Second Nature: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα Έρευνας και Σχεδιασμού 

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το αρχιτεκτονικό γραφείο The New Raw παρουσιάζουν το Second Nature, ένα καινοτόμο πρόγραμμα Έρευνας και Σχεδιασμού που συνδυάζει τις νέες τεχνολογίες και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού διοργανώνεται Συμπόσιο, Έκθεση καθώς και ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις για επισκέπτες όλων των ηλικιών. 

Τι είναι το Second Nature;

Το Second Nature είναι ένα έργο Έρευνας και Σχεδιασμού (R&D) με σκοπό τη μελέτη και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά και, ειδικότερα, τους κινδύνους που προκαλούν τα λεγόμενα «δίχτυα-φαντάσματα» στη θαλάσσια πανίδα. Τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα των ψαράδων στη θάλασσα, θεωρούνται τα πιο θανατηφόρα θαλάσσια απορρίμματα και αποτελούν μια εξαιρετικά σημαντική περιβαλλοντική απειλή παγκοσμίως.

Η πρωτοβουλία Second Nature οραματίζεται ένα οικοσύστημα στο οποίο η θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά μετατρέπεται σε πρώτη ύλη για μια νέα οικονομία. Μια οικονομία που χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες αιχμής και τη δημιουργικότητα για να επιφέρει κοινωνικές αλλαγές.

Το έργο συλλέγει εγκαταλελειμμένα δίχτυα από τον βυθό της θάλασσας και με τη βοήθεια του 3D printing τα μετατρέπει σε ψηφιακά κατασκευασμένα κοχύλια, σύμβολο της θαλάσσιας ομορφιάς και καθαριότητας. Προκειμένου να μετατραπούν τα «δίχτυα-φαντάσματα» σε πρώτη ύλη, διαχωρίζονται στα διαφορετικά είδη που τα συνθέτουν (δίχτυα, σχοινιά, φελλοί, βαρίδια). Στη συνέχεια, τα πλαστικά μέρη θρυμματίζονται και εξωθούνται για να δημιουργήσουν τα πολύχρωμα νήματα που απαιτούνται για τις ανάγκες της τρισδιάστατης εκτύπωσης

Περισσότερα για το Second Nature μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα www.secondnature.gr

Συμπόσιο Second Nature. Marine Plastic Waste – Blue & Circular Economy – New Technologies

Την Πέμπτη 24 Μαΐου διοργανώνεται το Συμπόσιο «Second Nature. Marine Plastic Waste – Blue & Circular Economy – New Technologies» με ομιλητές σημαντικούς Ευρωπαίους επιστήμονες και ειδικούς σε θέματα περιβάλλοντος, κυκλικής οικονομίας, σχεδιασμού και τεχνολογίας. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες για την επικρατούσα ρύπανση από θαλάσσια απορρίμματα στην Ανατολική Μεσόγειο, για παραδείγματα κυκλικής οικονομίας, καθώς και για τρόπους με τους οποίους εγκαταλελειμμένος αλιευτικός εξοπλισμός μπορεί να «μεταμορφωθεί» σε νέα, χρήσιμα προϊόντα.

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου θα γίνει η ανακοίνωση της θέσπισης δύο επιχορηγήσεων (Grants): του International Technological Innovation Grant και του Industrial Design Competition for Greek designers.

Το Συμπόσιο θα διεξαχθεί στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς) και η γλώσσα του είναι η αγγλική.

Για την παρακολούθηση είναι απαραίτητη η εγγραφή εδώ.

Ντοκιμαντέρ

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου θα γίνει η πρώτη παγκόσμια προβολή του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Second Nature» της υποψήφιας για Όσκαρ κινηματογραφίστριας Δάφνης Μαντζιαράκη. Η ταινία παρακολουθεί την πορεία της μετατροπής των «διχτυών-φαντασμάτων» από παγίδες θανάτου σε τρισδιάστατα εκτυπωμένα κοχύλια, σύμβολο της θαλάσσιας ομορφιάς και καθαρότητας.

Το ντοκιμαντέρ έχει ήδη γίνει δεκτό και θα προβληθεί στην κατηγορία «Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους» του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Σίδνεϋ.

Έκθεση

Στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη θα φιλοξενείται από τις 25 Μαΐου η έκθεση «Second Nature – A New Life», όπου θα παρουσιαστεί η συλλογή κοχυλιών, καθώς και μια σειρά από πολύχρωμα επιτραπέζια σκεύη και έπιπλα, όλα ψηφιακά κατασκευασμένα με τρισδιάστατη εκτύπωση από ανακυκλωμένα θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα. Με αυτόν τον τρόπο αυτά αποκτούν μια «δεύτερη ζωή», ενώ παράλληλα προτείνεται μια βιώσιμη λύση για το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης.

Διάρκεια έκθεσης: 25 Μαΐου – 10 Ιουνίου
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή  10.00-20.00, Σάββατο 10.00-14.00
* Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα 28 Μαΐου

Παράλληλες δράσεις

Με την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή μαθητές την Παρασκευή 25 Μαΐου. Με τη βοήθεια του Πάνου Σακκά και της Φωτεινής Σετάκη, οι οποίοι ίδρυσαν το αρχιτεκτονικό γραφείο New Raw στο Ρότερνταμ, τα παιδιά θα ενημερωθούν για το πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών από τα «δίχτυα-φαντάσματα» και τα πλαστικά απορρίμματα, καθώς και για τη δυνατότητα αξιοποίησής τους ως υλικού για τρισδιάστατη εκτύπωση.

Το Σάββατο 26 Μαΐου ο κήπος της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη θα είναι ανοιχτός σε επισκέπτες όλων των ηλικιών και οι New Raw θα τους μυήσουν στην κυκλική οικονομία και την τρισδιάστατη εκτύπωση.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ