Ο Κάρολος Τρικολίδης έφυγε πρόσφατα από τη ζωή έχοντας διατελέσει επί σειρά ετών Μόνιμος Αρχιμουσικός της ορχήστρας και τρεις φορές Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής της.
Στη συναυλία συμμετέχουν γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες που υπήρξαν μαθητές του, όπως οι μαέστροι Χάρης Ηλιάδης και Βλαδίμηρος Συμεωνίδης και η σοπράνο η Σοφία Κυανίδου. Στην παρουσίαση της βραδιάς και τη δημοσιογραφική επιμέλεια του αφιερώματος η Μαριάνα Μποζαπαλίδου.
Το πρόγραμμα ξεκινά με την ιδιοφυή ‘Ημιτελή Συμφωνία’ του Φραντς Σούμπερτ, έργο γεμάτο νεωτερισμούς για την εποχή του, έντονα δραματικό και με διάχυτο λυρισμό, που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ειδικούς ως η πρώτη ρομαντική συμφωνία που γράφτηκε ποτέ.
Ακολουθεί το συμφωνικό ποίημα του Ρίχαρντ Στράους ‘Θάνατος και Εξαΰλωση’ που αποτελεί μία συγκλονιστική μουσική περιγραφή της πάλης του ανθρώπου με το θάνατο και της αγωνίας που προηγείται της αποδοχής του αναπόφευκτου τέλους, που λυτρώνει τον άνθρωπο εξυψώνοντάς τον πάνω από την ύλη.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με δύο από τα ‘Τέσσερα Τελευταία Τραγούδια’ του ίδιου συνθέτη, το ‘Im Abendrot’ (Στο Φως του Δειλινού) και το ‘Beim Schlafengehen’ (Όταν Πάω για Ύπνο). Ο Στράους χρησιμοποιεί στη μουσική του διαθήκη, όπως έχει χαρακτηριστεί αυτή η σύνθεση, την ανθρώπινη φωνή για την ενίσχυση του συναισθήματος τιμώντας την αγαπημένη του σύζυγο Pauline de Ahna, διακεκριμένη σοπράνο της εποχής, συνοδεύοντας με κόρνο τη φωνή τιμώντας ταυτόχρονα και τον διάσημο κορνίστα πατέρα του, Franz Strauss.
Πρόγραμμα
Φραντς Σούμπερτ (1797-1828): Συμφωνία αρ.8 σε σι ελάσσονα, D.759 (‘Ημιτελής’)
Ρίχαρντ Στράους (1864-1949): Θάνατος και Εξαΰλωση, έργο 24
Ρίχαρντ Στράους (1864-1949): ‘Όταν πάω για ύπνο’ και ‘Στο φως του δειλινού’ από τα ‘Τέσσερα τελευταία τραγούδια’ για σοπράνο και ορχήστρα