Σαν Μυθιστόρημα: Ο Γιάννης Κιουρτσάκης στον Ιανό για την παρουσίαση του βιβλίου του

Ο Γιάννης Κιουρτσάκης παρουσιάζει το βιβλίο του «Σαν Μυθιστόρημα» στον Ιανό.

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου, στις 20:30, η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Πατάκη, σας προσκαλούν σε συνομιλία που θα κάνει ο συγγραφέας Γιάννης Κιουρτσάκης με τη μυθιστοριογράφο Λίλα Κονομάρα, αλλά και με το κοινό, με αφορμή τη νέα έκδοση του βιβλίου του «Σαν Μυθιστόρημα».

Προλογίζει ο ποιητής Θανάσης Χατζόπουλος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24, και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Τώρα λοιπόν το έχεις καταλάβει: μόνο αν κάνεις τη ζωή σου μυθιστόρημα, ανιστορώντας όσα έζησες και προσπαθώντας να τα δεις από νέες οπτικές γωνίες -κοιτάζοντας τον άλλο σαν να ήτανε ο εαυτός σου και τον εαυτό σου σαν να ήταν άλλος, κοιτάζοντας το παρελθόν σου σαν να ήτανε παρόν και το παρόν σου σαν να ήταν ακόμα για σένα μέλλον-, μόνο με αυτά και μ’ άλλα τέτοια «ψέματα» ανακαλύπτεις κάποτε τη σκληρή αλήθεια της ζωής σου. Ναι είναι παράξενο, μα τώρα πια το ξέρεις: μόνο αν δεις τη ζωή σαν μυθιστόρημα, αγγίζεις τον κρυφό πυρήνα της ζωής.» Το Σαν μυθιστόρημα, που πρωτοκυκλοφόρησε στα 1995 και βραβεύτηκε το 1996 με το Βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω», σηματοδοτεί μια ριζική τομή στην προσωπική και λογοτεχνική πορεία του Γιάννη Κιουρτσάκη που στα έως τότε δοκιμιακά του κείμενα εξερευνούσε τη συλλογική δημιουργία των ανθρώπων, «το εμείς του πολιτισμού» όπως εξηγεί ο ίδιος.

Στο πρωτότυπο αυτό μυθιστόρημα – το πρώτο μέρος μιας αυτοβιογραφικής τριλογίας με τον τίτλο «Το ίδιο και το άλλο» – ο Κιουρτσάκης αναζητεί τον συγγραφικό του «εγώ» μιλάει για τον εαυτό του και τον Χάρη, τον νεκρό του αδελφό που κουβαλάει στις πλάτες του σαν άλλο Δίκωλον, ένα δυαδικό σχήμα που δανείζεται από την καρναβαλική παράδοση. Αυτή η ιδιαίτερη οντότητα που κυριαρχεί στην μυθοπλασία του Κιουρτσάκη συνδέει το παρόν και το παρελθόν χωρώντας μέσα της τον «ζωντανό» συγγραφέα και τον «νεκρό» αδελφό. Ο συγγραφέας επιχειρεί να φανερώσει το άλλο που φωλιάζει μέσα στο ίδιο και να προσδιορίσει τη θέση του εαυτού του μέσα στον κόσμο – τόσο τον έξω όσο και τον μέσα του.

Γιάννης Κιουρτσάκης

Ερευνητικό, δοκιμιακό ή μυθιστορηματικό, ολόκληρο το έργο του Γιάννη Κιουρτσάκη, όπως αποκρυσταλλώνεται με τον χρόνο, είναι ένας διαρκής διάλογος: με τους δασκάλους του, τους φίλους του, τον αναγνώστη με την ελληνική λαϊκή παράδοση και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό• με τους αγαπημένους νεκρούς, τις νεότερες γενιές και τους αγέννητους•με τον ίδιο του τον εαυτό. Πίσω από την ποικιλία των θεμάτων υπάρχουν τρεις σταθεροί άξονες: η ταυτότητα, ατομική ή συλλογική, ως αναπόφευκτη σχέση με τους άλλους•η δημιουργία, ως μοναδικό θεμέλιο ενός ζωντανού πολιτισμού• η αναζήτηση μιας ανθρώπινης ζωής στους δύσκολους καιρούς. Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του: Το ζητούμενο του ανθρώπου, 2011, Ο νεοελληνικός διχασμός και το μυστήριο της τέχνης: Ξαναβλέποντας δύο ταινίες του Λάκη Παπαστάθη, 2014, Γυρεύοντας στην εξορία την πατρίδα σου, 2015, Ο Παπαδιαμάντης, η Ελλάδα και ο κόσμος μας: Διάλογος φιλίας με τον Λάκη Προγκίδη, 2018, Ένα αστόπαιδο στο σχολειό του Καραγκιόζη, 2019, Το θαύμα και η τραγωδία: Το Εικοσιένα από τον κόσμο του Ομήρου στην παγκόσμια επαρχία, 2020.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ