένοι από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των αιθουσών-μελών.
Την μεσόφωνο Ιζαμπέλ Ντρυέ προτείνει η Cité de la Musique του Παρισιού.
Η Ιζαμπέλ Ντρυέ είναι αριστούχος απόφοιτος του περίφημου Εθνικού Ωδείου του Παρισιού (2007) και αποδέκτης βραβείων μουσικών φορέων διεθνούς κύρους: Adami-«καλύτερη κλασική τραγουδίστρια της χρονιάς» (2007), Διεθνής Μουσικός Διαγωνισμός «Βασίλισσα Ελισάβετ»-β΄ βραβείο (2008) και Victoire-Γαλλικά Βραβεία Κλασικής Μουσικής (2010). Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα διαφορετικού ύφους, μπαρόκ, κλασικά αλλά και μοντέρνα. Έχει σπουδάσει επίσης ηθοποιός και είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας « La Carotte » που έχει έδρα στην Μπεζανσόν και συνδυάζει το θέατρο με την τέχνη του τσίρκου και τη μουσική. Έχει εμφανιστεί σε μεγάλα λυρικά θέατρα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ελβετίας ερμηνεύοντας τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην «Κάρμεν» και στην «Ιταλίδα στο Αλγέρι» αλλά και βασικούς ρόλους σε όπερες των Γιόχαν Στράους, Καβάλλι, Όφενμπαχ, Χαίντελ, Ροσσίνι και Λουλλύ. Έκανε το ντεμπούτο της στην Εθνική Όπερα του Παρισιού το 2011 στην «Σαλώμη» του Ρίχαρντ Στράους. Η δισκογραφία της περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ατομικά ρεσιτάλ και συνεργασίες με το μουσικό σύνολο « Le Poème Harmonique », από τις οποίες ξεχωρίζει η οπτικοακουστική εκδοχή της μουσικής τραγωδίας του Ζαν-Μπατίστ Λουλλύ «Κάδμος και Ερμιόνη», που τιμήθηκε με σημαντικά βραβεία από το γαλλικό και αγγλικό μουσικό Τύπο (2008). Η Ιζαμπέλ Ντρυέ συμμετέχει συχνά σε θεατρικές και ραδιοφωνικές παραγωγές μουσικοπαιδαγωγικού χαρακτήρα, καθώς και σε «εναλλακτικά» μουσικά θεάματα (όπερα δρόμου, σκηνοθετημένα ρεσιτάλ, κ.λπ.). Έχει συνεργαστεί με εξέχοντες μαέστρους και φημισμένα μουσικά σύνολα όπως οι « Arts Florissants », το « Concert Spirituel », η Εθνική Ορχήστρα του BBC Ουαλίας, οι Ορχήστρες της Βασιλικής Όπερας της Βαλονίας και της Όπερας της Φλάνδρας, η Φιλαρμονική του Λουξεμβούργου κ.ά.
Η Αν Λε Μποζέκ έχει εξειδικευθεί στη μουσική συνοδεία φωνητικής μουσικής τόσο ως πιανίστα όσο και ως μουσική παιδαγωγός (έχει διδάξει επί σειρά ετών τόσο στο Εθνικό Ωδείο Μουσικής του Παρισιού όσο και στην Ανωτάτη Μουσική Σχολή της Καρλσρούης). Η πολυβραβευμένη Γαλλίδα πιανίστα υπήρξε αποδέκτης σημαντικών υποτροφιών και έχει διακριθεί σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου, μουσικής συνοδείας και μουσικής δωματίου. Η Αν Λε Μποζέκ θήτευσε δίπλα στον Χάρτμουτ Χελ και συμμετείχε σε σεμινάρια τελειοποίησης με μεγάλους λυρικούς ερμηνευτές όπως η Γκουντούλα Γιάνοβιτς και ο Ντήτριχ Φίσερ Ντήσκαου. Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε γνωστά φεστιβάλ και συμφωνικές αίθουσες είτε ως σολίστ είτε συνοδεύοντας τους λυρικούς τραγουδιστές Μαρκ Μωγιόν, Ντιντιέ Ανρί, Κονσταντέν, Κάρεν Βουρς (κ.ά.), τον τσελίστα Αλαίν Μενιέ, τη φλαουτίστα Σαντρίν Τιλύ, το κουαρτέτο Αrdeo, κ.ά. Τα σχέδιά της για την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο περιλαμβάνουν, εκτός των ρεσιτάλ της με την Ιζαμπέλ Ντρυέ στο πλαίσιο των Rising Stars, περιοδεία στην Ιταλία, την Γαλλία, την Γερμανία και την Ολλανδία. Επιπλέον, θα ηχογραφήσει με τον τσελίστα Αλαίν Μενιέ όλες τις σονάτες για βιολοντσέλο και πιάνο του Μπετόβεν. Το βιογραφικό της Αν Λε Μποζέκ περιέχει, τέλος, πολλές επιτυχημένες ηχογραφήσεις γερμανικών Λήντερ και γαλλικών μελωδιών (Σούμπερτ, Μάλερ, Συμανόφσκι, Βολφ, Ντυπάρκ και Μπραμς), με αξιολογότερες τις συνεργασίες της με τον βαρύτονο Κρίστοφ Σέκλερ σε έργα Σούμπερτ και με τη σοπράνο Ούρσουλα Κυβελλιέ σε φωνητικές συνθέσεις του Σοπέν.
Για το πρόγραμμά της η Γαλλίδα μεσόφωνος Ιζαμπέλ Ντρυέ επέλεξε μελωδίες του Ανρί Ντυπάρκ (1848-1933), του Κλωντ Ντεμπυσσύ (1862-1918), του Γκούσταβ Μάλερ (1860-1911), του Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκυ (1871-1942) και του Τζωρτζ Κραμπ (γεν. 1929) δημιουργώντας ένα μουσικό τοπίο που εκτείνεται από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα και καλύπτει ευρύ φάσμα τεχνοτροπιών, από τον γαλλικό Ρομαντισμό και Ιμπρεσιονισμό μέχρι το σύγχρονο αμερικανικό μεταμοντερνισμό. Στο πρώτο μέρος θα ακουστούν τρεις μελωδίες του Γάλλου Ανρί Ντυπάρκ (L’invitation au voyage-πρόσκληση σε ταξίδι, Soupir-αναστεναγμός και La Complainte de Mignon-το παράπονο της Μινιόν) και τρία τραγούδια του Κλωντ Ντεμπυσσύ (Τρία τραγούδια της Βιλιτώς). To πρώτο μέρος θα κλείσει με αποσπάσματα του ιδιαίτερα δημοφιλούς «Μαγικού κόρνου του αγοριού» του Μάλερ (Wer hat dies Liedlein erdacht-Ποιος σκέφτηκε αυτό το τραγούδι, Rheinlegendchen-Παραμυθάκι του Ρήνου, Wo die schöne Trompeten blasen-Εκεί που σαλπίζουν οι όμορφες τρομπέτες, Das irdische Leben-Η επίγεια ζωή και Urlicht-Αρχέγονο φως). Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στα Maeterlink Lieder (έξι τραγούδια σε ποίηση Μαίτερλινκ), έργο 13 του Τσεμλίνσκυ και στα Three early songs(τρία τραγούδια της νεότητας) του Κραμπ. Τα πρώτα γράφτηκαν από τον Αυστριακό συνθέτη του Μοντερνισμού το 1913, είναι έξι και βασίζονται σε στίχους του Βέλγου νομπελίστα, θεατρικού συγγραφέα, ποιητή και δοκιμιογράφου Μωρίς Μαίτερλινκ, ο οποίος είναι γνωστός στο ελληνικό φιλόμουσο κοινό από το λιμπρέτο της όπερας «Πελλέας και Μελισσάνθη» του Ντεμπυσσύ. Ο Τζωρτζ Κραμπ, συνέθεσε τα Τρία τραγούδια της νεότητας για πιάνο και φωνή το 1947, σε ηλικία 18 ετών, πάνω σε ποίηση των Ρόμπερτ Σάουθι και Σάρας Τέσντεϊλ. Ο ίδιος, σε σημείωμά του, τα αναφέρει ως «νεανικά αμαρτήματα», που εμπνεύσθηκε από την τότε μέλλουσα σύζυγό του Ελίζαμπεθ Μπράουν, στην οποία είναι αφιερωμένα τα τραγούδια (Night, Let it be forgotten, Wind Elegy).