Φέτος, το 2017, το Φεστιβάλ γιορτάζει τα οκτώ χρόνια του.
Σε καιρούς που οι εθνικιστικές τάσεις πληθαίνουν, το Φεστιβάλ στοχεύει να χτίσει γέφυρες μέσω της μουσικής και να γκρεμίσει τις διακρίσεις μεταξύ των μουσικών ειδών αλλά και των ανθρώπων. Η μουσική φέρνει κοντά καλλιτέχνες και ανθρώπους με διαφορετικές πολιτιστικές καταβολές, και η Σάμος αποτελεί κατεξοχήν ιδανικό τόπο για κάτι τέτοιο. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά επίκαιρο για ένα παραμεθόριο νησί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εκεί όπου συναντιούνται Ανατολή και Δύση. Κατά την παράδοση του Φεστιβάλ, εμφανίζονται στην ίδια σκηνή Έλληνες και Τούρκοι μουσικοί, ανάμεσα σε μια πλειάδα διεθνών καλλιτεχνών.
Το Samos Young Artists Festival συνεχίζει αυτή την παράδοση και το 2017, φέρνοντας κοντά εξαιρετικούς νέους καλλιτέχνες πολλών και διαφορετικών εθνικοτήτων που θα μας χαρίσουν μουσική υψηλού επιπέδου από διάφορες παραδόσεις. «Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα που αγγίζει όλους και όλοι τη νιώθουν. Ταυτόχρονα, η μουσική εκφράζει απόλυτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη νοοτροπία κάθε λαού», δηλώνει ο Μουσικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Daniel Nodel.
Το Ίδρυμα Schwarz δεν κάνει συμβιβασμούς στην επιλογή των καλλιτεχνών για το Φεστιβάλ: «Η υψηλή ποιότητα είναι κι αυτή ένα πανανθρώπινο ζητούμενο. Προσκαλούμε μόνο μουσικούς που να μας συναρπάζουν και να ικανοποιούν τα αυστηρά καλλιτεχνικά μας κριτήρια», λέει ο Daniel Nodel. Το πρόγραμμα καλύπτει ένα μεγάλο εύρος μουσικής, από το κλασικό πιάνο και το ρεσιτάλ τραγουδιού ως ένα κουαρτέτο εγχόρδων που νιώθει εξίσου άνετα με τη τζαζ όσο και με την κλασική μουσική, μια βραδιά με παραδοσιακά τραγούδια με συνοδεία κιθάρας και κρουστών, έως τη μουσική του κόσμου.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Συμμετέχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι αλλά και ανερχόμενοι νέοι καλλιτέχνες, όπως οι: Mulo Francel και Didi Lowka από το Quadro Nuevo, το κιθαριστικό ντουέτο Café del Mundo και ο κλαρινετίστας Sebastian Manz. Μαζί τους, το κουαρτέτο εγχόρδων Vision, που πρόσφατα απέσπασε το πρώτο βραβείο και σάρωσε όλα τα ειδικά βραβεία στον μουσικό διαγωνισμό της Γενεύης, οι μονωδοί Talia Or και Δάφνη Σουβατζή με τους παρτενέρ τους, Marcelo Amaral, Raphael Derderyan και François Aria, ο θαυμάσιος νεαρός φλαουτίστας Matvey Demin, οι πιανίστες Gülru Ensari και Αλεξία Μουζά και η αρπίστα Sarah Verrue.
Αγαπημένες μουσικές συναντούν καινούριους ήχους. Αρμονικές αντιθέσεις γοητεύουν τις αισθήσεις μας.
Η τιμή του εισιτηρίου διατηρείται χαμηλή, 5 Ευρώ ανά συναυλία, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ένα όσο το δυνατόν πλατύτερο κοινό να απολαύσει αυτό το επταήμερο ταξίδι στον κόσμο της μουσικής.
Οι συναυλίες του Φεστιβάλ γίνονται στο υποβλητικό Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου, με θέα το Αιγαίο, εκεί όπου ο Πυθαγόρας συνέθεσε τους νόμους της αρμονίας και της φιλοσοφίας πριν 2500 χρόνια. Το Φεστιβάλ προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών καθώς και κατοίκων της Σάμου.
Aκολουθεί το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων:
Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017
Al’mira με τους: Daphné Souvatzi (mezzo-soprano), Raphaël Derderyan (percussion), François Aria (flamenco guitar)
Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
Piano Evening με την Alexia Mouza (piano)
Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017
Classic & Jazz με το Vision String Quartet: Jakob Encke (violin), Daniel Stoll (violin), Sander Stuart (viola), Leonard Disselhorst (cello)
Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017
Clarinet, Flute & Piano με τους: Sebastian Manz (clarinet), Matvey Demin (flute), Gülru Ensari (piano)
Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017
Café del Mundo meets Quadro Nuevo με τους: Mulo Francel (saxophone), Didi Lowka (bass, percussion), Jan Pascal (guitar), Alexander Kilian (guitar)
Σάββατο 12 Αυγούστου 2017
Cello & Piano με τους: Maximilian Hornung (cello), Herbert Schuch (piano)
Κυριακή 13 Αυγούστου 2017
Song Recital με τους: Talia Or (soprano) και Marcelo Amaral (piano)