Σιωπή ο βασιλιάς ακούει: Μιούζικαλ του Νίκου Κυπουργού στο θέατρο Χυτήριο

«Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει», είναι ο τίτλος του … μικρού μιούζικαλ για μικρούς και μεγάλους που θα παρουσιάζεται στο θέατρο Χυτήριο

«Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει», είναι ο τίτλος του … μικρού μιούζικαλ για μικρούς και μεγάλους που θα παρουσιάζεται στο θέατρο Χυτήριο

από τις 9/1/2011.

Οι «Όπερες των ζητιάνων» επιμένουν στη φρεσκάδα και την απελευθερωτική δύναμη του τραγουδισμένου θεάτρου και καταθέτουν τη νέα τους «χειροποίητη» παράσταση ενός σπουδαίου ελληνικού έργου: του μιούζικαλ ενός αιωνίου εφήβου της ελληνικής μουσικής, του Νίκου Κυπουργού.

Το μιούζικαλ Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει (κείμενο: Θωμάς Μοσχόπουλος με τη συνεργασία του συνθέτη) γράφτηκε το 1993 και είναι βασισμένο στο παραμύθι «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα». Πρωτοπαίχτηκε το 1994 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και έχει γνωρίσει έκτοτε δύο επιπλέον ανεβάσματα: από τις «Όπερες των ζητιάνων» σε συμπαραγωγή με το BIOS το 2009, και από το Σ.ΜΟΥ.Θ. (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου) στη Λάρισα το 2010.

Οι δημιουργοί του μιούζικαλ, Νίκος Κυπουργός και Θωμάς Μοσχόπουλος, μετέφεραν την υπόθεση του παραμυθιού του Άντερσεν στον κόσμο της μουσικής και, αφού την ανέμειξαν με γερές δόσεις χιούμορ, μελωδίας και σάτιρας για την καλλιτεχνική πραγματικότητα της χώρας μας, φρόντισαν να εισάγουν μέσα από το έργο τους το θεατή στις βασικές έννοιες της μουσικής διακριτικά, σαν παιχνίδι.

Το αποτέλεσμα είναι μια ποιητική εισαγωγή στη μουσική και μια παράσταση κατάλληλη τόσο για μεγάλους όσο και για παιδιά κάθε ηλικίας.

Οι «Όπερες των ζητιάνων» πιστεύουν στη δύναμη της λυρικής φωνής. Πιστεύουν πως το λυρικό τραγούδι, πέρα και πάνω από τις όποιες αγκυλώσεις της «παραδοσιακής» όπερας, είναι ένα καθόλα σύγχρονο εκφραστικό όπλο, μεγάλης συναισθηματικής έντασης και υψηλής καλλιτεχνικής ακριβείας.

Γι’ αυτό και θεωρούν πως η εξοικείωση των μικρών θεατών με τον ήχο –και το ήθος– της λυρικής φωνής είναι ένα εκπαιδευτικό καθήκον πρωταρχικής σημασίας.

Οι ανθρώπινες διαστάσεις της αίθουσας του θεάτρου ΧΥΤΗΡΙΟ, η αμεσότητα των τριών πρωταγωνιστών και της ζωντανής μουσικής και η σύντομη διάρκεια της παράστασης του Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που θα εγγυώνται ότι η πρώτη επαφή του νεαρού θεατή με το πολιτιστικό κεφάλαιο που καλείται «λυρική φωνή» δεν θα είναι βαρετή ή τραυματική, αλλά αντίθετα διασκεδαστική και αποδοτική.

Το νέο ανέβασμα του Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει σκηνοθετεί η Μαριάννα Κάλμπαρη, αξιοποιώντας τόσο την πείρα της ως μια από τις πιο δραστήριες σκηνοθέτιδες μουσικού θεάτρου στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία, όσο και την εμπειρία της από το προηγούμενο ανέβασμα του έργου στο BIOS. Παίζουν και τραγουδούν οι Ζαφείρης Κουτελιέρης, Δημήτρης Δημόπουλος και Ιωάννα Φόρτη. Η μουσική του Νίκου Κυπουργού εκτελείται ζωντανά από μουσικούς του ARTéfacts ensemble σε νέα ενορχήστρωση του Χαράλαμπου Γωγιού.

Η εταιρεία μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων» ιδρύθηκε το 2002 από το συνθέτη Χαράλαμπο Γωγιό, το σκηνογράφο Κωνσταντίνο Ζαμάνη και την παραγωγό Γαβριέλλα Τριανταφύλλη, με σκοπό την παραγωγή παραστάσεων όπερας και μουσικού θεάτρου χαμηλού κόστους και σύγχρονης αισθητικής σε χώρους έξω από τους καθιερωμένους.

Φιλοσοφία της εταιρείας είναι πως, κάθε άλλο παρά θέαμα για «ειδικό κοινό», το τραγουδισμένο θέατρο αποτελεί ένα κατεξοχήν λαϊκό είδος θεάτρου, προσβάσιμο σε κάθε λογής θεατρόφιλους, εφόσον προσεγγίζεται με τον κατάλληλο τρόπο: ως θέατρο, δηλαδή, και όχι ως «θέαμα».

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία «Οι όπερες των ζητιάνων» έχει παρουσιάσει τις ακόλουθες παραγωγές:

Χαράλαμπου Γωγιού: Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος (Θέατρο Ροές, Φεβρουάριος 2005) σε συμπαραγωγή με την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Μουσική διεύθυνση: Βασίλης Χριστόπουλος. Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη —Τζουζέπε Βέρντι: Τροβατόρε (BIOS, Μάιος/Νοέμβριος–Δεκέμβριος 2008). Μουσική διεύθυνση: Χαράλαμπος Γωγιός. Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος —Χαράλαμπου Γωγιού: Πληγή, όπερα σε επτά γεύματα, βασισμένη στο μυθιστόρημα της Τζόζεφιν Χαρτ Μοιραίο πάθος, πρώτη παγκόσμια εκτέλεση (Φεστιβάλ Αθηνών, Πειραιώς 260, Ιούλιος 2008) σε παραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ και συνεργασία με το dissonArt ensemble.

Μουσική διεύθυνση: Βασίλης Χριστόπουλος. Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη —Πρώτη επίσημη ελληνική εκτέλεση του ύμνου του Κράτους του Σαμποτάζ (BIOS-Φεστιβάλ OΠA 0.2/BIOS & Art Athina, Μάιος 2009) σε συνεργασία με την Κομπανία των πέντε των ζητιάνων —Νίκου Κυπουργού: Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει (BIOS, Δεκέμβριος 2009–Μάιος 2010) σε συμπαραγωγή με το BIOS και συνεργασία με το ARTéfacts ensemble. Μουσική διδασκαλία: Χαράλαμπος Γωγιός. Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη —Μπενεντέτο Μαρτσέλλο: Κασσάνδρα (θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ, Οκτώβριος 2010) σε συμπαραγωγή με την εταιρεία συναυλιών Φόρμιγξ και συνεργασία με το σύνολο παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra και τη θεατρική ομάδα vasistas. Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος. Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη.

Η ηχογράφηση σε στούντιο της όπερας του Χαράλαμπου Γωγιού. Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος που έγινε σε συνάρτηση με τις παραστάσεις του 2005 κυκλοφορεί σε CD από την Ορχήστρα των Χρωμάτων (διανομή: Λέσχη του δίσκου).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μουσική: Νίκος Κυπουργός Κείμενο: Θωμάς Μοσχόπουλος (με τη συνεργασία του συνθέτη)

Ενορχήστρωση-μουσική διεύθυνση: Χαράλαμπος Γωγιός

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη

Σκηνικό-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Βασιλιάς: Ζαφείρης Κουτελιέρης Μουσικός: Δημήτρης Δημόπουλος Μούσα: Ιωάννα Φόρτη

Μουσικοί από το ARTéfacts ensemble: Κλαρινέτο: Αλέξανδρος Μιχαηλίδης / Κώστας Τζέκος Τρομπέτα: Ανδρέας Νικολούζος / Σωτήρης Πέπελας Πιάνο: Χρήστος Σακελλαρίδης / Μπεάτα Πίντσετιτς Βιολοντσέλο: Τάσος Μισυρλής / Μιχάλης Πορφύρης

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ