Silent Sky Project: ολοκλήρωση και ερωτήματα

Η 34η διοργάνωση του Silent Sky Project στην Ελλάδα, με τη συμβολή του Κινητήρας Στούντιο, ολεκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, αναμένοντας πλέον και την αντίστοιχη έκθεση …

Η 34η διοργάνωση του Silent Sky Project στην Ελλάδα, με τη συμβολή του Κινητήρας Στούντιο, ολεκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, αναμένοντας πλέον και την αντίστοιχη έκθεση φωτογραφίας σε κεντρικό μουσείο της Αθήνας.

Ο εμπνευστής του πρότζεκτ, Rob Sweere, περίμενε χρόνια για να έρθει στην Ελλάδα που ως λίκνο πολιτισμού, έχει ιδιαίτερη συμβολικότητα ως τόπος υλοποίησης ενός έργου τέχνης που υπάρχει πέρα από πλαίσια, χρονικά ή τοπικά.

Κεντρική ιδέα του Silent Sky Project που ολοκληρώθηκε στις 11 Ιουλίου, είναι πως όταν ξαπλώνουμε να κοιτάξουμε μαζί τον ουρανό, εξαφανίζονται οι διαφορές μεταξύ μας. Για μισή ώρα δεν έχει σημασία αν κάποιος έχει διαβατήριο ή όχι, αν μιλάμε την ίδια γλώσσα. Όταν ξαπλώνουμε στη σιωπή είμαστε όλοι απλώς άνθρωποι.

Ωστόσο, η αναλογία προσέλευσης Ελλήνων και μεταναστών, προκάλεσε ερωτήματα. Έγινε μεγάλη προσπάθεια για να προσεγγίσουμε τους μετανάστες, εξηγούν οι διοργανωτές, που όπως σε όλο τον κόσμο, βρίσκονται μόνιμα σε δύσκολη θέση. Το βράδυ πριν ξεκινήσει το πρότζεκτ, προέκυψαν επεισόδια στο κέντρο. Την επόμενη μέρα ελάχιστοι από τους μετανάστες που είχε προσκαλέσει ο καλλιτέχνης θέλησαν να συμμετάσχουν.

Όλη αυτή η εμπειρία άνοιξε ένα δημιουργικό διάλογο ως προς το πόσο οι ανθρώπινες συνθήκες καθορίζουν την επαφή μας με την τέχνη και αντίστροφα πόσο η τέχνη μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής μας.

Στόχος από τον ερχόμενο χειμώνα είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες στο Κινητήρας Στούντιο ώστε να έρθουν οι μετανάστες της Αθήνας σε μόνιμη βάση σε δραστηριότητες τέχνης, με δωρεάν μαθήματα θεάτρου και χορού.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ