Τα Σεμινάρια Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου-Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους, Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ και Ιστορίας & Κριτικής Κινηματογράφου παρουσιάζονται την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 στις 12.30 σε παρουσίαση-ανοιχτό μάθημα (δωρεάν) στο Σχολείο του Σινεμά.
Την Κυριακή 2.2.2020 στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό μάθημα (δωρεάν) Ιστορίας και Κριτικής κινηματογράφου διάρκειας 2,5 ώρες στο οποίο θα παρουσιαστεί επίσης ο Νέος Κύκλος Μαθημάτων του Σεμιναρίου για το 2020. Ο Νέος κύκλος θα συνδυάσει Ιστορία και Κριτική Κινηματογράφου θα περιλαμβάνει όλα τα κινηματογραφικά ρεύματα περιεκτικά, τους σημαντικότερους δημιουργούς του σινεμά, ενδιαφέρουσες θεματολογίες, Βιβλία που έγιναν Ταινίες, Πολιτικός Κινηματογράφος, Φεμινισμός και Κινηματογράφος κ.α. Στα 11 μαθήματα περιλαμβάνονται για το Ελληνικό Σινεμά, για το Animation και για τον Πειραματικό Πρωτοποριακό Κινηματογράφο. Δηλαδή Όλη η Ιστορία του Σινεμά, ένας Χάρτης και Οδηγός της.
Στον Άξονα Κριτική Κινηματογράφου θα διδαχτεί μια μέθοδος κριτικής προσέγγισης των ταινιών και θα αναλυθούν και μελετηθούν, θα γραφούν κριτικές από τους συμμετέχοντες για σημερινές και παλιότερες ταινίες. Θα καταπιαστούμε ενδεικτικά με τον Τζόκερ, ο Ιρλανδός και το Κάποτε στο Χόλιγουντ αλλά και με ταινίες όπως τα Άγρια Αγόρια ή εκείνες του Γκουσμάν.
Στα δωρεάν μαθήματα-παρουσιάσεις μέσα από την προβολή, τον σχολιασμό και την ανάλυση αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σημαντικές στιγμές από τα ρεύματα, κινήματα και σχολές της ιστορίας του κινηματογράφου, από ταινίες σημαντικών δημιουργών του σινεμά, από ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ αλλά και από ταινίες animation και πειραματικές πρωτοποριακές ταινίες.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Τα αποσπάσματα θα αναλυθούν με άξονες την Ιστορία και Κριτική Κινηματογράφου και τη Σκηνοθεσία Ταινιών Μυθοπλασίας και Ντοκιμαντέρ, θα μελετηθεί το Ύφος και η Μορφή των Ταινιών αλλά και το Ύφος των Δημιουργών, τα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου, τι συνιστά την Κινηματογραφική Γλώσσα. Πως μπορούμε να κάνουμε ταινίες μικρού μήκους με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει ο καθένας από εμάς.
Στον άξονα Παρουσίαση των Σεμιναρίων που θα πραγματοποιηθούν Κυριακή πρωί 2.2.2020 στις 12.30 θα ενημερωθούν οι παρευρισκόμενοι λεπτομερειακά για το περιεχόμενο και τη δομή των σεμιναρίων, για τις μέρες και ώρες διεξαγωγής τους, θα εγγραφούν όσοι δεν έχουν εγγραφεί. Κατόπιν θα γίνει ένα ανοικτό μάθημα από τον Γιάννη Καραμπίτσο (σκηνοθέτη, μοντέρ και κριτικό κινηματογράφου) κυρίως για τα Σεμινάρια Σκηνοθεσίας και Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους, Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ και Ιστορίας & Κριτικής Κινηματογράφου.
Και 2 Κουβέντες για τα Σεμινάρια που θα παρουσιαστούν σε δωρεάν μαθήματα την επόμενη Κυριακή 2.2.2020 στις 12.30 και στις 19.00 και θα ξεκινήσουν το Πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου του 2020 σε μέρες και ώρες μέσα στο Σαββατοκύριακο που θα οριστικοποιηθούν στο ανοιχτό μάθημα παρουσίαση της Κυριακής.
Σεμινάριο Σκηνοθεσίας και Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους 2020:
Πρακτικό κυρίως Σεμινάριο για Αρχαρίους που περιλαμβάνει γύρισμα ταινίας μικρού μήκους 6 λεπτών και θεωρητικό κομμάτι όπου διδάσκονται μέσα από την προβολή, ανάλυση και τον σχολιασμό αποσπασμάτων αντιπροσωπευτικών ταινιών επιλεγμένων δημιουργών οι Βασικές Αρχές της Σκηνοθεσίας του Σεναρίου της Εικονοληψίας της Ηχοληψίας της Κινηματογραφικής Πρακτικής.
Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2020:
Δημιουργία Ταινίας Ντοκιμαντέρ 10-15 λεπτά και διδασκαλία όλης της διεργασίας από την σύλληψη της ιδέας και του θέματος, την έρευνα μέχρι το γύρισμα. Η Ιστορία του Ντοκιμαντέρ μέσα από την Παρουσίαση των Βασικών Σταθμών του (προβολή σχολιασμός και ανάλυση αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες).
Σεμινάριο Ιστορίας και Κριτικής Κινηματογράφου 2020:
11 Μαθήματα που περιλαμβάνουν όλα τα κινηματογραφικά ρεύματα, τους πιο σημαντικούς δημιουργούς, σύντομη ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, του ντοκιμαντέρ, του animation και του πειραματικού -πρωτοποριακού κινηματογράφου, ενδιαφέρουσες θεματολογίες όπως Βιβλία που έγιναν Ταινίες και Φεμινιστικός Κινηματογράφος και Διδασκαλία Μεθόδου Κριτικής Προσέγγισης παλιότερων κλασικών και σύγχρονων ταινιών. (Τζόκερ, ο Ιρλανδός, Κάποτε στο Χόλιγουντ).