Speechless, της Σοφίας Μαυραγάνη στο Θέατρο Τέχνης

Το Speechless είναι μια παράσταση χορού στα όρια θεάτρου και μουσικής. Ένας ποιητικός χειμαρρώδης λόγος που ξετυλίγει επί σκηνής το νήμα της γυναικείας αφήγησης.

Η παράσταση SPEECHLESS εμπνέεται από δημόσιους λόγους, διακηρύξεις, άρθρα και κείμενα, φέρνοντας στο φως την θραυσματική και ανεπίσημη φωνή των γυναικών που ταξιδεύει από τα βάθη των αιώνων μέχρι τις μέρες μας.

Από τα σωζόμενα γραπτά της μοναχής Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν (Hildegard von Bingen) του 11ου αιώνα μ.Χ. που καταγράφει πρώτη θέματα γυναικείας σεξουαλικότητας καθώς και την εμπειρία του γυναικείου οργασμού, το πόνημά της Κριστίν ντε Πιζάν, «Η πόλη των κυριών» με το οποίο μπαίνει επισήμως για πρώτη φορά τον 14ο αιώνα ο θεμέλιος λίθος για την φεμινιστική ρητορική, μέχρι τις διαλέξεις της Βιρτζίνια Γουλφ σε νεαρές φοιτήτριες λογοτεχνίας και τον λόγο μάχιμων έγχρωμων Αμερικανίδων γυναικών του 19ου αιώνα, το SPEECHLESS ανατέμνει τη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας φεμινιστικής θεωρίας και ενώνει τα κομμάτια της αποσπασματικής ιστορίας της, αγγίζοντας ζητήματα που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να καίνε.

Η γυναικεία χειραφέτηση και ανεξαρτησία, ζητήματα ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα, επανέρχονται διαρκώς και μοιάζουν όλο και περισσότερο σημερινά. Πως ακούμε σήμερα τον λόγο των γυναικών που ταξιδεύει μέσα στο χρόνο; Πως συνδεόμαστε με τη γυναικεία αφήγηση;

Η Σοφία Μαυραγάνη, με επιμονή στις κοινωνικο-πολιτικές προβληματικές, με τη λεπτή χιουμοριστική της ματιά και με διάθεση παιγνιώδους εξερεύνησης, επανέρχεται στη συνεργασία με τη Μάρθα Μαυροειδή μετά από την περφόρμανς “Lady R.” που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της documenta14 τον Απρίλιο 2017. Γνωστή για την σύζευξη της παραδοσιακής με την σύγχρονη μουσική, η Μαυροειδή δημιουργεί στο SPEECHLESS φωνητικές συνθέσεις για μια ορχήστρα δωματίου με όργανα τους ίδιους τους ερμηνευτές. Οι Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Κοτσιφάκης και Σάνια Στριμπάκου, εναλλάσσουν τη σκυτάλη  σε μια ερμηνευτικά απαιτητική παράσταση που εκκινεί από το χορό και φλερτάρει άλλοτε με το θέατρο και άλλοτε με τη μουσική. Με έναν ιδιοσυγκρασιακό λυρισμό και με ποπ ανατάσεις, το SPEECHLESS γίνεται το κανάλι μέσα από το οποίο ταξιδεύει η φωνή των γυναικών ανά τα χρόνια και ανά τον κόσμο.

Συντελεστές

Ιδέα, Χορογραφία: Σοφία Μαυραγάνη
Ερμηνεία, συν-δημιουργία: Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Κοτσιφάκης, Σάνια Στριμπάκου
Μουσική σύνθεση: Μάρθα Μαυροειδή
Σύμβουλος δραματουργίας: Ιωάννα Βαλσαμίδου
Έρευνα: Ιωάννα Βαλσαμίδου, Βαρβάρα Μήτση, Σοφία Μαυραγάνη
Προβολή, επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης
Παραγωγή: FINGERSIX

Mε την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτιισμού & Αθλητισμού

Με την υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν και του Θεάτρου Τέχνης

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστή για τον κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα του έργου της, η χορογράφος τα τελευταία χρόνια δημιουργεί παραστάσεις εμπνεόμενη από το πεδίο της Ιστορίας. Τον Νοέμβριο 2015 παρουσίασε το σόλο THE HERO με τον Νώντα Δαμόπουλο, το οποίο εξέταζε την έννοια του ήρωα από την αρχαιότητα μέχρι την εποχή των comics και των υπερηρώων. Τον Ιούλιο 2016 εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου χορογραφώντας τον ΣΑΛΟ με τους Νώντα Δαμόπουλο, Χαρά Κότσαλη και Σάνια Στριμπάκου, μια παράσταση για το βουβό κύμα που έμελλε να ξεσπάσει στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τον Απρίλιο 2017, η σόλο-περφόρμανς LADY R. ήταν ένα από τα έργα που άνοιξαν το πρόγραμμα των δράσεων της documenta14 στους δημόσιους χώρους της Αθήνας, ζωντανεύοντας, σε συνεργασία με τη Χαρά Κότσαλη και τη Μάρθα Μαυροειδή, το τελευταίο γραπτό κείμενο μιας εμβληματικής μορφής του κοινωνικού αγώνα, της Ρόζας Λούξεμπουργκ.

Ιδιαίτερη περίπτωση στην τέχνη του χορού, η Σοφία Μαυραγάνη, δραστηριοποιείται στο πεδίο αυτό ως δημιουργός, χωρίς να προέρχεται από τις κλασσικές σπουδές χορού. Σπούδασε οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων/ marketing στo Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έπειτα χορογραφία/ dance making στο ολλανδικό Πανεπιστήμιο Τεχνών ArtEZ του Άρνεμ (ΒΑ in Dance Making).

Παραστάσεις της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε θέατρα, φεστιβάλ και διοργανώσεις όπως: documenta14, Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, «Δημήτρια», MIRfestival, PARK YOUR ID στο Mάαστριχτ, Διεθνές Φεστιβάλ Ημέρες Χορού στα Χανιά, Θέατρο Απόλλων (Σύρος), Θέατρο Μπελισάριο (Μπουένος Άιρες), Θέατρο Lagrada (Mαδρίτη) κ.ά.

Η εκπαιδευτική της δράση χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία πρωτότυπων εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων. Μεταξύ άλλων έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει το πρότυπο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα “playforPLACE”, τo οποίo έχει ταξιδέψει σε 17 πόλεις παγκοσμίως,  σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Αφρική και Ωκεανία, ενώ το workshop δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ νέων χορογράφων και μουσικών-συνθετών BREAKING ART, υλοποιείται ετησίως σε παραγωγή του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Παράλληλα διδάσκει αυτοσχεδιασμό και χορογραφία σε σχολές και κέντρα χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς καλλιτεχνικού δικτύου FINGERSIX και της ομάδας FINGERSIX/Athens.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ