Η μουσική βραδιά με τον “ανυπόμονο” τίτλο «spring is here» θα είναι μία από τις σπάνιες ευκαιρίες να ακούσει κανείς μαζί, δύο απ’ τους σημαντικότερους και παλαιότερους μουσικούς εκπροσώπους της ελληνικής τζαζ σκηνής, που ενώνουν συγγενικές καταβολές και πορείες.
Τον Δημήτρη Καλαντζή στο πιάνο και τον Γιώτη Σαμαρά στην κιθάρα πλαισιώνει ένα από τα καλύτερα και εμπειροτέρα rhythm sections, με τους Σπύρο Παναγιωτόπουλο (ντραμς) και Περικλή Τριβόλη (μπάσο), που εγγυώνται την ποιότητα μιας mainstream jazz συναυλίας, με θέμα την άνοιξη που έρχεται.
Πιανίστας που κινείται με άνεση τόσο στο χώρο της κλασικής μουσικής όσο και της τζαζ, ο Δημήτρης Καλαντζής σπούδασε πιάνο και θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών και στο Αθηναϊκό Ωδείο, από το οποίο αποφοίτησε με πτυχίο πιάνου και φούγκας με άριστα παμψηφεί. Το 1990 ξεκίνησε σπουδές jazz στη Liszt Ferenc Academy of Music, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη «Μουσική Ερμηνεία» από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο κι έχει τύχει υποτροφίας του Berklee College of Music της Βοστόνης.
Διετέλεσε Έφορος της Σχολής Τζαζ του Ωδείου Αθηνών καθώς και Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στην κατεύθυνση Εκτέλεσης Jazz του Ιονίου Πανεπιστημίου. Επίσης έχει διδάξει στο Ωδείο Ateneum, στο Μουσικό Γυμνάσιο Πειραιά, στο Modern Music School, στο Ωδείο Νικόλαος Μάντζαρος και αλλού.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Έχει παίξει σε αμέτρητες συναυλίες ως επικεφαλής σχημάτων κι έχει συνεργαστεί με σημαντικά ονόματα της διεθνούς τζαζ σκηνής, αλλά και με την αφρόκρεμα της ελληνικής σκηνής, όπως οι Andy Sheppard, Alex Foster, Ralph Peterson, Dennis Baptiste, Abram Wilson, Marcelo Peliteri, Ron Afif, Tony Remy, Amik Guerra, Τάκης Μπαρμπέρης, Δήμος Δημητριάδης, Dulce Pontes και πολλοί άλλοι.
Από το 1999 είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Σταύρο Ξαρχάκο. Σ’ αυτό το πλαίσιο έχει συνεργαστεί και με τους Διονύση Σαββόπουλο, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Νότη Μαυρουδή, Βασίλη Δημητρίου, Ηλία Ανδριόπουλο, Μάριο Τόκα και έχει συμμετάσχει στις ηχογραφήσεις των αντιστοίχων περιόδων.
Στην προσωπική δισκογραφία μετρά τα “Santa’s secret dance” “Modes & Moods” και “Mano’s” a jazz tribute to Manos Hadjidakis, το οποίο έγινε χρυσό, ενώ έχει συμπράξει ως βασικός συντελεστής στις δισκογραφικές δουλειές των Rex Richardson, Τάκη Πατερέλη, Δημήτρη Βασιλάκη, Γ .Πολυχρονάκου και Γιώργο Φακανά.
Το μότο του Δημήτρη Καλαντζή είναι ότι ‘Η τζαζ δεν είναι ρεπερτόριο, αλλά τρόπος να παίζει, να σκέφτεται και να αισθάνεται κανείς τη μουσική’.
Ο Παναγιώτης Σαμαράς γεννήθηκε στη Βουδαπέστη, όπου σπούδασε κιθάρα και μουσική στο Κονσερβατόριο Bela Bartok. Σε αρκετά νεαρή ηλικία συμμετείχε στη jazz σκηνή της Ουγγαρίας, παίζοντας με σπουδαίους μουσικούς (Tony Lakatos, Fusti Balogh κ.α.). Το 1981 ήρθε στην Ελλάδα κι από τότε έχει συνεργαστεί με τα σημαντικότερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, συμμετέχοντας σε πολλές ηχογραφήσεις και συναυλίες των Α. Πρωτοψάλτη, Μ Μητσιά, Θ. Μικρούτσικου, Σ. Διονυσίου, αδελφών Κατσιμίχα, Μ. Κανά, Μαρινέλλας, Τ. Βοσκόπουλου, Β. Λέκκα, Δ. Τσακνή και άλλων.
Παράλληλα, έγινε μόνιμο μέλος του συγκροτήματός του Γιώργου Τρανταλίδη κι εμφανίστηκε μαζί του σε πολλά κλαμπ και φεστιβάλ. Για τέσσερα χρόνια υπήρξε μέλος και διαμόρφωσε με την κιθάρα και τις συνθέσεις του τον ήχο του πολύ γνωστού jazz συγκροτήματος Page One, που γράφει τη δική του ιστορία στην Ελληνική σκηνή.
Επίσης έχει παίξει με φημισμένους ξένους μουσικούς, όπως οι Danny Hayes,Carla Cook, Deborah Davis Thomas Franck, Soweto Kinch, Ralph Peterson, Tony Lakatos, Alex Foster, Bob Rockwell, Olivier Temime και Patrick Villanueva.
Στην δισκογραφία του μετρά συνεργασίες με τους Γιώργο Τρανταλίδη,Guru Big Band, Βασίλη Τσαμπρόπουλο, Γιώργο Φακανά, Γιώργο Μαγγλάρα, Steppin’ Out κ.α. Εδώ και πολλά χρόνια διδάσκει στο Κέντρο Μουσικών Σπουδών Φίλιππος Νάκας.
Ο Σπύρος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε τη μουσική του πορεία παίζοντας ντραμς, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1980 σπούδασε κλασικά κρουστά στο Ωδείο Αθηνών. Η επαγγελματική του δραστηριότητα επί σκηνής και δισκογραφικά αριθμεί πάνω από 450 δισκογραφικές συμμετοχές με κορυφαίους τραγουδιστές και καταξιωμένους ερμηνευτές της ελληνικής μουσικής σκηνής.
Είναι ιδρυτικό μέλος του γνωστού jazz group “Page One”, συνεργάστηκε στη συνέχεια με τις διεθνούς φήμης αμερικανίδες τραγουδίστριες Debora Davis, Modinha, Jean Parker, Carla Cook, Carel Loops, με διάσημους ευρωπαίους μουσικούς της jazz, όπως οι Markus Stockhausen, Arlid Andersen, A. Sheppard, B. Hofseth, με τον διάσημο Αμερικάνο jazz vocalist Kevin Mahogany κ.α.
Από το 1993 ο Σπ. Παναγιωτόπουλος είναι καθηγητής ντραμς στο Ωδείο Φ. ΝΑΚΑΣ, όπου έχει συνοδεύσει τον πιανίστα Dennis Montgomery και όλους τους σολίστ- καθηγητές του μουσικού πανεπιστημίου “Berklee” της Βοστόνης κατά την διάρκεια των εκεί σεμιναρίων και συναυλιών. Μεταξύ άλλων, έλαβε μέρος στα διεθνή jazz φέστιβαλ της «Τεχνόπολης» στο Γκάζι, το 2003 ως ελληνική συμμετοχή με τον Μηνά Αλεξιάδη, και το 2004 με τον Ιρλανδό κιθαρίστα Mark O’ Leary για την Ιρλανδική συμμετοχή, καθώς και στο αντίστοιχο jazz φεστιβάλ της Βουλγαρίας στην Σόφια.
Ο Περικλής Τριβόλης γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε σπουδάζοντας θεωρία, αρμονία της μουσικής και ηλεκτρικό μπάσο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Από το 1998 έως το 2001 σπούδασε σύνθεση τζαζ στο Berklee College of Music στη Βοστώνη, όπου επίσης ξεκίνησε μαθήματα κοντραμπάσου. Από το 2003 εργάζεται στην Αθήνα ως επαγγελματίας μουσικός και συνεργάζεται με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες, έλληνες και ξένους στον χώρο της τζαζ μουσικής. Έχει διδάξει σειρά σεμιναρίων κοντραμπάσσου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα επί τέσσερα χρόνια. Εδώ και πολλά χρόνια είναι ο καθηγητής κοντραμπάσου στο Ωδείο Ateneum.
Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών (όπως στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης), έχει συνεργαστεί με διεθνώς γνωστούς καλλιτέχνες της τζαζ (Markus Stockhausen, Gilad Atzmond , Simon Nabatov κ.α.) και έχει διδαξει σε πολλά εργαστήρια τζαζ ως καθηγητής. Επίσης έχει λάβει μέρος σε πολλές μουσικές εκπομπές στο ραδιόφωνο και στην τηλεοραση και έχει συμμετάσχει σε εκατοντάδες τζαζ συναυλίες καθώς και σε φεστιβάλ μουσικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.