Σπάνια μια ιδιωτική πρωτοβουλία πολιτιστικού περιεχομένου αγγίζει τέτοιο επίπεδο τελειότητας, όσο το Sani Festival. Το αποδεικνύουν το σταθερά πιστό κοινό του, οι σπουδαίες συμμετοχές, η άριστη διοργάνωση, ο διεθνής του αντίκτυπος, η διαρκής ανανέωσή του.
Σ’ αυτό το πνεύμα, φέτος το πρόγραμμα διευρύνεται, περιλαμβάνοντας πέραν της μουσικής, και άλλες παραστατικές τέχνες. Στόχος του πάντα, η διαδραστική επικοινωνία καλλιτεχνών και κοινού σ’ ένα κοινωνικά διευρυμένο πλαίσιο, αφού χάριν της ιδιαιτερότητάς της διοργάνωσης φέρνει κάτω από την ίδια «στέγη» πολλές διαφορετικές κουλτούρες.
Με αιχμή του δόρατος την jazz μουσική – η αγάπη γι’ αυτήν, εξάλλου, το «γέννησε» πριν από 22 χρόνια – φέτος παρουσιάζει μεγάλα ονόματα του διεθνούς μουσικού στερεώματος. Μεταξύ αυτών την κάτοχο βραβείων Grammy Terri Lyne Carrington, ντράμερ, συνθέτρια και παραγωγό, που θα ανοίξει την αυλαία της φετινής διοργάνωσης παρουσιάζοντας το πρότζεκτ της «The Mosaic 2» (11.07), ένα συγκρότημα αποκλειστικά με γυναίκες μουσικούς του είδους με «φωνή» τη διάσημη τραγουδίστρια και συνθέτρια Lizz Wright, η οποία ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2005, προσκεκλημένη ως ανερχόμενο αστέρι στο Sani Festival, ενώ φέτος επανέρχεται στο Λόφο της Σάνης ως μία παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνιδα της R’N’B και της soul. Από ελληνικής πλευράς έχει προσκληθεί το Nikolas Anadolis Trio (13.07), από τις πιο φιλόδοξες παρουσίες της jazz, με απήχηση όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική.
Τις υπόλοιπες παραστατικές τέχνες θα εκπροσωπήσει επάξια το χοροθέατρο Kinetic Theatre of Moscow (2.08), του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη και χορογράφου Sasha Pepelyaev που θα παρουσιάσει μια avant garde, multi-media παράσταση σωματικού θεάτρου (βασισμένη στην τέχνη της κίνησης του σώματος και τον αυτοσχεδιασμό), μία ρηξικέλευθη εξέλιξη της μακράς χορευτικής παράδοσης της Ρωσίας.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Την παράσταση αναμένεται να κλέψει το «A», μια κινηματογραφική παράσταση εμπνευσμένη από τον μύθο της Αντιγόνης, μια μεταμοντέρνα έκδοση του αρχαίου ελληνικού δράματος, η οποία πήρε σάρκα και οστά μέσω κοινωνικής χρηματοδότησης (crowdfunding, 568 ανθρώποι από όλο τον κόσμο έκαναν πραγματικότητα αυτή την ιδέα-εγχείρημα) στηρίζοντας νέους, καταξιωμένους Έλληνες δημιουργούς, που αποτελούν τους συντελεστές της παράστασης. Πρόκειται για μια καινότομο παραγωγή, ένα συλλογικό πρότζεκτ από το Α ως το Ω σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου Στάθη Αθανασίου (26.07).
Artistic Director: Olga Tabouris-Babalis