Ο Gerhart Hauptmann (1862–1946), Γερμανός θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος, είναι ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του Γερμανικού λογοτεχνικού νατουραλισμού. Είχε κερδίσει αρκετά λογοτεχνικά βραβεία στη Γερμανία, ανάμεσα τους και το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1912).

Το έργο του Rose Bernd έκανε πρεμιέρα το 1903, στο Deutsches Theater του Βερολίνου. Το 1919 γυρίστηκε σε ασπρόμαυρη ταινία, το 1957 σε έγχρωμη, και το 1998 έγινε τηλεοπτική διασκευή του.

Ο Hauptmann εμπνεύστηκε από την αληθινή ιστορία μιας 25χρονης βρεφοκτόνου, της Χέντβιχ Ότε. Η νεαρή Ρόζα διχάζεται ανάμεσα στις επιθυμίες της και τις προσδοκίες των άλλων. Ανέβαλλε τον γάμο της με τον Αύγουστο Κάιλ επί τρία χρόνια. Ο πατέρας της θέλει απεγνωσμένα η κόρη του να παντρευτεί και να πάει να μείνει με τον άντρα της, διότι αυτό θα έλυνε τα οικονομικά του προβλήματα.

Ο παντρεμένος Φλαμ φλερτάρει με τη Ρόζα και συνεχώς προβάλλει δικαιολογίες για να μην εγκαταλείψει την ανάπηρη, κατάκοιτη γυναίκα του. Η Ρόζα τον ερωτεύεται και μένει έγκυος. Γι’ αυτό και τελικά αποφασίζει να παντρευτεί τον Αύγουστο, μολονότι δεν είναι αυτός ο πατέρας του παιδιού της. Μια σειρά ατυχών γεγονότων και κακόβουλων πράξεων από φθονερούς και εκδικητικούς συγχωριανούς της οδηγούν τη Ρόζα στον φόνο του μωρού της. H Rose Bernd είναι η δραματική ιστορία μιας κοπέλας παγιδευμένης σε ένα παραδοσιακό και περιοριστικό περιβάλλον. Η πτώση της σε δυσμένεια είναι αποτέλεσμα των αντισυμβατικών και κοινωνικά μη αποδεκτών ενεργειών της. Είναι η συγκινητική απεικόνιση της καταστροφής μιας νέας, που ζητά από τη ζωή περισσότερα απ’ όσα μπορεί να της προσφέρει το περιορισμένο περιβάλλον της.

Η Rose Bernd παρουσιάζεται με την άδεια του πρακτορείου Felix Bloch Erben, που εδρεύει στο Βερολίνο της Γερμανίας.

Μια παράσταση που έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό, έχει παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ και έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. Ένα κλασικό κείμενο σε μια σύγχρονη θεατρική απόδοση με επίκαιρο αλλά και διαχρονικό προβληματισμό.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Το θεατρικό έργο Rose Bernd εκτυλίσσεται στην επαρχία. Εδώ το χωριό είναι ένα κλειστό οικοσύστημα, όπου κάθε άτομο πρέπει να ανέχεται όλους τους άλλους· με άλλα λόγια, ο καθένας είναι καταδικασμένος να συνυπάρχει με όλους τους άλλους. Όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και γνωρίζουν τα πάντα ο ένας για τον άλλο. Στο έργο, το χωριό είναι παρόν συνεχώς και σε όλες τις σκηνές. Επί πλέον, η παρουσία του γίνεται περισσότερο αισθητή όταν κατ’ ουσίαν απουσιάζει, και το κοινό νιώθει μια απλή υποψία του έντονου, ελεγκτικού του βλέμματος πίσω από μια μισάνοιχτη πόρτα. Συνεπώς, το σύστημα έχει μια παρανοϊκή δομή που διέπεται από την αρχή του απόλυτου ελέγχου, είναι δηλαδή ένα «πανοπτικό».

Συνοψίζοντας, το σύστημα ελέγχου λειτουργεί σχεδόν αυτόματα, διότι ποτέ δεν ξέρεις αν είσαι υπό παρακολούθηση ή όχι. Γι’ αυτό και είναι φυσικό να συμπεριφέρεται κανείς σαν να βρίσκεται συνεχώς υπό εξέταση, με το αμυντικό του σύστημα πάντα ενεργοποιημένο. Αυτή η παρανοϊκή δομή είναι βασισμένη στη μόνιμη αβεβαιότητα, στον φόβο και στην δυσπιστία προς τον άλλο, ο συνδυασμός των οποίων παρέχει μια αρχετυπική, ιδανική βάση για την άνοδο και τον σχηματισμό απολυταρχικών συστημάτων, όπου τα υποκείμενα προσπαθούν παράλληλα να βρουν καταφύγιο σε μια ασφαλή θέση. Ως έναν βαθμό, η Rose Bernd θυμίζει αστυνομικό μυθιστόρημα· όταν όμως πλέον η κατάσταση δεν επιδέχεται λύση, η τραγωδία γίνεται αναπόφευκτη.

Mateja Koležnik

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Mateja Koležnik
Μετάφραση: Mojca Kranjc
Δραματουργός: Nika Leskovšek
Σκηνικά: Marko Japelj
Κοστούμια: Alan Hranitelj
Επιλογή μουσικής και vocal coaching: Simon Dvoršak
Χορογραφίες: Magdalena Reiter
Γλωσσικός σύμβουλος: Jože Volk

Διανομή:

Brane Završan: Μπερντ
Liza Marija Graši: Ρόζα Μπερντ
Andrej Muren: Κριστόφ Φλαμ
Luka Pokaj: Κα Φλαμ
Igor Žužek: Άρτουρ Στρέκμαν
Aljoša Koltak: Αύγουστος Κάιλ
David Čeh: Μάρτιν
Barbara Medvešček, Manca Ogorevc, Tanja Potonik, Igor Sancin, Damjan M. Trbovc: Εργάτες του Φλαμ

Βραβεία:

Το 2016, η Rose Bernd κέρδισε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας στο κρατικό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Θεάτρου IATC / AICT.

Η Liza Marija Grašič αναγορεύτηκε η καλύτερη νέα ηθοποιός στο Φεστιβάλ Θεάτρου του Μάριμπορ, το 2016.

Η Pia Zemljič κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ Θεάτρου του Μάριμπορ, το 2016.

Με ελληνικούς & αγγλικούς υπέρτιτλους


Διαβάστε επίσης:

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους με την υπογραφή του ΚΘΒΕ