Singularities: Έκθεση Ζωγραφικής Τανό – Ηλία Τσακμάκη στο Βρυσάκι

Ο χώρος τέχνης και δράσης Βρυσάκι παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής των Τανό και Ηλία Τσακμάκη με τίτλο «Singularities&…

Ο χώρος τέχνης και δράσης Βρυσάκι παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής των Τανό και Ηλία Τσακμάκη με τίτλο «Singularities»

από την 1η έως 19 Απριλίου 2012.

H αγγλική λέξη Singularity σημαίνει κάτι το ιδιόμορφο και μοναδικό. Στη φυσική και στην κοσμολογία, Singularities είναι τα σημεία του σύμπαντος στα οποία οι νόμοι της φυσικής δεν ισχύουν όπως εμείς τους γνωρίζουμε, όπως στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας.

Η έκθεση του Τανό και του Ηλία Τσακμάκη έχει σκοπό να ‘μυήσει’ τον θεατή στον κόσμο της επιστήμης και των κρυφών πτυχών του πνεύματος, προβάλλοντας εικόνες που παραπέμπουν στη φυσική και στο ενεργειακό σύμπαν. Οι δημιουργίες του Τανό και του Ηλία Τσακμάκη αλληλοσυμπληρώνονται, υποθάλποντας ένα μυστήριο αναφορικά με τις λειτουργίες του μυαλού και των εξωτερικευμένων εικόνων τους.

Το έργο του Τανό αφορά ζητήματα του Πνεύματος, της ψυχής και υπόστασης της πραγματικότητας (οντολογία), όπως αυτά μπορούν να προσεγγισθούν μέσω της καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Στην καλλιτεχνική πράξη, ο καλλιτέχνης έχει τον ρόλο του ενδιάμεσου, του φορέα πραγμάτωσης του έργου κι όχι του εκ του μηδενός  γεννήτορα. Τα έργα εκφράζουν κινήσεις, τρόπους, νοοτροπίες, εκφάνσεις αφανών δομών της πραγματικότητας με τρόπο που η σκέψη να έχει όσο γίνεται μικρότερο ρόλο.

Ο Ηλίας Τσακμάκης δηλώνει μια προβληματική στα έργα του με γνώμονα την επιστήμη όπως διαμορφώνεται μέσα από τους διάφορους κλάδους της. Η επιστήμη είναι η αυστηρότερη των γλωσσών και η αλλαγή έστω ενός στοιχείου μέσα σε μια φράση της οδηγεί σε μια κατάσταση σωστού/λάθους. Τα μηνύματα που μεταφέρει είναι τα πλέον «αντικειμενοποιημένα» και αποκλείουν κάθε δυνατότητα «υποκειμενοποίησης».

Τα έργα του Ηλία Τσακμάκη ορίζονται ως υβριδικοί Τόποι στους οποίους υπάρχει η ελευθερία συνύπαρξης στοιχείων εικονικών, αλφαβητικών και επιστημονικών, χωρίς να υπάρχει η απαίτηση οικονομίας και σαφήνειας του παραγόμενου μηνύματος. Μπορεί όμως η αντίληψη να οργανώσει ένα τέτοιο συγκεχυμένο και ασύντακτο σύνολο πληροφοριών σε ένα «υποκειμενοποιημένο» μήνυμα με ειδική αξία για τον παραλήπτη; ‘Η είναι μήπως αυτή η αντίληψη ο τύραννος που μας υπαγορεύει το πως αντιλαμβανόμαστε και αναπλάθουμε το κόσμο βάση των προκαθορισμένων ρούτινών της;

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

ΤΑΝΟ

Ο Τανό γεννήθηκε το 1978 στην Καβάλα. Το 2004 φοιτά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Την περίοδο 1997-2001 παρακολουθεί σχέδιο και ζωγραφική στα εργαστήρια του Χριστοφοράκη και του Νικόλαου Στέφου. Από το 1991 εξασκεί και την τέχνη του graffiti.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ 

2010  ‘Εξω-οικολογία’, Ε.Π.Α.Σ.Κ.Τ., Πλάκα, Ακρόπολη
2010  ‘Beyond Reality’, Valentine Willie Fine Art, Kuala Lumpur, Malaysia
2009  Lembaga Indonesia Prancis (French Cultural Center of Indonesia) Yogyakarta, Indonesia

OΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

2011  ‘ Νέοι καλλιτέχνες σε… κρίση’, Gallery Kourd
2011  ‘ Contemporary Approaches to Art- Athens 2011’, Μελάνυθρος, Αθήνα
2010  ‘ Ιn Art’, γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, Θεσσαλονίκη
2010  ‘ Summer of Arts’ Πόρος, Gallery Kourd
2008  ‘Diversity Festival version 2.0’ Booze Art Space, Athens
2007  ‘Κρεάτιον’ Βαρβάκειος, Αθήνα
2006  ‘Αngels’, Στοά Βιβλίου
1995-98 Συμμετοχή σε graffiti festival (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βέροια, Κατερίνη, Βόλος …)

ΗΛΙΑΣ ΤΣΑΚΜΑΚΗΣ

Ο Ηλίας Τσακμάκης γεννήθηκε το 1980. Την περίοδο 2006-2012 φοιτά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου εξασκεί το ελεύθερο σχέδιο στο εργαστήρι Π. Μπελντέκου- Δ. Σαρασίτη και σπουδάζει στο Β’ Εργαστήριο Γλυπτικής του κ. Γ. Λάππα. Παρακολουθεί παράλληλα μαθήματα χαρακτικής, κεραμικής, σκηνογραφίας, φωτογραφίας και σύγχρονων πολυμέσων.

Επίσης έχει σπουδάσει Χημεία στο Πανεπιστήμιο Πατρών την περίοδο 1998- 2004.

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

2011  Οργάνωση και συμμετοχή στην έκθεση ‘Αρχηγοί, Ζώα και Εργαλεία’, Αίθουσα Τέχνης Καππάτος
2011  Οργάνωση και συμμετοχή στην έκθεση ‘ Η Μεγάλη Καραμέλα, Ταινιοθήκη της Ελλάδος
2010  Συμμετοχή σε έκθεση φοιτητών γλυπτικής της Α.Σ.Κ.Τ. στα σφαγεία Ταύρου, Αθήνα

Επιμέλεια έκθεσης: Τζωρτζίνα Θέου, ιστορικός τέχνης /curator
 

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ