Σολίστ στο ρεσιτάλ “Shared Stories” ο διακεκριμένος πιανίστας και καθηγητής του ΚΩΘ Βασίλης Βαρβαρέσος, τον οποίο θα απολαύσουμε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων «Μελίνα Μερκούρη» του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο.
Το ρεσιτάλ έχει τίτλο “Shared Stories” και περιλαμβάνει τις Τέσσερεις Impromptu, έργο 90, του Φραντς Σούμπερτ, τις Παραλλαγές σε ένα θέμα του Κορέλι του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, τις Σκηνές από την Παιδική Ηλικία, έργο 15, του Ρόμπερτ Σούμαν, το Χαρούμενο Νησί του Ντεμπυσύ και Το Βαλς του Ραβέλ.
Βασίλης Βαρβαρέσος
Ο Βασίλης Βαρβαρέσος θεωρείται ως ένας από τους πιο ενδιαφέροντες πιανίστες της γενιάς του. Τη διετία 2020-22 προσκλήθηκε στο Festival Menuhin του Gstaad, στο Festival de Piano a Sainte-Ursanne, στο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής της Μάλτας, έκανε ντεμπούτο με ατομικό ρεσιτάλ στη σειρά συναυλιών της Ραδιοφωνίας του Rotterdam, εμφανίστηκε τόσο σε ρεσιτάλ όσο και σε συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο, και συνεργάστηκε με τον Christoph Eschenbach και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) ερμηνεύοντας το 5ο Κοντσέρτο του Beethoven στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Τις προηγούμενες σεζόν εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ της Pietra Santa με τον Vadim Repin και τον Boris Berezovsky, στα Φεστιβάλ της Αλικαρνασσού, της Βηρυτού, της Κωνσταντινούπολης και των Αθηνών, στα Sommets Musicaux de Gstaad, στο Φεστιβάλ Chopin του Nohant, στο Φεστιβάλ Lisztomanias του Chateauroux, στο Φεστιβάλ των Musicales du Golfe και στο Φεστιβάλ Senliszt του Ιδρύματος G. Cziffra.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Συνεργάζεται παράλληλα με πλήθος ορχηστρών της Ελλάδας και του εξωτερικού: Ορχήστρα Φιλαρμόνια Αθηνών, ΚΟΑ, ΚΟΘ, Ορχήστρα Δωματίου της Αγ. Πετρούπολης, Ορχήστρα του Freiburg, Συμφωνική Ορχήστρα της Βασιλείας, Ορχήστρα Δωματίου της Νορμανδίας, Φιλαρμονική Ορχήστρα του Bremerhaven, Φιλαρμονική Ορχήστρα G. Enescu. Το 2008 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην τουρνέ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην Κίνα για τους Εορτασμούς των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.
Τον Απρίλιο του 2022 συνέπραξε με τον Λεωνίδα Καβάκο, τον Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πετρίν και τον Ηλία-Ίωνα Λιβιεράτο σε φιλανθρωπική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την οικονομική ενίσχυση του Μαιευτηρίου της Μαριούπολης. Η αγάπη που ο Βασίλης Βαρβαρέσος έχει και για τη μουσική δωματίου φαίνεται από τις συνεργασίες του με τους Noé Inui, Leonard Elschenbroich, Γιώργο Δεμερτζή, Henri Demarquette, Michel Dalberto, Nicholas Dautricourt, François Salque και με το Dudok String Quartet. Έχει ηχογραφήσει με τους Δημήτρη Τηλιακό, Γιώργο Δεμερτζή, Ivan Karizna, Noé Inui, Ophélie Gaillard και Alexis Kossenko, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Duo Inui-Varvaresos με τον Noé Inui και του σχήματος Fourtissimo με τους πιανίστες Ran Dank, Soyeon Kate Lee και Konstantin Sukhovetsky. Είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου “Up to 8” της Θεσσαλονίκης.
Όταν σε ηλικία 14 ετών κέρδισε το Α΄ Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό Young Concert Artists της Νέας Υόρκης, ήταν έως τότε ο νεαρότερος πιανίστας που έχει κερδίσει ποτέ αυτόν το θεσμό. Μετά το ντεμπούτο του στην Ουάσινγκτον σε ηλικία 15 ετών, η καριέρα του τον οδήγησε σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές αίθουσες: Zankel Hall του Carnegie Hall, Kennedy Center της Ουάσινγκτον, Morgan Library, Avery Fisher Hall και Alice Tully Hall της Νέας Υόρκης, Kimmel Center της Φιλαδέλφεια και Isabella Gardner Museum της Βοστόνης. Μετά το ντεμπούτο του στο Carnegie Hall προσκλήθηκε να εμφανιστεί στο Λευκό Οίκο για τον Πρόεδρο Barrack Obama. Στην Ευρώπη έκανε ντεμπούτο στο Αteneu του Βουκουρεστίου, στη Salle Gaveau του Παρισίου και στην Tonhalle της Ζυρίχης, στην Musikverein της Βιέννης και στην Concertgebouw του Άμστερνταμ.
Γνήσια εκλεκτικιστής, γράφει επίσης μουσική για σειρά ταινιών, συμπεριλαμβανομένων και των νέων αφιερωμάτων στον Brancusi και τη Julie Mehretu από την Checkerboard Film Foundation, ενώ συγγράφει ένα βιβλίο αφιερωμένο στον Claude Debussy και δίνει σειρά masterclass στην California, το Cincinnati και το Charleston των ΗΠΑ.
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία 5 ετών. Σπούδασε με την Milena Mollova και στα 18 έγινε δεκτός στην Juilliard School της Νέας Υόρκης, όπου συνέχισε τις σπουδές του σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο με τους Jerome Lowenthal, Veda Kaplinsky και Robert MacDonald. Ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του στο Conservatoire του Παρισιού με το Diplôme d’ Artiste-Interprète στην τάξη του Michel Dalberto.
Έχει κερδίσει το Γ΄ Βραβείο στο Διαγωνισμό Enescu το 2014 καθώς και στο Διαγωνισμό Piano Masters του Μόντε Κάρλο. Έχει στο ενεργητικό του εννέα δισκογραφικές δουλειές. Ηχογραφεί για την NAVIS Classics, BIS Records, Aparté Records και Mirare Records. Ο πρώτος του δίσκος με την Aparté – “V for Valse” – έλαβε διθυραμβικές κριτικές, με την εφημερίδα “Le Figaro” να του δίνει πέντε αστέρια. Φέτος κυκλοφορούν οι δύο νέοι του δίσκοι, με τον φλαουτίστα Alexis Kossenko και τον βιολοντσελίστα Ivan Karizna.
Από το 2020 είναι μόνιμος καθηγητής πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Επόμενες Εκδηλώσεις του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης
Παρουσίαση CD & Ρεσιτάλ Πιάνου της Καθηγήτριας του ΚΩΘ ΕΡΑΤΟΥΣ ΑΛΑΚΙΟΖΙΔΟΥ, με τίτλο «Silent Landscapes”
Σάββατο 8/10 ώρα 8:30 μ.μ. – αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του ΚΩΘ – είσοδος ελεύθερη
Συναυλία ΚΟΥΙΝΤΕΤΟΥ ΧΑΛΚΙΝΩΝ ΠΝΕΥΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΑΞΟΝΙΑΣ (στο πλαίσιο της αδελφοποίησης Λειψίας-Θεσσαλονίκης)
Κυριακή 16/10 ώρα 7:00 μ.μ. – αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του ΚΩΘ – είσοδος ελεύθερη