Μια πρωτότυπη και μοντέρνα εικαστική έκθεση θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και όσοι βρεθούν …
κατά τη χρονική περίοδο από τις 14/10 μέχρι τις 13/11 στη συμπρωτεύουσα. Στη γκαλερί Λόλα Νικολάου φιλοξενούνται έργα των Robert Bradford και Kalos & Klio. Έργα από παιχνίδια, νέα υλικά αλλά και έργα με έθνικ πινελιές.
Περισσότερες πληροφορίες για τους καλλιτέχνες
Ο Robert Bradford, γράφει για τη δουλειά του: «Ξεκίνησα να χρησιμοποιώ παιχνίδια ως υλικά δημιουργίας πέντε χρόνια πριν. Όλα άρχισαν στο στούντιο μου στη Κορνουάλη, όταν το βλέμμα μου καρφώθηκε σε μερικά κουτιά με παλιά παιχνίδια των παιδιών μου που αποθηκεύαμε εκεί.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Οι δημιουργίες μου είναι η απάντηση μου στην ποικιλία του χρώματος και της φόρμας, σε τυχαίες αντιπαραθέσεις και τα υπερβατικά νοήματα που λάμβαναν οι συνδυασμοί πάνω στο πλαστικό, το οποίο είναι το υλικό που κυριαρχεί στη γλυπτική μου προς το παρόν. Νέα υλικά αναζητούν τη θέση τους στη τέχνη μου, που ίσως δεν περιλαμβάνουν πλαστικό, υλικά εμφανώς εύπλαστα, που κάποτε είχαν δική τους ζωή, και συνέβαλαν στις ζωές των ανθρώπων.
Για μένα το γεγονός ότι τα αντικείμενα αυτά αποτέλεσαν μέρος της καθημερινής εμπειρίας των ανθρώπων που τα χρησιμοποίησαν για άλλους λόγους, και όχι βεβαίως για να παράγουν Τέχνη, αυτομάτως προσθέτει στο δημιουργικό βάθος της εργασίας μου, καθώς τα αντικείμενα αυτά έχουν δική τους ιστορία η οποία ενσωματώνεται και παράλληλα συνεχίζει να ζει μέσα από τη δουλειά μου, μεταλλασσόμενη σε κάτι ξεχωριστό.
Τα παιχνίδια είναι σε γενικές γραμμές μικρά γλυπτά σχεδιασμένα από ανθρώπους η αξία των οποίων δεν θα αναγνωριστεί ποτέ. Τα έργα μου συνιστούν εξίσου κλοπή και αναγνώριση. Απολαμβάνω στα παιχνίδια ως υλικό το χρώμα και τη λάμψη, την ένταση των επιφανειών και το γεγονός ότι αν και αποτελούμενα από κατώτερα υλικά δείχνουν τόσο όμορφα -κατά τη προσωπική οπτική μου γωνία βεβαίως. Κατά κάποιο τρόπο, βαδίζω στα χνάρια του “τρελού επιστήμονα” που προσπαθεί να δώσει ζωή / να αναστήσει άψυχα αντικείμενα…»
O ιστορικός τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος αναφέρεται στη δουλειά των Kalos&Klio σε βιβλίο πάνω στο έργο τους που θα εκδοθεί στις αρχές του 2011: «Οι Kalos&Klio ανακατασκευάζουν ψηφιακά mandalas, θιβετανικά thangas μεταφερμένα στην εποχή του διαστήματος, φτιάχνουν έναν κόσμο Matrix αποτελούμενο από τα απόβλητα του πολιτισμού του χθες.
Τα έργα τους περιέχουν ένα αλφαβητάρι από διακοσμήσεις [ornaments], διακοσμητικά μοτίβα [patterns] που εσωκλείουν από σεξουαλικά συμπλέγματα έως σκοτεινές ρομαντικές θεματολογίες. Η δουλειά τους φέρει αυτό το κοπιώδες στίγμα διαλογισμού και αυτοπειθαρχίας ενώ, παράλληλα, παραμένει σχεδόν τελείως ποπ. Κάθε έργο των Kalos&klio επιβεβαιώνει μια υποψία που ήδη είχαμε: Ο πλανήτης σήμερα βρίσκεται σε έναν περίεργο αναβρασμό. Είναι αλήθεια, η πραγματικότητα μοιάζει όλο και λιγότερο πραγματική».