Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μαζί με την ομάδα Medea Electronique μας προσκαλεί σε ένα ηχητικό περίπατο στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Κόσμου. Με τη βοήθεια ενός καινοτόμου application, το οποίο το κοινό μπορεί να κατεβάσει δωρεάν, θα έχει την ευκαιρία να περπατήσει στην περιοχή γύρω από τη Στέγη όπου σε συγκεκριμένα σημεία θα πυροδοτούνται ήχοι, συνθέσεις και βίντεο που αφορούν στην σημερινή ζωή αλλά και το παρελθόν.
Βγες βόλτα, δες και άκου την πόλη που δεν ήξερες ότι είναι εκεί. Ένας οπτικοακουστικός περίπατος στη γειτονιά της Στέγης και τον άγνωστο «Νέο Κόσμο». Ένα οπτικοακουστικό ταξίδι πίσω από την επιφάνεια μιας ετερόκλητης γειτονιάς.
Καλλιτέχνες του ήχου και της εικόνας ερευνούν και δημιουργούν μια νέα μορφή καλλιτεχνικής ψηφιακής χαρτογράφησης της αθηναϊκής γειτονιάς του Νέου Κόσμου και καλούν το κοινό σε real-time περιήγηση σε αυτή την οριακή περιοχή της πόλης.
Με σημείο εκκίνησης τη Στέγη και, χάρη σε ειδικό διαδραστικό ψηφιακό χάρτη, ο θεατής περιηγείται σε πραγματικό χρόνο στη γεμάτη μυστικά και ομορφιά γειτονιά του Νέου Κόσμου. Στο tablet ή το smartphone του επισκέπτη ή σε αυτό που μπορεί να του παραχωρήσει για τον περίπατο η Στέγη, η γειτονιά μεταμορφώνεται σε ένα ψηφιακό urban installation με καλλιτεχνικά έργα που χρησιμοποιούν το υλικό από την ψηφιακή χαρτογράφηση: τα προσφυγικά κτίρια, το ίντερνετ καφέ, τις εκκλησίες, τους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, τη λαϊκή αγορά, το τζαμί-γκαράζ, την Αρμένικη κοινότητα, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Lido Palace, τους δρόμους και, πίσω και μέσα σε όλα αυτά, τους ανθρώπους, την ιστορία και το παρόν τους.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Πρόκειται για ένα πρότζεκτ ερευνητικό, καινοτόμο, ποιητικό, που εγγράφεται τόσο στο πεδίο της έρευνας όσο και στον καλλιτεχνικό πειραματισμό, σε συγχρονισμό και διάλογο με το παρόν της πόλης και της Στέγης.
Διαδραστικός Χάρτης – Ρίζωμα 1
Νέος Κόσμος
Ένα πρότζεκτ της Medea Electronique, 2013-2014
Συντελεστές:
Ήχος: Χρήστος Καρράς, Βασίλης Κουντούρης (studio19st), Μαρίνος Κουτσομιχάλης, Μανώλης Μανουσάκης, Κώστας Μπώκος (studio19st), Tim Ward
Βίντεο: Παναγιώτης Γουμπούρος, Κλεοπάτρα Κοραή, Michael Larsson
Curator/κείμενα: Αγγελική Πούλου
Σχεδιασμός Εφαρμογής: Calvium
Σχεδιασμός Χάρτη: Beetroot
Οργάνωση Παραγωγής: Μανώλης Μανουσάκης
Εκφωνήσεις: Γιάννης Ευαγγελίδης, Νάντια Δεληγιάννη, Σταύρος Λουκέρης
Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
Οι κάτοικοι του Νέου Κόσμου συνέβαλλαν σημαντικά στην υλοποίηση του project. Ευχαριστούμε θερμά για την υποδοχή, τη βοήθεια και τη ζεστασιά τους τον Πατέρα Κωνσταντίνο εκ του Ιερού Ναού Αναλήψεως, την Πρυτανεία του Παντείου Πανεπιστημίου, τη Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας, την Ορθοδοξη Αρμενική Εκκλησία Αγ. Καραμπέτ, τη Λέσχη Αλληλεγγύης Νέου Κόσμου, τον Τόμας, ιδιοκτήτη του Thomas Kebab, το Παρεάκι Καφέ, το καφέ Εφήμερον, τo super market Σκλαβενίτης, τον Χρήστο Προβέζη για τη χρήση του χάρτη του 1915, τη Δωροθέα Αναστασιάδου για τη συμβολή της στις συνεντεύξεις με τους κατοίκους του Νέου Κόσμου, την Αννα Λιδάκη, το Cornell Lab of Ornithology – Macaulay Library of Natural Sounds για τη χρήση αποσπασμάτων ηχογραφήσεων και όλους όσους κοντοστάθηκαν να μας μιλήσουν, να χαζέψουν τι κάνουμε, να μας πουν την ιστορία τους, να μοιραστούν μαζί μας μία εικόνα, μία πληροφορία. Tέλος, ευχαριστούμε τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Πολύτιμο υπήρξε το δοκίμιο Από την πόλη οθόνη στην πόλη σκηνή του Σταύρου Σταυρίδη (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 2002)
* Για την παραχώρηση συσκευής από τη Στέγη στο κοινό, χρειάζεται η ταυτότητα του επισκέπτη. Προτείνονται άνετα ρούχα και παπούτσια, καθώς το project προϋποθέτει περπάτημα για περίπου 60 λεπτά.
Photo credit: Σταύρος Πετρόπουλος