Με αφορμή την έκθεση του Κινέζου καλλιτέχνη Ai Weiwei στο Μoυσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η Κατερίνα Ζαχαροπούλου ξεκινά ένα νέο κύκλο 4 διαλέξεων, βασισμένο στις αρχές του έργου του Ai Weiwei που πρόσφατα απασχόλησε τη χώρα μας λόγω του προσφυγικού και της διαμονής του στη Λέσβο.
Η γνωριμία με το έργο του και τις συνθήκες μέσα στις οποίες διαμορφώθηκε, θα δώσουν μια πληρέστερη εικόνα του διασημότερου Κινέζου καλλιτέχνη καθώς θα φωτίσει όλες τις πλευρές που συγκλίνουν για τη δημιουργία τεραστίων εγκαταστάσεων σε ανοιχτούς η εσωτερικούς χώρους, χρησιμοποιώντας ως εργαλεία τα ίδια τα θραύσματα του πολιτισμού, της ιστορίας, των μαζικών καταστροφών και των σύγχρονων δραμάτων της ανθρωπότητας. Η Κινεζική κουλτούρα, η πολιτική, η σχέση Ανατολής και Δύσης, τα αντικείμενα που παράγουν οι λαοί και η ιστορικότητά τους έως τα ευτελή χρηστικά και καθημερινά τεκμήρια της ανθρώπινης επιβίωσης γίνονται ο κεντρικός άξονας της μεγάλης αφήγησης του Ai Weiwei.
Σε αυτόν τον κύκλο διαλέξεων θα παρουσιαστούν ακόμη, μέσα από τους άξονες και τις αρχές του έργου του Ai Weiwei, σύγχρονοί καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν με τον ανθρωπολογικό ακτιβισμό, την Τέχνη που χρησιμοποιεί ως υλικό την ίδια την καταστροφή παράγοντας από τα συντρίμμια ομορφιά και μνήμη, την σχέση του Νόμου με την Τέχνη, την μαζική αναπαραγωγή ιδεών και την ατομική συνείδηση. Σε κάθε μία από τις 4 συναντήσεις θα παρουσιαστούν, βάσει των θεματικών και των έργων του Ai Weiwei:
1. Ο ακτιβισμός και ο Νόμος μέσα από Τέχνη
2. Η Ιστορία και τα Αντικείμενά της μέσα από την Τέχνη
3. Μνημεία που έφτιαξαν οι καταστροφές
4. Ο Καλλιτέχνης ως Φορέας και Παραγωγός κοινωνικής συνείδησης
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα (1958) όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε ζωγραφική στην Αθήνα (1982-1987) και
Οι διαλέξεις της γύρω από την σύγχρονη τέχνη είναι περισσότερο ζωντανές αφηγήσεις για την σχέση μας με την ανθρώπινη συνθήκη μέσα στους καιρούς που ζούμε και λιγότερο θεωρητικές προσεγγίσεις της Ιστορίας της Τέχνης.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση του Ai Weiwei στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μπορείτε να δείτε εδώ.