Spring Έαρ: Μουσική δωματίου στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός

Ένα εαρινό μουσικό πρόγραμμα εκτελεσμένο με όργανα εποχής, με έμφαση σε έργα γραμμένα για κουαρτέτα με φλάουτο, θα απολαύσει το κοινό χωρίς το… κινητό του, στο πλαίσιο του Κύκλου Μουσικής Δωματίου «Time Offline» που διοργανώνεται στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.

Το πρώτο έργο της συναυλίας «Spring Έαρ» είναι ένα κουαρτέτο του Joseph Haydn πρωτοδημοσιευμένο το 1768. Στη συνέχεια ακολουθούν δύο σπάνιας ακρόασης πρελούδια και φούγκες, για τρίο εγχόρδων, που ο Mozart έγραψε το 1782 εμπνευσμένος από τα πρελούδια και φούγκες του J.S. Bach.

Ανάμεσα από τα δύο έργα παρεμβάλεται ένα έργο του François Devienne, ή αλλιώς του Γάλλου «Mozart», όπως ήταν γνωστός στην εποχή του.

Τέλος, το πρόγραμμα κλείνει με το γνωστό κουαρτέτο για φλάουτο Κ.285 του Mozart, ένα από τα τρία που συνέθεσε ο συνθέτης στο Μάνχαιμ κατά παραγγελία του Ferdinand De Jean το 1777.

Το τελευταίο κουαρτέτο όπως και τα υπόλοιπα έργα της περιόδου διαμονής του Mozart στο Μάνχαιμ χαρακτηρίζονται από ένα στυλ γραφής το οποίο περιστρέφεται γύρω από το χαρακτήρα και τις ποιότητες του αγαπημένου οργάνου του Φρειδερίκου του Μεγάλου της Πρωσίας και του Γεωργίου ΙΙΙ της Αγγλίας, που δεν ήταν άλλο από το φλάουτο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

JOSEPH HAYDN (1732-1809)
Κουαρτέτο με φλάουτο, op.5 no.2 σε Σολ Μείζονα

WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756-1791)
Πρελούδιο και Φούγκα για Τρίο εγχόρδων, K404a, no 1, σε Ρε Ελάσσονα

FRANÇOIS DEVIENNE (1759-1803)
Κουαρτέτο με Φλάουτο,Op. 16, no. 3, σε Σι Ελάσσονα

WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756-1791)
Πρελούδιο και Φούγκα για Τρίο εγχόρδων, K404a no. 2, σε Σολ Ελάσσονα
Κουαρτέτο με φλάουτο, KV 285, σε Ρε Μείζονα

Συντελεστές:
Ζαχαρίας Ταρπάγκος – Φλάουτο Τραβέρσο
Γιάννης Αγρανιώτης – Βιολί
Ελευθερία Τόγια – Βιόλα
Ιάσων Ιωάννου – Βιολοντσέλο

TIME OFFLINE

Μια διαφορετική καλλιτεχνική εμπειρία καλούνται να βιώσουν, όσοι παρακολουθήσουν τον Κύκλο Μουσικής Δωματίου που διοργανώνεται από 18 Μαρτίου έως 20 Μαΐου στον παλαιότερο συναυλιακό χώρο της Αθήνας, τον ιστορικό Παρνασσό.

Το «TIME OFFLINE» παρουσιάζει μερικά από τα πιο δημοφιλή έργα που γράφτηκαν την περίοδο μεταξύ 18ου και 20ού αιώνα. Οκτώ συναυλίες από διαφορετικά μουσικά σύνολα, αποτελούμενα από καταξιωμένους μουσικούς, που θα απολαύσουμε χωρίς κινητά, internet, instragram και stories.

Το κινητό σφραγίζεται στην είσοδο της αίθουσας και ο θεατής μπαίνει γνωρίζοντας ότι όσο διαρκεί η συναυλία δεν θα μπορεί να κάνει χρήση του τηλεφώνου του. Μπορούμε αλήθεια να το αντέξουμε;

Καλλιτεχνική Επιμέλεια κύκλου: Κώστας Τουρκάκης
Ιδέα – Σχεδιασμός concept: Στέλιος Παπαναστάσης

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ