Για τρεις συνεχόμενες χειμωνιάτικες Δευτέρες, παρουσιάζουμε στο Θέατρο ΕΛΕΡ (Φρυνίχου 10, Πλάκα) τρεις κλασσικές ταινίες του βωβού κινηματογράφου, με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Ξεκινάμε τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου με το “City Lights” (1931) του Charlie Chaplin. Ακολουθεί το “The Cabinet of Dr. Caligari” (1920) του Robert Wiene και τέλος το “Battleship Potemkin” (1925) του Sergey M. Eisenstein. Με βάση τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και τις πρωτότυπες συνθέσεις της Καλλιόπης Μητροπούλου, δημιουργούμε το μουσικό χαλί που θα συνοδεύσει τις τρεις κλασσικές ταινίες. Στην παραγωγή αυτή συμμετέχουν τα τέσσερα εκ των πέντε ιδρυτικών μελών του Ensemble.
Η ιδέα της ζωντανής μουσικής στο βωβό κινηματογράφο δεν είναι κάτι καινούργιο, μάλιστα ήταν πολύ συχνό τη δεκαετία του 1930. Αυτό που μας ώθησε ως ομάδα να διαλέξουμε τις συγκεκριμένες ταινίες είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος τον οποίο καλείται να παίξει η μουσική. Η ατμόσφαιρα που δύνανται και μπορούν να προσδώσουν μόνο τα έγχορδα όργανα, συνδυάζεται με την ελευθερία έκφρασης συναισθημάτων την οποία προσφέρει ο αυτοσχεδιασμός.
Οι ταινίες μεταξύ τους είναι διαφορετικές: To “City Lights” μας κάνει να χαμογελάσουμε νοσταλγικά, να αφεθούμε σε μια ρομαντική, ευγενική ιστορία. To “The Cabinet of Dr. Caligari” είναι ίσως η πρώτη ταινία τρόμου, και για κάποιους συμβολίζει το ναζιστικό καθεστώς. Μία ταινία όπου κυριαρχεί το σκοτάδι και το μυστήριο. Το “Battleship Potemkin” είναι μία ταινία πολεμική και ιστορική, που αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου.
Δημιουργήσαμε τη μουσική ομάδα SIBiLIMA το καλοκαίρι του 2020 στην Αθήνα. Τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας μας είναι πέντε, η Καλλιόπη Μητροπούλου (βιολί, φωνή), ο Χαράλαμπος Καρασαββίδης (βιολί), ο Στέλιος Παπαναστάσης (βιόλα), ο Γιώργος Ταμιωλάκης (βιολοντσέλο) και ο Λευτέρης Ανδριώτης (κρητική λύρα). Η λέξη SIBiLIMA (Συμπίλημα) παραπέμπει σε ένα μωσαϊκό από στοιχεία που συχνά έχουν διαφορετικές έως και αταίριαστες μεταξύ τους υφές. Κατά συνέπεια αντλούμε υλικό από την παλαιά έως την σύγχρονη εποχή καθώς επίσης ηχοχρώματα και τεχνοτροπίες από παραδοσιακές και λόγιες μουσικές του κόσμου. Η πρόκληση για την ομάδα μας είναι η οργανική σύνδεση αυτών των διαφορετικών μεταξύ τους στοιχείων. Από τη διαδικασία αυτή προκύπτει και το ρεπερτόριό μας.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Στόχος του Ensemble είναι η συνεργασία και με άλλους χώρους των τεχνών όπως είναι το θέατρο, οι εικαστικές τέχνες, ο χορός, τα visual arts κ.α., ενώ δε λείπουν και οι συνεργασίες με άλλους μουσικούς, κάτι το οποίο αν μη τι άλλο αποτελεί και ζητούμενο για εμάς. Το 2021 συνεργαστήκαμε με την Εθνική Λυρική Σκηνή, συμπράττοντας με την animator Μαρινίκη Μπακάλη για το έργο ‘Bridget Planets’, σε μουσική σύνθεση του τσελίστα και μέλους του ensemble Γιώργου Ταμιωλάκη και σε σκηνοθεσία Μαργαρίτας Γερογιάννη.
Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει να προβάλλεται δωρεάν από τη διαδικτυακή πλατφόρμα της ΕΛΣ, την gno.tv. Το ίδιο καλοκαίρι συμμετείχαμε και στην παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής “Περιηγητικά” σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή και πρωτότυπη σύνθεση του Γιώργου Ταμιωλάκη, στο πλαίσιο των δράσεων “Η Επανάσταση με τα μάτια των άλλων”. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα προβληθεί επίσης απο τη gno.tv το έργο “Getaway”, όπου συμμετέχουμε, σε σκηνοθεσία Παντελή Μάκκα.
Η Καλλιόπη Μητροπούλου σπούδασε τραγούδι και βιολί στην Αθήνα και στη Γερμανία, ενώ επίσης είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Έχει συνεργαστεί με τη London Philharmonic Οrchestra και τη Συμφωνική Ορχήστρα του BBC. Παράλληλα τραγουδάει συχνά με διάφορα συγκροτήματα σε Λονδίνο και Αθήνα. Από το Μάρτιο του 2020 είναι μέλος της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Ο Χαράλαμπος Καρασαββίδης σπούδασε βιολί στην Αθήνα και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ με τον Βλαντισλάβ Χαλάψη. Έχει συμπράξει με την ΚΟΑ, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Καμεράτα/Armonia Atenea, ενώ από το 2014 είναι μέλος της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Ο Στέλιος Παπαναστάσης σπούδασε βιόλα στην Αθήνα με τη Μαριβίτα Γραμματικάκη και στη συνέχεια στη Γερμανία με το William Coleman από όπου αποφοίτησε το 2017. Το 2010 είχε πάρει το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό της Yamaha στη Αθήνα. Από τον Ιανουάριο του 2016 είναι μέλος της ορχήστρας της ΕΛΣ.
Ο Λευτέρης Ανδριώτης σπούδασε κρητική λύρα με το Ζαχαρία Σπυριδάκη και παρακολούθησε μαθήματα σύνθεσης με το Β. Φόστερ. Έχει συνεργαστεί με τους Νίκο Μαμαγκάκη, Χαρούλα Αλεξίου, Αντώνη Πρίφτη, Σαββίνα Γιαννάτου, και Louis Borda. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται σταθερά με το Γιάννη Χαρούλη.
Διαβάστε επίσης:
Cinema & Sibilima: Βραδιές βωβού κινηματογράφου με ζωντανή μουσική στο Θέατρο ΕΛΕΡ