Το «The Sense of an Ending»* ως τίτλος μπορεί να συνδεθεί με το χρόνο, με την αίσθηση ενός επικείμενου τέλους αλλά και με τις αιώνιες προσπάθειες του ανθρώπου να συμβιβαστεί με όλα όσα έγιναν στη ζωή του στο παρελθόν, να ξεκαθαρίσει και να οργανώσει τη μνήμη του και τις επιδράσεις της στο παρόν, τον τρόπο που βιώνει το σήμερα. Συνδέεται, ουσιαστικά, με την προσπάθειά του να συμβιβαστεί με τον ίδιο του τον εαυτό. Στη λογοτεχνία, αλλά και στη φωτογραφία, το πλήρωμα του χρόνου είναι πολλές φορές απροσδιόριστο. Ο «απροσδιόριστος χρόνος» μιας αφήγησης στοχεύει άλλοτε στη μυθοπλασία, άλλοτε στην αμφίβολη καταγραφή και ενίοτε στην ατομική κάθαρση μέσα από την παρουσίαση μιας προσωπικής ιστορίας.
Η παρούσα έκθεση αποτελείται από τις εικόνες μιας ευρύτερης χρονικής στιγμής λίγο πριν το τέλος, όπως το βιώνει ο κάθε καλλιτέχνης. Παρουσιάζεται η ολοκλήρωση μιας αφήγησης, ενός έργου προσωπικού, που άλλοτε τελειώνει με ένα αίσθημα ανακούφισης και άλλοτε αποτελεί απλώς το καύσιμο για μια αιώνια φωτιά που θα συνεχίσει να καίει και την επόμενη μέρα.
Το επιχείρημα που εκφράζεται τόσο σαγηνευτικά στο ομότιτλο βιβλίο, είναι ότι ο χρόνος στην «καθαρή» του κατάσταση είναι αποδιοργανωμένος και ότι όλα τα ψεύδη μας είναι προσπάθειες να ξεπεραστεί αυτή η αποδιοργάνωση, επιβάλλοντας πάνω του μια δομή με αρχή και τέλος. Τα σχέδια μας, είτε είναι πραγματικά είτε φανταστικά, υπάρχουν, κι εμείς οδηγούμαστε στο να τα πιστεύουμε ως μια μέθοδο εξανθρωπισμού του χρόνου. (Ανάργυρος Δρόλαπας)
Συμμετέχουν οι:
Δήμητρα Αθανασίου, Κορίνα Γιαλίδου, Ανάργυρος Δρόλαπας, Λεωνίδας Καλπαξίδης, Χρήστος Καπάτος, Κώστας Καψιάνης, Κλεοπάτρα Κουρλαμπά, Πέτρος Μακρής, Ιωάννης Μαρκάκης, Δημήτρης Μυλωνάς, Στεφανία Ορφανίδου
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Επιμέλεια Νίκου Μάρκου, Κώστα Καψιάνη και Ανάργυρου Δρόλαπα
(*) Αποτελεί τον τίτλο βιβλίου του Julian Barnes (2011)