Ο Γιαννιώτης λαουτίστας και συνθέτης Βασίλης Κώστας, υποψήφιος για Grammy 2023, προσκαλεί τον διεθνώς αναγνωρισμένο μουσικό στην πολίτικη λύρα Σωκράτη Σινόπουλο να παρουσιάσουν μαζί μια μοναδική και καινοτόμα μουσική παράσταση, την Κυριακή 28 Ιουλίου, στην πλατεία του Δημαρχείου Ζίτσας στην Ελεούσα Ιωαννίνων. Η εκδήλωση αυτή, υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Δήμου Ζίτσας, αποτελεί μια πολιτιστική γέφυρα μεταξύ των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου και του σύγχρονου αυτοσχεδιασμού, η οποία διερευνά παράλληλα τις δυνατότητες συνδυασμού δύο ιστορικών ελληνικών μουσικών οργάνων – της λύρας και του λαούτου.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι βασισμένο σε πρωτότυπες συνθέσεις από τους δύο εξέχοντες σολίστες, οι οποίες έχουν αναδημιουργηθεί αποκλειστικά για το νέο τους ντουέτο. Μέσα από τις συνθέσεις και τους διαδραστικούς αυτοσχεδιασμούς τους, θα παρουσιαστούν στοιχεία από διάφορες μουσικές παραδόσεις με επιρροές από ελληνικά και μεσογειακά μουσικά ιδιώματα αλλά και τη σύγχρονη μουσική.

Η καταγωγή του Βασίλη Κώστα από τα Ιωάννινα προσδίδει στην εκδήλωση έναν ιδιαίτερο τοπικό χαρακτήρα κάνοντας την ακόμη πιο ξεχωριστή, με την παρουσία του διεθνή μουσικού Σωκράτη Σινόπουλου, για τους παρευρισκόμενους στις 28 Ιουλίου.

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες

Σωκράτης Σινόπουλος

Ο Σωκράτης Σινόπουλος έχει ταυτίσει το όνομά του με την λύρα της Κωνσταντινούπολης (πολίτικη λύρα), διότι σε αυτός οφείλεται, κατά κύριο λόγο, η αναβίωση αυτού του ξεχωριστού μουσικού οργάνου τις τελευταίες δεκαετίες στο ελληνικό μουσικό χώρο. Ξεκινώντας από τη μελέτη των επιμέρους ιδιαιτεροτήτων των διαφόρων εκδοχών της λύρας, οδηγήθηκε σταδιακά στη διαμόρφωση μιας μικτής τεχνικής ερμηνείας του μουσικού οργάνου, η οποία χρησιμοποιεί  τεχνικές παιξίματος από όλα τα είδη λύρας: κρητική, θρακιώτικη κλπ. καθώς και άλλων οργάνων με δοξάρι, κυρίως, από τον κεντροευρωπαϊκό χώρο όπως βιολί, βιόλα ντα γκάμπα κ.ά.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος:

«Αισθάνθηκα την ανάγκη να υπερβώ τους στυλιστικούς περιορι- σμούς της πολίτικης λύρας και να ενσωματώσω στο παίξιμό μου τεχνικές και από τα άλλα είδη λύρας σε μια προσπάθεια να προσεγγίσω φιλοσοφικά περισσότερο τον κοινό πρόγονο όλων των ειδών λύρας, τη βυζαντινή λύρα του 10ου αιώνα. Αυτός ο πειραματισμός έγινε εντελώς αβίαστα, προέκυψε σαν φυσική ανάγκη, διότι είχα ήδη από μικρός αφομοιωμένο ένα μεγάλο κομμάτι του ρεπερτορίου των ελληνικών και των συγγενικών μουσικών παραδόσεων και ιδιαίτερα αυτών όπου γίνεται χρήση της λύρας χάρη στους δασκάλους μου, Γιάννη Τσιαμούλη, Ross Daly και Δόμνα Σαμίου».

Οι νέοι τρόποι ερμηνείας της λύρας που εισήγαγε ο Σωκράτης Σινόπουλος οδήγησαν στην δημιουργία νέων συνθέσεων για λύρα και πιάνο τρίο (πιάνο, μπάσο, τύμπανα) που  εμπνέονται από τις ελληνικές μουσικές παραδόσεις και ιδιαίτερα από τις παραδόσεις της λύρας. Οι συνθέσεις αυτές ηχογραφήθηκαν το 2015 από το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου με παραγωγό τον Manfred Eicher και εκδόθηκαν από την ECM Records με τίτλο «Eight Winds», ενώ το 2019 ακολούθησε το δεύτερο άλμπουμ, Metamodal. Και οι δύο δισκογραφικές δουλειές απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές διεθνώς.

Βασίλης Κώστας 

Ο Βασίλης Κώστας είναι διεθνής λαουτίστας και συνθέτης με καταγωγή́ από την Ήπειρο. Ως άοκνος “εργάτης” του λαούτου αναζητά, βάσει των καινοτόμων προσεγγίσεων του, τρόπους συνδυασμού των εργαλείων του σύγχρονου αυτοσχεδιασμού με τις μουσικές του ρίζες μέσα από τη συστηματική μελέτη των δύο κόσμων. Έπειτα από την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις σπουδές του στο Berklee College, τη συνεργασία του και την κοινή δισκογραφία με τον θρύλο της ελληνικής μουσικής Πετρολούκα Χαλκιά, αλλά και τον βραβευμένο με Grammy πιανίστα της τζαζ Danilo Perez, έχει αναπτύξει τη δική του φωνή μέσα από το λαούτο, εξερευνώντας τις σολιστικές πτυχές του.

Σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική του πορεία του έχουν παίξει οι καθηγητές του Ed Saindon, Πετρολούκας Χαλκιάς, Χρήστος Ζώτος, John Patitucci και άλλοι σημαντικοί πρεσβευτές της τζαζ στην Αμερική όπως ο George Garzone και Joe Lovano.

Ο Βασίλης Κώστας ήταν πρόσφατα υποψήφιος για το βραβείο Grammy σαν μέλος του μουσικού σχήματος Global Messengers του Danilo Perez και του δίσκου Crisalida, ενώ έχει λάβει τις τιμητικές διακρίσεις “Artist Fellowship in the Traditional Arts” από την επίσημη Πολιτεία της Μασαχουσέτης, αλλά και το “Forty Under 40 Award” από το Greek America Foundation της Νέας Υόρκης για τις προσπάθειες παρουσίασης του λαούτου και της Ηπειρώτικης μουσικής στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Μαζί με την Chatterbird Chamber Orchestra στο Νάσβιλ αλλά και την Berklee World Strings Orchestra στη Βοστώνη έχει παρουσιάσει συναυλίες βασισμένες στις αυθεντικές συνθέσεις του ενορχηστρωμένες για λαούτο και ορχήστρα.

Οργάνωση παραγωγής: Τεχνότροπον – Artway Cultural Productions