Σίμος Κυπαρισσόπουλος: Κινηματογράφος σε ζωντανή σύνδεση;

Ο Σίμος Κυπαρισσόπουλος, ιδρυτής του Micro μ, μας εξηγεί πώς ένα φεστιβάλ μπορεί σε μια ημέρα να χωρέσει στην ίδια κινηματογραφική αίθουσα δεκαπέντε πόλεις

Το 2011  ήταν πολύ αλλιώτικα τα πράγματα με τα φεστιβάλ. Τώρα μπορεί να ακούγεται σαν αστείο, αλλά δεν υπήρχαν πολλά. Με αφορμή λοιπόν μια ταινία μικρού μήκους στην οποία συμμετείχα και διαπιστώνοντας την έλλειψη αυτή αποφασίσαμε, μια παρέα τότε, να οργανώσουμε μια βραδιά προβολής δεκαπέντε ταινιών μικρού μήκους στην Αθήνα. Βέβαια, η ιδέα που έδωσε την ταυτότητα στο Micro μ ήρθε έναν χρόνο αργότερα, όταν γυρίζοντας από μια περιοδεία και έχοντας συνειδητοποιήσει την απομόνωση της περιφέρειας από μεγάλα γεγονότα της τέχνης που περιορίζονταν τότε στα αστικά κέντρα σκέφτηκα την ταυτόχρονη προβολή. Η επιδίωξη της κατάργησης των αποστάσεων κ του χρόνου με τη βοήθεια της τεχνολογίας φάνταξε τότε σαν ένα μεγάλο στοίχημα και ταυτόχρονα σαν μια προσωπική αποστολή που υποσχέθηκα στον εαυτό μου να υλοποιήσω.

Μετά από επτά χρόνια αυτή έχει γίνει ξεκάθαρα πια κι η βασική μας επιδίωξη: να φέρουμε τον ελληνικό «μικρό» κινηματογράφο κοντά στο κοινό όχι μόνο των μεγάλων αστικών κέντρων αλλά και τις περιφέρειας. Με τον καιρό, αυτή η αρχική μας προσπάθεια μεγάλωσε και δημιουργήσαμε ένα δίκτυο πόλεων, με συνεργάτες, εθελοντές και θεατές που ασπάζονται την ιδέα μας,  μαζί την αναπτύσσουμε και πάμε παραπέρα. Ανθρώπους που απλά αγαπούν τον κινηματογράφο και διασκεδάζουν πολύ με την ιδέα ότι μπορούν να συμμετάσχουν ζωντανά με τη δική τους εμπειρία στην «γιορτή» του κινηματογράφου.

Δεν επιλέξαμε τυχαία τον όρο «γιορτή» για το Micro μ. Το Micro μ δεν απευθύνεται σε κλειστούς κύκλους κινηματογραφιστών. Αυτό το κάνουν άλλα φεστιβάλ και μάλιστα πολύ καλά. Εμείς, απευθυνόμαστε πολύ απλά στο κοινό, αυτό μας ενδιαφέρει. Όχι κάποιο συγκεκριμένο κοινό γεωγραφικά όπως φαίνεται άλλωστε, αλλά το κοινό σαν έννοια και σαν ζωντανός, αυθόρμητος κριτής των ταινιών που προβάλλουμε.

Για αυτό και με τη βοήθεια της τεχνολογίας του δίνουμε χώρο για έναν ζωντανό διάλογο μέσω της ψηφοφορίας  κ της ταυτόχρονης μετάδοσης. Είναι πολύ ενδιαφέρον να παρατηρήσει κάνεις εκείνη τη βραδιά αργά  όταν πια αρχίζουν οι πόλεις μία μία να συνδέονται μαζί μας για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους, πόσο η κουλτούρα και η ιστορία του κάθε τόπου χρωματίζει τις επιλογές του κοινού του.

Η ταινία μικρού μήκους είναι  ένα ολοκληρωμένο έργο που έχει μικρή διάρκεια, η οποία επιτρέπει στον θεατή να βιώσει μια πληθώρα συναισθημάτων. Ακόμα και στον θεατή που δεν έχει ξαναδεί κινηματογράφο, ή σε αυτόν που δεν πηγαίνει συχνά. Γι’ αυτό και είναι το ιδανικό είδος κινηματογράφου για το σκοπό του Micro μ.

Θεωρώ την τέχνη μια παγκόσμια γλώσσα. Φιλοδοξώ να γίνει τα επόμενα χρόνια το φεστιβάλ ένα σημαντικό όχημα που θα προχωρήσει την τέχνη του μικρού κινηματογράφου πιο κοντά στο κοινό σε ένα επίπεδο που φεύγει πολύ μακρύτερα από τα σύνορα της δικής μας χώρας.

Κάθε χρόνο περισσότεροι. Κάθε χρόνο μακρύτερα.

Info:

Ο Σίμος Κυπαρισσόπουλος, είναι ηθοποιός/ Ιδρυτής και διοργανωτής του Micro μ Festival. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Μάρτιο του 1975. Μετά τη φοίτηση του στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Πειραιά ασχολήθηκε με την τέχνη. Το 2005 αποφοίτησε από την Δραματική σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη και ξεκίνησε να εξασκεί το επάγγελμα του ηθοποιού στο χώρο του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Παράλληλα, από το 2007 εργάζεται στην οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής καλλιτεχνικών διοργανώσεων και θεατρικών παραστάσεων στην Αθήνα. Από το 2011 είναι διαχειριστής της ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ ΑΜΚΕ μέσω της οποίας δημιούργησε το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Micro μ, το οποίο και διοργανώνει ανελλιπώς τα τελευταία επτά χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και ενεργός στο χώρο παρά τη συνεχή ενασχόληση του με το φεστιβάλ.


Διαβάστε επίσης:

Το MICRO μ festival 2017 σε 15 ελληνικές πόλεις | Σάββατο 14 Οκτωβρίου, στις 19:00

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ