Η Τίτα γεννιέται πάνω στο τραπέζι της κουζίνας, μέσα σε μια πλημμύρα δακρύων από αυτά που προκαλεί το καθάρισμα των κρεμμυδιών. Καταδικασμένη από την παράδοση να μείνει ανύπαντρη για να φροντίζει την τυραννική μητέρα της, τη μαμά Ελένα, η Τίτα βρίσκει τον σκοπό της ζωής της στην κουζίνα της οικογένειας Ντε λα Γκάρσα. Τα φαγητά της όχι μόνο μαγεύουν με τις εξαίσιες γεύσεις τους, αλλά μεταδίδουν και συναισθήματα, τον πόνο, την πίκρα, τη χαρά ή τον πόθο της σε όποιον τα γεύεται. Όταν μάλιστα η μαμά Ελένα αναγκάζει τον αγαπημένο τής Τίτα, τον Πέδρο, να παντρευτεί τη μεγαλύτερη αδελφή της, η Τίτα μαθαίνει να διατηρεί και να τρέφει την αγάπη του με τα θρυλικά εδέσματά της.
Συνταγές της μεξικάνικης κουζίνας, έντονα πάθη και μαγικός ρεαλισμός είναι τα συστατικά του απολαυστικού μυθιστορήματος της Λάουρα Εσκιβέλ, που θεωρείται από τα σημαντικότερα ισπανόφωνα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα. Μεταφράστηκε σε σαράντα γλώσσες, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με μεγάλη επιτυχία και χάρισε στη συγγραφέα μια θέση στο πάνθεον της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας.
Λάουρα Εσκιβέλ – Πληροφορίες για τη συγγραφέα
Η Λάουρα Εσκιβέλ (Laura Esquivel) γεννήθηκε στο Μεξικό το 1950. Άρχισε την καριέρα της ως σεναριογράφος. Η έκδοση του πρώτου της μυθιστορήματος Σαν νερό για ζεστή σοκολάτα το 1989 αποτέλεσε κορυφαίο εκδοτικό γεγονός της δεκαετίας του ’90 σε ολόκληρο τον κόσμο. Η μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφο, σε δικό της σενάριο, γνώρισε επίσης τεράστια εμπορική επιτυχία. Ακολούθησαν έξι μυθιστορήματα, κάποια από τα οποία κυκλοφόρησαν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.