«somniatus ero»: έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Γκούμα στη γκαλερί Ευριπίδη

Η Γκαλερί Ευριπίδη με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του νέου και ταλαντούχου καλλιτέχνη Βασίλη Γκούμα με τίτλο «somniatus ero» την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ.

Η Γκαλερί Ευριπίδη με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του νέου και ταλαντούχου καλλιτέχνη Βασίλη Γκούμα με τίτλο «somniatus ero» την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ.  

Ο Βασίλης Γκούμας αναμετράται με τον χώρο και τον χρόνο, ιχνηλατώντας μια δική του χωρογεωγραφία και αποτυπώνοντας με ακρυλικά χρώματα και ξυλοχρώματα, την αέναη σχέση ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Η φυσική απώλεια λειτουργεί ως απαρχή για μια νέα δημιουργία, για μια διαφορετική θέαση της μορφής αλλά και της ίδιας της ψυχής.

Στα έργα του κυριαρχούν οι γυναικείες μορφές, απαλλαγμένες από την φθορά του χρόνου και την σκόνη της καθημερινότητας. Τα μοντέλα του μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από τη βικτωριανή εποχή και προσομοιάζουν με θεότητες, καθώς φέρουν στοιχεία άυλα και υπεργήινα, τα οποία συνάμα αποπνέουν μια έντονη πνευματικότητα και ένα ηθικό κάλλος.  

Με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ευαισθησία που τον διακρίνει και την άρτια τεχνική του κατάρτιση, που ξαφνιάζει ευχάριστα για το νεαρό της ηλικίας του-μόλις 25 ετών-, ο Βασίλης Γκούμας δημιουργεί πνευματικές μορφές, με προσεχτικά μελετημένες αφαιρέσεις, ώστε να μην αλλοιωθεί το ύφος και η φυσιογνωμία τους, αλλά συνάμα διαμορφώνοντας μια υπερβατική πραγματικότητα.  

Μέσα από την αυθυπέρβαση, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να μεταφέρει την αρμονία και την ισορροπία που κυριαρχεί στη φύση, στον καμβά του και αποτυπώνει με μαεστρία τις διακυμάνσεις και τις εντάσεις στους τόνους και στο σχέδιό του.    

Όπως σημειώνει η Κριτικός & Ιστορικός Τέχνης κ. Αθηνά Σχινά: «Μέσα από ό,τι –με πόνο νοσταλγίας- παριστάνει και με τον τρόπο που εκφράζει, όσα και όπως τα υπαινίσσεται, ο Βασίλης Γκούμας θέτει «επί του τύπου των ήλων» μιας αρχαίας «γραφής», τις βάσεις για να ξαναβρούμε μέσα από μια δική μας βεβαίως ανάλογη γλώσσα, τα ουμανιστικά νοήματα και την πνευματικότητα της εικόνας «που απέλειπε», καθώς θα έλεγε και ο ποιητής. Της πολυσχιδούς σύγχρονης εικόνας του κόσμου μας, που ταυτίζεται με τον λαβύρινθο της σκέψης μας, με την υπαρξιακή μας ταυτοχρόνως αγωνία, αλλά και με τον θαυμαστό, όσο και δυσεπίλυτο μυστήριο της ζωής». 

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ